Foto: Stockholm Pride

När spelbranschen och hbtq-frågor nämns i samma andetag är det sällan särskilt trevlig läsning. Allt som oftast handlar det om hbtq-personer som råkar ut för gamers tillika vita, kränkta män som inte gillar förändring och minsann inte ser något problem eller något förtryck någonstans. Och eftersom de inte ser det, existerar det inte.

Men då och då får händelser och uttalanden spridning som gör att man får lite hopp för branschen och blir lite varm i hjärtat. Den här veckan har en hel rad nyheter dykt upp om personer och företag i branschen som på olika sätt drar sitt strå till hbtq-stacken och står upp för mångfald.

GaystationSom de flesta säkert känner till är det pride-vecka i Stockholm. Det har nördarnas favoritbutik Webhallen uppmärksammat och tagit fram en Playstation 4 med specialdekaler som de kallar Gaystation edition. Genom att auktionera ut konsolen samlar de in pengar till RFSL Newcomers, som arbetar med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer. I skrivande stund ligger toppbudet på runt 19 000 kronor för den snyggaste Playstation 4 jag sett hittills. Tummen upp, webhallen!

Pride-festivalen i Stockholm uppmärksammas även av EA och svenska DICE. Likt föregående år låter DICE regnbågens färger skölja över sin logga och hälsar på Twitter att ”vi ses på Pride”. I fjol gick DICE med i tåget, och i år väntas över 100 personer gå med dem (tipstack till @Noffsnoffs).

Devolver Digital har sakta men säkert växt under åren och har på sistone seglat upp som något så ovanligt som en stor utgivare som i princip uteslutande sysslar med små spel. Hotline Miami, Luftrausers och färska Gods Will Be Watching är exempel på pärlor som seglar under deras flagg. I veckan gick de oväntat ut med att de vill vara med och se till att spelmässan GaymerX anordnas även nästa år. Devolver går in och sponsrar mässan med 3 000 dollar och utmanar andra spelföretag att göra detsamma. Ett jättelyft för den inkluderande mässan som haft det svårt med ekonomin.

Men allra gladast den här veckan har Thomas Was Alone-skaparen Mike Bithell gjort mig. Bara minuter efter det att Devolver slängt ut sin utmaning på Twitter svarade den sympatiske britten att han personligen matchar summan för att få mässan att gå runt. Jag hade nöjet att träffa Bithell som hastigast tidigare i våras och han verkade vara en oerhört trevlig prick. Härligt att se att det verkar stämma!

Dessa fyra exempel på när spelbranschen står upp för mångfald gagnar självklart intiativtagarna också. Det finns utan tvekan cyniker som skulle påstå att de gör det enbart för den egna vinningens skull. Men den dystra sanningen är att gångerna något sånt här händer är oerhört få jämfört med gångerna branschen är ett svart hål av främlingsfientlighet, kvinnoförakt och transfobi. Därför känns det extra viktigt att lyfta det positiva när det väl dyker upp. Glad pridevecka på er allihop!