Det lackar mot jul och det är dags att så smått börja fundera på att summera spelåret. Det innebär en nedrans massa nötande för oss stackare som ska lista årets bästa spel i januari. Men under tiden drar vi ett nyhetssvep och blir förbannade på homofobiska spelare i Fallout 76, kollar på att USA granskar lootlådor och förvånas lite över att Crusader Kings ”officiella rockband” är med i Melodifestivalen nästa år.

Fallout 76-spelare portad på livstid för homofobiska påhopp

Det är inte bara supermutanter som gör livet surt för spelare i Fallout 76.

En grupp spelare har stängts av på livstid från Fallout 76 efter att ha utsatt andra spelare för homofobiska påhopp, rapporterar bland andra Eurogamer.

Varning för grovt homofobiskt språkbruk.

Det var när en grupp vänner streamade Fallout 76 som en annan grupp höglevlade spelare i spelets röstchatt proklamerade att ”vi har kommit för att eliminera alla bögar”. De fortsatte sedan med att förfölja och döda de andra spelarna och använde uttrycka som ”bög nere” och deras ledare laddade sedan upp ett klipp från attacken på Youtube med titeln ”Bögrensning”.

En av de drabbade twittrade om händelsen, och tweeten snappades upp av Bethesda som stängde av den ledande attackerande spelaren från Fallout 76 – först i tre dagar, sedan på livstid.

”De här killarna sprang omkring och riktade in sig på folk, vad skulle hända om de riktade in sig mot en unge som kämpar med sin identitet? Vad skulle hända om de sa alla de där sakerna till någon som spelade själv och inte hade någon att prata med om det?”, säger en av de drabbade, AJ, till Eurogamer.

Den som ledde attacken, NathanTheHicc, verkar inte ångra sig nämnvärt.

”Det var bara lite nattligt skoj och efter den första träffen [som han laddade upp på sin Youtube-kanal] kände vi att det kunde vara kul att förolämpa dem på något sätt. Du kan kalla det ondska, men jag tycker att det bara är lekfull omogenhet.

Jag ångrar inte incidenten. Jag kommer inte att be om ursäkt om jag får tillfälle”, säger NathanTheHicc till Eurogamer.

Niklas tankar: Spelcommunityt kan vara både det bästa och det sämsta i världen, men allt för ofta visar det sig från den sistnämnda sidan. Det är en sak att tråka och retas lite med sina mot- eller medspelare, men om man tycker att grova homofobiska påhopp är ”lekfull omogenhet” är det något som är rejält fel. Detta förekommer såklart inte bara i spelvärlden, utan är vanligt på internet i stort, men det gör det inte mer okej.

Om du kanske sitter där och tänker att ”lite skit får man tåla på internet, det är ju bara att logga av [vilket de drabbade gjorde, de bytte server]”, är du också helt fel ute. Det är upp till oss alla att, för det första, inte bete oss på sådana här idiotiska sätt och, för det andra, våga säga till när vi ser eller hör sådant beteende. Bara när det står klart för alla att det inte är okej kan ett sådant potentiellt skadligt beteende stävjas.

Även USA granskar lootlådor

Lootlådor – allt mindre poppis hos regeringar.

Den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, FTC, ska utreda om huruvida lootlådor med slumpmässigt innehåll i spel kan ses som gambling eller inte, rapporterar bland andra Polygon. Det efter en uppmaning från senatorn Maggie Hassan. Hon varnar att lådorna, som blivit vanliga i många spel på senare år, är särskilt lockande för barn och att de har ”starka band” till gambling.

Nyligen har länder som Belgien, Nederländerna och Japan infört lagstiftning kring lootlådor, och i USA bestämdes tidigare i år att spel som innehåller sådana måste ha en särskild märkning.

Branschorganisationen Entertainment Software Association, ESA, säger i sin tur till Polygon att lootlådor inte är gambling eftersom de inte är obligatoriska.

Niklas tankar: Som jag nämnt tidigare i detta nyhetssvep lär vi inte ha sett slutet på debatten om lootlådors vara eller icke varande, och nu fortsätter den alltså. Om USA, den troligtvis största marknaden för spel, skulle införa någon sorts lagstiftning kring lootlådorna tror jag att de inte kommer vara ens i närheten av lika närvarande i spel framöver. Å andra sidan lär det inte dröja länge innan utgivare kommer på andra sorters merförsäljning i sina spel. Men förhoppningsvis blir det något som inte liknar hasardspel lika mycket och känns lite schysstare – särskilt när det gäller spel riktade mot en yngre publik.

Pagan Fury i Melodifestivalen anklagas för att vara marknadsföring

Gör Pagan Fury spelreklam bara genom att vara med? Skärmdump från SVT Play

i veckan presenterades vilka artister som ska delta i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Dolly Style, Martin Stenmarck och Jan Malmsjö finns bland de tävlande – så även Pagan Fury, som beskrivs som det ”officiella rockbandet” för svenska Paradox Interactives strategispelserie Crusader Kings. För detta har Melodifestivalen, som genom SVT har strikta regler om ”otillbördigt gynnande”, fått kritik.

”Ett rullande reklamtåg för Paradox spel”, kallar Breakit-journalisten Emanuel Karlsten Pagan Furys deltagande för. Bandets låtar ägs av Paradox och på Twitter skriver de att de har ambitionen att ”representera Sverige och Crusader Kings i Eurovision Song Contest i Tel Aviv”.

”För Paradox blir det en vinst att ens vara med. Det är ren marknadsföring, oavsett om det går åt skogen för dem eller inte i tävlingen”, säger Karlsten om kritiken till SVT.

Situationen jämförs med när Charlotte Perelli gjorde reklam för Comviq samtidigt som hon var programledare för Melodifestivalen 2016. Hon stoppades då från att vara programledare.

”Vi har försäkrat oss om att det inte finns en dold agenda”, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen till SVT.

Niklas tankar: Jag tillhör dem som tycker att Melodifestivalen är ett himla trams som tar upp alldeles för mycket kvalitetstid under flera månader på året. Att hela grejen är ett enda stort jippo och att det egentligen varken gör till eller från om någon av artisterna sysslar med reklam är en grej, men när det är SVT som ligger bakom ser det inte bra ut. Våra licenspengar – och snart skattepengar – betalar för det, och det ligger verkligen i SVT:s absoluta intresse att se till att det inte sysslas med just något ”otillbördigt gynnande”. Min gissning är att Paradox och Pagan Fury kommer att ligga rätt lågt med kopplingen dem emellan framöver, men faktum kvarstår att vartenda ord som skrivs om samarbetet gynnar Paradox. Aja, mig personligen gör det inte särskilt mycket, men man kan tycka att SVT skulle ha bättre koll.