Välkommen till spelhösten! Det släpps fler spel än man ens hinner med att titta på, och man får se upp så man inte sitter där hyperventilerandes i ett hörn av fomo till slut. Denna vecka kollar vi in den bisarra nyheten att Twisted Metal av alla spel ska bli tv-serie. Vi hedrar även ZX Spectrum-skaparen Clive Sinclair som nyligen dog, 81 år gammal, och går igenom några viktiga uppdateringar på alla de tre stora konsolerna.

Twisted Metal blir tv-serie

Twisted Metal

Det blir tv-serie av det här. Japp…

Twisted Metal, spelen som går ut på att olika fordon skjuter varandra i småbitar, ska bli tv-serie. Det är Playstation Productions som ligger bakom serien där nästa Captain America, Anthony Mackie ska spela huvudroll som mjölkbudet John Doe, skriver Deadline. I serien kommer han att stöta på bland andra glassbilsföraren Sweet Tooth. Karaktären John Doe var introducerades i Twisted Metal: Black till Playstation 2, där han hade minnesförlust och körde bilen Roadkill.

Serien baseras på en modern tolkning av Twisted Metal av Rhett Reese och Paul Wernick som skrev Zombieland och båda Deadpool-filmerna. Det är oklart när serien kommer att ha premiär, eller var den kommer att sändas.

Niklas tankar: Av alla dumma film- och serieversioner av spel som föreslagits genom åren är det här något av det allra dummaste. Samtidigt blir jag extremt nyfiken på en serie om bilar som skjuter missiler på varandra. Min viktigaste fråga är vem som ska spela Axel.

ZX Spectrum-skaparen Clive Sinclair är död

Sinclair ZX Spectrum

Steve Sinclair och hans mest kända uppfining, ZX Spectrum. Bild: Wikimedia Commons/Bill Bertram

Skaparen av 8-bitars hemdatorn ZX Spectrum, Clive Sinclair, har avlidit efter en längre tids sjukdom, rapporterar flera medier. Han blev 81 år gammal. Den brittiska uppfinnaren skapade en rad olika produkter inom radio hi-fi och digital elektronik. Mest känd är han för att ha spelat en viktig roll i den tidiga utvecklingen av hemdatorer, där ZX Spectrum från 1982 var den mest populära av hans uppfinningar. Det var den första Sinclair-datorn som hade färggrafik och till den utvecklades klassiska spel som Manic Miner, Chuckie Egg och Horace Goes Skiing.

Efter hemdatorerna uppfann Clive Sinclair bland annat en bärbar tv och en batteridriven trehjuling. Han blev adlad 1983 och var även ordförande för brittiska Mensa 1980-1997.

Niklas tankar: Bland hemdatorer som Atari och Commodore 64 får man nog ändå räkna ZX Spectrum som en av de hyfsat stora. Jag kan inte minnas att jag själv spelat på en, men det är definitivt med spel av Manic Miner-typen som jag inledde mitt spelande liv på PC under sent 80-tal. Clive Sinclair var uppenbarligen en oerhört intelligent herre, och det börjar kännas att vi blir äldre när skapare av vad som känns som ”modern” teknik är så pass till åren komna. Vila i frid, Sinclair.

VMA: Bluetooth på Switch, minnesexpansion på Playstation 5, streaming i Xbox-appen

Nintendo, Playstation, Xbox

Viktiga Meddelanden till Allmänheten!

Veckans nyhetssvep avslutas med tre Viktiga Meddelanden Till Allmänheten. Firmware-, och mjukvaru-uppdateringar är sällan särskilt sexigt, men under förra veckan har de tre stora, Nintendo, Playstation och Xbox fått varsin ganska viktig uppdatering. Nu kör vi:

  • Nintendo Switch har fått en firmwareuppdatering som bland annat till slut möjliggör att koppla bluetooth-hörlurar till konsolen. Det gäller dock bara hörlurar, inte mikrofoner, och bara när två eller färre Joy-cons är kopplade. Bluetooth-kopplingen görs i konsolen systeminställningar.
  • Även Playstation 5 har fått en firmwareuppdatering som innebär att det äntligen går att utöka lagringsutrymmet på konsolen – något som utlovats sedan innan den släpptes. Det som krävs är att man vågar öppna konsolen, och skaffar sig en M.2 SSD. Men inte vilken som helst, den måste möta specifika krav, och bör ha en kylfläns. Inte ens då garanterar Sony att uppgraderingen kommer att fungera.
  • Den som streamar spel genom Game Pass behöver inte längre göra det genom en webbläsare. I en ny uppdatering har man flyttat in möjligheten att starta spelen streamade direkt i Xbox-appen på Windows 10. Det går även att streama spel från sin Xbox-konsol i appen via remote play.