Jahapp, nu har Nintendo varit Nintendo igen och visat upp Switch-tillbehör i kartong, som delar internet i en massa olika läger. Utöver det har en massa kommande spel kommit till vår kännedom – såväl officiella som beryktade. 

Nintendo satsar på kartong med Labo

Nintendo släpper i vår ett antal nya tillbehör till Nintendo Switch som de kallar Labo, och släppte i veckan som gick en trailer för dessa. Labo är byggsatser av kartong som spelaren själva bygger ihop och sedan kopplar samman med sin Switch-konsol för att spela olika spel. Bland annat visade man upp ett fullt fungerande litet piano, ett fiskespö och en robotryggsäck.

På nätet har reaktionerna varierat kraftigt, med allt från ”helt fantastiskt”, till ”helt värdelöst”. Hur Labo fungerar i verkligheten får vi veta när det släpps i Sverige den 27 april.

Niklas tankar: Nintendo Labo är jättefascinerande och tilltalar nog alla som någon gång gillat att pyssla eller bygga med Lego. När man sedan läser om att exempelvis pianot verkar fungera genom att kontrollens IR-sensor känner av tangenttrycken får det att likna någon sorts svart framtidsmagi. Att kartong dessutom är återvinningsbart och inte bidrar till miljöförstöring på samma sätt som plast gör är extra grädde på moset. Men sedan kommer vi till mina två stora orosmoln; hållbarhet och pris.

Hur miljövänligt, fint och kul att använda kartong än är så är det svårt att komma undan det faktum att det inte är särskilt hållbart. Nintendo har sagt att Labo är riktat till barn, och vi vet ju hur försiktiga de är med ömtåliga grejer. Ett glas saft i ostadiga händer och det där pianot är en 700-kronors (startpaketet ska kosta 70 dollar) hög med pappersmassa. Den som lever, och har väldigt mycket pengar, får se.

Microsoft ryktas vilja göra mer Fable

Chicken chaser? Chicken chaser!

Ett nytt spel i den klassiska serien Fable verkar vara på gång. Enligt uppgifter till Eurogamer är en storbudgettitel i serien under utveckling av brittiska Playground, som ligger bakom racingspelen Forza Horizon. Enligt uppgifterna till Eurogamer ska även detta Fable-spel vara ett karaktärsdrivet RPG i en öppen värld, och runt 200 personer ska jobba med projektet på ett nytt Playground-kontor.

Ryktena om ett nytt Fable kommer två år efter det att Microsoft stängde ner Lionhead, som under ledning av Peter Molyneux gjorde de tidigare spelen i serien.

Niklas tankar: Första Fable var på papperet det optimala Niklas-spelet. En öppen värld, vackra vyer, mycket att utforska och en värld och karaktärer som påverkas av dina egna val. Som vanligt när det gäller Molyneux infriades inte ens hälften av löftena, men ändå tillräckligt många för att jag skulle tycka riktigt bra om alla de tre stora spelen i serien. Jag spelar väldigt gärna ett nytt, stort, Fable och det ska bli kul att se hur ambitiöst det kan göra med dagens teknik. Bring it!

Theme Hospital får spirituell uppföljare

Two Point Hospital är namnet på vad som i allt annat än namnet ser ut som en uppföljare till sjukhussimulatorn Theme Hospital som släpptes 1997. Bakom spelet, som fick en trailer i veckan, ligger den brittiska indiestudion Two Point Studios, där två av skaparna av Theme Hospital, Mark Webley och Gary Carr, jobbar. Two Point Hospital ges ut av Sega och ska släppas sent 2018.

Niklas tankar: Jag brukar ofta nämna spel som World of Warcraft, Civilization och Sim City när folk frågar vad jag spelat mest i mitt liv, men jag undrar om inte Theme Hospital också hade hamnat högt upp på den listan. Det gick varmt i det Sintornska hushållet under sent 90-tal, och när jag blev lite äldre och tröttnade fortsatte mina två systrar att spela. Jag kan fortfarande än idag höra musiken och den där jäkla faxmaskinen i sömnen. Om jag kommer att spela en spirituell uppföljare till det? Jajjemän!