Gott nytt svampår! Vi lämnar ett helt makalöst spelår bakom oss och blickar framåt mot nya, spännande upplevelser. Denna vecka uppmärksammar vi att Världshälsoorganisationen kommer att klassa dataspelsberoende som en sjukdom, att IGN:s chefredaktör har fått sparken – samt att P3 Spel slutar sändas i radio.

Dataspelsberoende klassas som sjukdom

En blivande sjukpensionär?

Världshälsoorganisationen, WHO, kommer i år att klassa dataspelsberoende som en sjukdom, rapporterar TT. Det är i den elfte upplagan av organisationens klassificeringssystem för olika diagnoser, som kommer i juni, som beroendet av dator-, tv- eller olika onlinespel kommer att listas.

I arbetsdokumenten beskrivs sjukdomen som ”ett mönster av spelbeteende, som kan vara digitalt spel eller videospel, karaktäriserat av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritering av spelet framför andra aktiviteter i sådan utsträckning att spelandet går före andra intressen”.

Niklas tankar: Det är lätt att skämta bort det här med ”åh, får jag sjukskriva mig från jobbet för att spela spel?”, men det är jättebra att WHO går in och klassar ett allvarligt problem som en sjukdom. Många, framförallt unga, har stora problem med att spelandet går ut över såväl skola som sociala relationer, och de som är värst drabbade behöver få hjälp. Då kan en sådan här klassificering ge problemet större dignitet.

IGN-chefredaktör sparkas för ”dåligt uppförande”

Chefredaktören för IGN, Steve Butts, har fått sluta på sin tjänst efter en en utredning gällande ”dåligt uppförande”, enligt ett uttalande från IGN som Kotaku publicerat.

Nyheten kommer två månader efter det att den före detta IGN-anställd anklagade en ex-kollega för att ha trakasserat henne och en annan kvinnlig kollega sexuellt. Då höll IGN möten med personalen om att ”laga det som är trasigt”. På ett av dessa möten ska anklagelser ha riktats mot Butts som sedan dess har fått jobba hemifrån innan han fick lämna sin tjänst.

Niklas tankar: Det var väl knappast någon som trodde att spelbranschen, eller spelmedia för den delen, skulle vara immun mot sexuella trakasserier och allmänt dåligt beteende, och om det nu visat sig att självaste chefredaktören varit en del av problemet är det bra om han får gå, för att kunna skapa en bättre arbetsmiljö i framtiden.

P3 Spel lämnar etern – fortsätter på nätet

Efter 14 säsonger är det dags för P3 Spel att byta form. Det innebär att programmet inte längre kommer att sändas i etern, utan blir en podd, samt ska satsa på Twitch-streams, Discord och nyheter på Instagram, skriver redaktionen i ett inlägg på Facebook. Programledare och panelmedlemmar kommer även att höras mer i andra program framöver, lovar man i kommentarerna till inlägget.

Niklas tankar: Tråkiga nyheter! Att P3 Spel slutar sändas i radio är en förlust både för att programmet har varit bra, och för att det leder till mindre spelbevakning på bra sändningstid. Att programmet fortsätter som podd är såklart positivt, även om jag till viss del förstår den kritik som riktats mot att public service-program satsar på grejer som streaming och nyheter på Instagram. Hur som helst önskar vi alla inblandade lycka till i framtiden, jobbmässigt lär det inte gå någon nöd på någon av dem.