Varför skriker japanska karaktärer namnet på sina attacker? Varför skriker Ryu namnet på sin hadouken varje gång han avfyrar den? Även japanska rollspelskaraktärer gillar att döpa sina tekniker. För att inte tala om hur vanligt det är i anime. Vore det inte helt enkelt bättre att bara anfalla, utan att förvarna motståndaren? Eller ropa fel namn och förvirra.

Det är ett svårt mysterium, som jag inte är säker på att jag har löst. Men vad jag kommit fram till är att det har med kampsport att göra. Ser du på en kampsportsshow kommer du märka att utövarna väldigt ofta ger ifrån sig ett skrik när de slår eller sparkar. Det ska tydligen ha med energi att göra, eller närmare bestämt det så kallade kiai. Kiai har fler än ett syfte, och handlar lika mycket om att skrämma motståndaren som att fokusera andningen. Det finns även vissa kampsporter – som till exempel kendo och naginata – där du under attacken måste ropa ut namnet på kroppsdelen du har för avsikt att attackera. Annars får du inga poäng för slaget.

Men om vi ska gå till kärnan av fenomenet måste vi nämna den kinesiske kampsportslegenden Wong Fei-hung. Han föddes 1847 och är något av en kinesisk folkhjälte som stått modell för många filmer och tv-serier. Fei-hung utvecklade en hel del egna tekniker, och döpte sina attacker som han sedan blev känd för att ropa ut högt när han utförde dem. Kanske bars det vidare i alla otaliga tv-serier och filmer baserade på honom, och kanske är det därifrån fenomenet kommer. Det är åtminstone så långt bak jag kan spåra det.

Det är som sagt inte lätt att reda ut det här mysteriet. Kanske fick det fäste i manga. Jag kan tänka mig att det hjälper läsaren att identifirera attacker när karaktärerna utannonserar dem, utan att tecknaren behöver illustrera dem i detalj varje gång. Sedan har det bara burits vidare till tv-spel och anime. Dela gärna med er om ni läst eller hört någon annan förklaring till varför karaktärerna i anime och tv-spel ropar ut namnet på sin attacker när de utför dem.

Tidigare delar i serien:

Varför har allt i Mario-världen ögon?

Varför får en hammare Mario att krympa?

Varför blir Mario en tvättbjörn av ett löv?

Vad är en Koopa?

Varför är svärdet Masamune med i så många rollspel?