Det händer mycket nu, både här på Svampriket och där ute i spelvärlden. Imorgon släpps såväl Mad Max som Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, två spel som de flesta av oss här nog kommer att spela en hel del av. Spelmässan PAX har levererat en hel drös nyheter om exempelvis vr-satsningen Vive och att Shovel Knight blir den första indie-Amiibon. Till sist uppmärksammar vi även en ganska så unik svensk spelauktion.  

 

Begränsat antal Vive släpps i år

HTC Vive. Foto: Maurizio Pesce

HTC Vive. Foto: Maurizio Pesce

Valves och HTC:s gemensamma virtual reality-satsning, headsetet Vive, kommer att släppas i ”begränsat antal” i slutet av 2015. Det enligt ett pressmeddelande om Vive-visningen under mässan spelmässan PAX, skriver Eurogamer. Lejonparten av Vive-enheterna kommer sedan att levereras i början av nästa år. Under första kvartalet 2016 släpps även konsumentversionerna av såväl Oculus Rift som Sonys Project Morpheus.

Niklas tankar: Nu börjar det minsann dra ihop sig på riktigt. Jag har flera gånger tidigare skrivit om hur nyfiken jag är på virtual reality, men även om min rädsla för att det ska totalfloppa. Nu ska konsumentversionen av tre olika virtual reality-lösningar släppas inom en kort tidsperiod och jag kan inte bestämma mig för om jag ska hoppa på tåget eller inte. Som early adopter riskerar man ju att stå där med ett svindyrt headset som det skrattas åt efter ett halvår. Men är man inte med på tåget från början finns ju risken att man missar den där första magiska perioden innan ”alla andra” hoppar på. Hur som helst börjar det som sagt dra ihop sig, och den nya hårdvaran kan göra 2016 till ett av de mest spännande spelåren på mycket länge.


 

 

Shovel Knight blir första indie-amiibon

Shovel Knight blir den första karaktären från ett indiespel som förevigas som Amiibo. Det meddelade Nintendo på PAX-mässan i Seattle, skriver IGN. Användandet av figuren kommer att låsa upp co op-läge, och Wii U-versionen blir således den enda som har tvåspelarläge hela spelet igenom. Till både Wii U och 3DS låser figuren även upp ett nytt spelläge samt möjligheten att byta färg på Shovel Knight i spelet.

Niklas tankar: Nintendo släpper nya Amiibos precis hela tiden, och det är vanligtvis inte särskilt intressant att skriva om. Men det som skiljer Shovel Knight från de tidigare är just att det öppnar för möjligheten att släppa fler indie-Amiibos. Nintendos figursatsning går uppenbarligen väldigt bra, och samlare gör nästan vad som helst för att lägga vantarna på några av dem. Även om jag inte samlar själv känns det helt rätt att man breddar utbudet och gör figurer även för indietitlar. Kan Rusty från Steamworld Dig bli den första Amiibon till ett svenskutvecklat spel?


 

 

Komplett NES-samling såld för 60 000 kronor

En komplett NES-samling, med alla 210 spel som släpptes officiellt i Sverige, har sålts på Tradera. Totalt lades 14 bud, men till slut vanns auktionen av användaren Snoflan med ett bud på hisnande 60 000 kronor.

Niklas tankar: Jag är absolut ingen samlare, utan föredrar att ha mina spel digitalt. Med det sagt har jag ändå ett Super Nintendo med fem spel och förstår absolut tjusningen i att köpa och äga gamla godingar. Jag misstänker att en komplett samling NES-spel släppta i Sverige är hyfsat unikt, och att en sådan samling säljs på Tradera är ännu ovanligare. I det här fallet har både säljaren och köparen massvis med positiva omdömen på Tradera, så det verkar som att affären kommer att bli av. Det är bara att gratulera Snoflan och hoppas att hen blir nöjd med sin massiva investering.