Om du är som jag kanske du sitter och kollar på Summer Games Done Quick just nu. Men du kan gott kasta ett getöga på veckans nyhetssvep samtidigt. Förra veckan hände det en hel del intressant i spelvärlden och här är ett axplock.

Fifa får kvinnor på omslaget

Tidigare i år fick vi veta att damlandslag kommer att vara spelbara i Fifa 16, för första gången i seriens historia, skriver bland annat Polygon. Damspelarna har nu även fått plats på spelets omslag, åtminstone i vissa delar av världen. De amerikanska respektive kanadensiska landslagsspelarna Alex Morgan och Christine Sinclair kommer att pryda de Nordamerikanska omslagen medan Steph Catley röstats fram till den australiensiska varianten.

Niklas tankar: Som vi kollektivt sa när vi fick reda på att damlag skulle få vara med i årets upplaga av Fifa: ”Det var på tiden!” Det kan kännas självklart att båda könen ska representeras på omslaget, men det hade verkligen inte förvånat mig om det inte hade varit så. Stora spelhus är inte direkt kända för att sticka ut hakan när det gäller representation och jämställdhet, men vi ska komma ihåg att EA faktiskt satte såväl den manliga som kvinnliga versionen av Shepard på Mass Effect 3-omslaget. Way to go!


 

It’s Always Sunny in Minecraft

Den kommande Minecraft-filmen har fått en ny regissör efter det att Natt på Muséet-regissören Shawn Levy hoppat av projektet. Ny i regissörsstolen blir Rob McElhenney, känd för att ha skapat och spelat i Always Sunny in Philadelphia. McElhenney presenterades som ny regissör på Mojangs blogg och i en tweet till Minecraft-skaparna föreslår han att de ska ”göra något konstigt och underbart”.

Niklas tankar: Eftersom jag inte spelat Minecraft mer än som allra hastigast några gånger har jag inte haft något särskilt stort intresse för en eventuell film. Men när skaparen av en av de roligaste serierna i tv-historien nu ska regissera kan jag inte låta bli att bli helt till mig. Om du inte har sett It’s Always Sunny in Philadelphia och inte förstår varför Rob McElhenney är ett geni föreslår jag att du kollar på följande klipp med den oefterhärmlige Charlie Day.


 

Dopning inom e-sport ska undersökas

E-sportsarrangören ESL ska börja dopingtesta spelare, rapporterar flera medier. I takt med att e-sporten växer, galorna blir större och prispengarna ökar skärps nu alltså även reglerna för spelarna. Internationella e-sportförbundet har dopingtestat på sina tävlingar sedan 2013, men nu kliver alltså jätteaktören ESL även fram och gör det. ESL kommer att samarbeta med antidopningsbyrån NADA, och testerna börjar redan nästa månad. Vilka preparat som klassificerats som dopning har ännu inte utannonserats, men flera spelare har blivit påkomna med att ta dexamfetamin, som bland annat används för ADHD.

Niklas tankar: Precis som i min kommentar till veckans första nyhet säger jag ”det var på tiden”. E-sportare och vi gamers i allmänhet snackar ofta om hur vi vill att e-sporten ska tas lika seriöst och få lika mycket legitimitet som traditionell sport. Att stora arrangörer nu börjar testa spelarna är ett steg mot mainstream för hela scenen och jag ser bara positivt på det hela. Vill man bedömas som de andra sporterna får man även acceptera att det ställs krav på professionalitet både hos spelare och arrangörer. Jag hoppas och tror att den ”vanliga världen” kommer att få höra om, och lära sig en hel del om e-sport framöver.