Det är måndag, och dags att snacka jätteuppköp igen! Inte pengamässigt kanske, men visst är det stort att större delen av Square Enix västerländska studior blir svenskägda. Vi spikar även ett datum för E3… Jag menar Summer Game Fest, och kollar in Warcraft – till mobilen.

Svenska Embracer köper studior bakom Tomb Raider och Deus Ex

Deus Ex

Vågar vi hoppas på mer av det här nu?

Square Enix säljer flera av sina västerländska studior till svenska speljätten Embracer Group. Embracer betalar 300 miljoner dollar för Eidos Montreal, Crystal Dynamics, och Square Enix Montreal med tillhörande spelserier som Tomb Raider, Deus Ex och Thief, meddelade de båda bolagen under veckan som gick. I ett pressmeddelande skriver Embracer att man är ”imponerade av av studiornas samling av spel” och att man ser möjligheter att vidareutveckla tidigare nämnda serier, samt Legacy of Kain och andra spel.

Affären berör cirka 1 100 anställda på de tre studiorna, och Embracer äger i och med detta 124 studior och har sammanlagt över 14 000 anställda. I sin pipeline har man fler än 230 spel på gång, varav drygt 30 ska vara AAA-spel. Det är i nuläget oklart hur de anställda på Eidos Montreal, Crystal Dynamics och Square Enix Montreal påverkas av att studiorna blir uppköpta.

Niklas tankar: Vad är Embracer? Det är veckans största fråga. Vilka är de egentligen? Vad vill den svenska kolossen som suger i sig studio efter studio och bara växer och växer. Jag känner personligen folk som jobbar där, men vet ändå inte vad slutmålet är. Så vitt jag vet har uppköpen hittills inte lett till några massuppsägningar eller andra otrevligheter, och det är ju positivt. I den bästa av världar låter Embracer sina studior tuffa på som vanligt, utan att försöka konsolidera allt för mycket. Det viktigaste med den här affären är dock att det tänds en liten, liten gnista hopp i hjärtat hos alla oss Deus Ex fans. För gudarna ska veta att där hade det inte blivit något mer under Square Enix ledarskap.

Summer Game Fest drar igång den 9 juni

Summer Game Fest

E3… Jag menar Summer Game Fest har fått ett datum!

Den 9 juni klockan 19, svensk tid. Då drar årets upplaga av Summer Game Fest igång, meddelade arrangören Geoff Keighley i förra veckan. Precis som vanligt är det Keighley som programleder och showen innehåller såväl trailers för kända och okända spel som kända gäster och musikframträdanden. Showen ska dessutom visas på utvalda Imax-biografer i USA, Kanada och Storbritannien. Efter showen följer Day of the Devs: Summer Game Fest, som fokuserar på indiespel. Förra året visades bland annat Elden Ring, Death Stranding: Director’s Cut, Axiom Verge 2 och Death’s Door upp för första gången under Summer Game Fest.

Ett par dagar senare, den 12 juni, sänds även Xbox & Bethesda Games Showcase med trailers och nyheter från Microsoft-ägda studior och tredjepartsutvecklare. De här dagarna är då spelmässan E3 vanligtvis äger rum. Men sedan årets upplaga ställts in helt lär Summer Game Fest och alla andra shower runt omkring kunna bli ganska späckade med storspel och nyheter.

Det är ännu oklart om och när Nintendo och Sony ställer till med spektakel under sommaren.

Niklas tankar: Nu är det spikat – Summer Game Fest med alla kringliggande shower tar över där E3 lämnar. För vi bör väl vara ärliga mot oss själva i att E3 troligtvis inte kommer tillbaka, även om de påstår det själva? Utgivare behöver inte en stor, dyr mässa för att nå ut till folk, de behöver bara veva igång streammaskinen närhelst det passar att kabla ut trailers och nyheter. Men det är ändå trevligt när flera sluter upp kring samma period, och särskilt i början av sommaren då speltorkan traditionellt är som allra värst. Ingen anledning att sörja E3, alltså.

Warcraft kommer till mobiltelefoner

Blizzards Warcraft-universum har hittills bara varit representerat i mobilen i form av Hearthstone. Men senare i år släpps Warcraft Arclight Rumble till iOS och Android. Spelet är ett actionstrategi-spel där spelaren kontrollerar och samlar på figurspels-varianter av olika karaktärer från Warcraft-serien och World of Warcraft. Enligt beskrivningen på spelets sajt ska det ha en stor solokampanj med 70 uppdrag, samt pvp och co-op. Fler än 65 figurer från Warcrafts historia kommer att finnas i spelet, från fem spelbara faktioner; Alliance, Horde, Beast, Undead och Blackrock. Det är på förhand vad som kommer att kosta pengar i Warcraft Arclight Rumble eller vilka summor det handlar om.

Niklas tankar: Som jag skrev i förra veckan tycker jag mig skönja ett Blizzard på uppgång. Visst, de två spelen på tur är mobilvarianter av Diablo och Warcraft, men inget av dem ser dåligt ut. Jag kan tänka mig att spela något Clash Royale-liknande med mina favoritkaraktärer från ungdomen. Jag har dock en liten gnagande känsla att det här, tillsammans med Hearthstone, World of Warcraft och den urusla remastern av Warcraft 3 innebär att vi inte lär se ett regelrätt Warcraft-RTS på mycket, mycket länge.