Välkommen till Svamprikets filmhörna! Denna vecka fokuserar vi på spel som blir film, och fyller på AFK-poddens kommande arsenal. Men vi kollar även in att Sega vill skapa sig sitt eget Fortnite, och det tänker man tydligen att man ska göra med Crazy Taxi och Jet Set Radio?

Sega gör storspel av Crazy Taxi och Jet Set Radio, enligt rapport

Crazy Taxi

Här har ni nästa Fortnite!

Sega planerar nyversioner av kultförklarade Dreamcast-spelen Crazy Taxi och Jet Set Radio, enligt källor till Bloomberg. Spelen blir de första i Segas ”superspel”-initiativ som man tidigare presenterat. Fortnite är förebilden för superspelen som väntas vara free to play-onlinespel på flera olika plattformar och med saker som tävlingar och sociala event utöver de vanliga spelmomenten.

Nyversionen av Crazy Taxi ska ha varit under utveckling i över ett år, och ska släppas inom två eller tre år. Sega planerar att släppa ungefär fyra spel i ”superspel”-projektet, enligt källorna. Ett av dessa ska vara en first person shooter som utvecklas av Sega i Europa.

Sega säger till Bloomberg att man inte har några kommentarer till det hela i nuläget.

Niklas tankar: Jag fattar att Sega jagar Fortnite, för vem gör inte det? Att sitta på ett sådant spel är något som de flesta bara kan drömma om, och skulle innebära ekonomisk trygghet i många år. Men är Crazy Taxi och Jet Set Radio verkligen de bästa kandidaterna? Coola spel och så, men är det inte lite väl nischade? Visserligen är de båda väldigt estetiskt tilltalande, vilket skulle kunna leda till kul cosmetics och annat, och de gör ju sig som open world-spel. Okej, jag ändrar mig, det här är kanske en jättebra idé? För inte kan det vara hybris att tänka att man ska skapa ett nytt Fortnite?

Jason Momoa får huvudroll i Minecraft-filmen

Minecraft

Jason Momoa, är det du?

Dune- och Aquaman-stjärnan Jason Momoa ska spela en huvudroll i den kommande Minecraft-filmen, enligt uppgifter till The Hollywood Reporter. Filmen har även fått en ny regissör, Napoleon Dynamite-skaparen Jared Hess. En film baserad på Minecraft har varit på gång sedan 2014, och vid ett tillfälle skulle den ha kommit ut i år. Projektet har ändrat skepnad många gånger genom åren, och minst fyra olika regissörer har kopplats till det vid olika tillfällen. Ett tag skulle Steve Carell spela huvudroll. 2019 sa Minecraft-utvecklarna Mojang att filmen handlar om en tonårstjej ”och hennes osannolika grupp äventyrare. Efter att den onda Ender Dragon get sig ut på krigståg måste de rädda sitt vackra, blockiga Overworld.”

Det är i nuläget oklart vilken roll Jason Momoa får i filmen, eller ens när eller om filmen faktiskt kommer att släppas.

Niklas tankar: Det är väldigt märkligt att en film på ett så oerhört populärt spel verkar vara så svår att få gjord. Minecraft har all potential att bli en gigantisk familjesuccé, och det finns redan en tv-serie i form av Minecraft: Story Mode. Vi gissar väl alla att det kommer att handla om en verklig person som på något sätt transporteras till spelvärlden à la den fantastiska Super Mario-filmen från 90-talet. Personligen hoppas jag på att Momoa spelar en Enderman.

Streets of Rage och It Takes Two blir film

It Takes Two

Är det The Rock till vänster, eller till höger?

Det är idel nyheter om spel som blir film, och det är dags för två till, ett nytt och ett gammalt spel. Svenska Hazelight Studios co op-actionspel It Takes Two blir film hos Amazon Studios, skriver Variety. Dwayne ”The Rock” Johnsons produktionsbolag Seven Bucks Productions är inblandade, och det sägs att Johnson själv kan komma att spela huvudroll. Manusförfattarna bakom de båda Sonic-filmerna ska anpassa berättelsen till filmformatet. Filmen ska följa handlingen i spelet, där två föräldrar förvandlas till dockor och måste ge sig ut på ett äventyr för att få tillbaka sina kroppar och rädda sitt äktenskap och relationen till sin dotter.

I den andra änden av spektrat hittar vi beat ’em up-klassikern Streets of Rage som även det ska bli film. Det är John Wick-skaparen Derek Kolstad som ligger bakom det hela, skriver Deadline. Han ska ha skrivit ett manus för filmen. Den gemensamma nämnaren med It Takes Two-filmen är att produktionsbolaget dj2 Entertainment, som ligger bakom Sonic-filmerna, är inblandade i båda. Bolaget har även filmatiseringar av Disco Elysium och Life is Strange på gång.

Det är oklart när, eller ens om, dessa två filmer kommer att släppas eller vem som regisserar eller spelar huvudroll.

Niklas tankar: Det känns som att vi är på väg in i en tidsålder då filmer på spel kommer att bli vanligare och vanligare. De har minst sagt ett brokigt förflutet och för många av oss är spelfilmer lika med katastrof. Men med Sonic-filmerna och The Witcher-, League of Legends- och Halo-serierna är det på väg att ändras. Det måste inte längre bli kalkon bara för att förlagan är ett spel. Jag förstår inte It Takes Twos storhet, men jag kan absolut se att det kan bli en rolig film, om karaktärerna görs lite mindre irriterande. Men vad blir det för film av Streets of Rage? Ingen jävla aning.