När man har många åsikter är risken stor att man någon gång kommer ha fel. Speciellt när man försöker yttra dem på ett delvis underhållande sätt som ska väcka känslor, då det ofta resulterar i att man tar till överdriven retorik med extrema exempel. Det är ett sätt som jag uttryckt åsikter på i snart tio år, långt innan jag började skriva om spel. Det finns både för- och nackdelar med det sättet att skriva. Starka ord och övertydligt illustrerade åsikter kan väcka uppmärksamhet, men de kan även göra så att budskapet missas och gråzoner försvinner. Jag har därför lärt mig att det för det första är klokt att verkligen lyssna på kritiken som riktas mot mina åsikter, och inte avfärda det på en gång. För det andra har jag lärt mig att även själv försöka rannsaka mina yttranden, och eftersom jag är mer bekant med mina texter än någon annan någonsin kommer bli upptäcker jag hål som andra missat. Ett sånt hål tänkte jag ta upp nu.

”Visst kan man oroa sig över effekten av homofobiska kommentarer och onyanserat skjutande av mörkhyade”
Det hela började när Chris Jonasson skrev ett inlägg på min svenska favoritspelblogg Kraid. Inlägget handlade som hängivna läsare säkert redan vet om kommentarer från soldaterna i Battlefield 3. Kommentarer som Chris upplevde som homofobiska. Jag följde upp hans text med ett inlägg där jag lade fram att jag visserligen inte är homosexuell, och att jag därför inte tänker utlåta mig om vare sig homosexuella ska ta illa upp av kommentarerna eller inte. Men att om vi utgår från att det rör sig om homofobi, så skildrar det tillsammans med våldet en otrevlig men verklig bild av krig som inte borde censureras för att få krig att se bättre ut. Min poäng var att det finns homofobi inom militären, precis som det säkert fälls rasistiska kommentarer om både fienden och lokalbefolkningen av soldater i krig.

Spola framåt ett par månader, och jag skriver ett inlägg om hur spel efter spel låter oss skjuta vågor av mörkhyade människor. Vare sig det handlar om muslimer i mellanöstern, knarkhandlare i Sydamerika eller rebeller i Afrika skjuter vi fler mörkhyade personer nu än någonsin tidigare. Och det är här jag måste stanna upp för att känna efter om jag inte kör med dubbelmoral. Kan jag verkligen säga att rasism och homofobi i militärspel är okej för att det reflekterar verkligheten, för att sedan bekymra mig över alla dessa mörkhyade människor i väpnade konflikter världen över? Visst kan man oroa sig över effekten av homofobiska kommentarer och onyanserat skjutande av mörkhyade, men kan jag verkligen avfärda kritiken mot det ena medan jag själv kritiserar det andra? Det känns som att det ligger en konflikt i hur jag hanterat de här två ämnena. Kanske finns det något jag inte tänkt på än. Något som ursäktar mig. Men tills jag hittar något sånt får jag helt enkelt be om ursäkt för min egen blinda dubbelmoral.

Nu blev det här ett jävligt navelskådande inlägg, men så är det här ju faktiskt en blogg också. Och var ska man annars publicera navelskåderi om inte i en blogg. :p