Sin vana trogna så var olyckskorparna många och högljudda inför lanseringen av Nintendo Switch. Tongången är bekant som den alltid är inför stora konsolsläpp och det förespråkades att folk skulle spela på sina mobila enheter eller ”riktiga” konsoler istället för en slags hybrid som Nintendo Switch är. Vi vet vid det här laget att det har gått ganska hyfsat för Nintendo med drygt tio miljoner sålda enheter och en påtaglig efterfrågan på alla kontinenter där man hittar den. Att lansera med ett nytt Zelda-spel var genialt och att följa upp med spel som Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2 för att sedan sparka resten av branschen på smalbenen med Super Mario Odyssey är och förblir en styrkedemonstration av rang. Men hur ser det ut framöver? Självklart kommer det en hel del intressanta spel men jag ser inget stort i listorna förutom Metroid Prime 4. Och om vi ska vara helt ärliga så betyder sällan Metroid stora försäljningssiffror och det är dessutom en spelserie som har svårt att få fäste i Japan. Dessutom är jag tveksam till att Metroid Prime 4 kommer 2018 med tanke på att de inte ens hade något annat än en logotyp att visa på E3.

 

Det må vara tråkigt, förutsägbart och anspråkslöst men Nintendo behöver släppa fler WiiU-spel på Switch.

 

Man kan argumentera att Bayonetta-spelen kommer att sälja bra men det vore i så fall ett trendbrott. För även om spelen har fått bra kritik och uppskattas av spelare så har de aldrig sålt speciellt bra. Om något så tilltalar man en liten gren hardcore-spelare som älskar dessa spel i vått och torrt men antal sålda spel kommer antagligen inte att räknas i miljontal. Kirby och Fire Emblem är på gång men Nintendo skulle behöva något ännu större. Att konkurrera med Mario och Zelda går knappt men jag hoppas innerligt att Nintendo kommer drämma näven i bordet snart och visa vad nästa storspel från dom är. De skulle behöva ett nytt Smash Bros snart, eller till och med ett gammalt. Här kommer en annan aspekt in, nämligen WiiU.

 

Det må vara tråkigt, förutsägbart och anspråkslöst men Nintendo behöver släppa fler WiiU-spel på Switch. Även om WiiU i det närmsta är död och begraven så finns det ett flertal spel som skulle behöva en publik på Switch. Att Bayonetta-spelen är på gång är positivt men jag skulle påstå att de under året skulle behöva släppa en handfull gamla spel till Switch. För många av spelen på Switch fick aldrig den uppmärksamhet de förtjänade och här finns då ett gyllene tillfälle att göra bot på det problemet. Medan jag självklart förespråkar att det ska släppas nya och fräscha spel på marknaden så är jag även en ståndfast anhängare av att faktiskt räkna in förhållandevis enkla pengar i form av återutgivningar, nyversioner och liknande.

 

Sedan behöver folk sluta med det trötta tjatet om att Nintendo måste sluta stödja 3DS/2DS.

 

Att Capcom har sällat sig till utgivarna på Switch är mycket populärt och det faktum att vi kommer få se en mängd Mega Man-spel kommer mer ganska stor säkerhet locka många gamla fans. Men det behövs något som verkligen lockar de ännu icke-frälsta. För även om Nintendo inte kommer få ett år med samma otroliga konsolförsäljning så behövs det något som verkligen drar i kunderna.

 

Sedan behöver folk sluta med det trötta tjatet om att Nintendo måste sluta stödja 3DS/2DS. Jag kunde inte hålla med mindre utan tycker snarare att de borde satsa mer. Med tanke på vilken enorm mängd bärbara konsoler det har sålts så finns det en skara människor som man inte ska förbise. Med snart 70 miljoner sålda enheter, bara förra räkenskapsåret såldes sju miljoner enheter, så ska man inte skrika sig hes över att Nintendo väljer att förse sin succé med mer spel. Vi kan t ex ta som exempel det senaste Dragon Quest-spelet som sålde en miljon på en dag i Japan. Bara till 3DS/2DS alltså.

 

Är detta Nintendos stora hopp inför 2018? Kommer det ens 2018?

Är detta Nintendos stora hopp inför 2018? Kommer det ens 2018?

 

I jämförelse med de stationära konsolerna, jag räknar Switch som en stationär konsol, är utvecklingskostnaderna förhållandevis billiga och försäljningspotentialen för ett välproducerat spel är stor. Självklart kommer 3DS/2DS att tappa i relevans men jag skulle påstå att det dröjer till 2019 innan vi verkligen får se Nintendos bärbara tappa formen ordentligt. Till dess är det bara att håva in pengarna för Nintendo. Samtidigt ska det erkännas att även här ser jag att det saknas stora spel, även om såväl Kirby som Radiant Historia kommer bli populära så skulle något stort behövas. Frågan är hur mycket stort det finns kvar att släppa nu efter Metroid Samus Returns?

 

Nintendo ser för ögonblicket mycket starka ut och de har bra flyt med sina maskiner och sina spel och även om inte deras mobilsatsning är någon megasuccé så är de förhållandevis starka även där. Men jag ska erkänna att det ser lite tunt ut framöver. Det finns inga stora, tunga spelsläpp som ska sälja stora volymer konsoler. Även om det finns högintressanta spel på horisonten så behöver Nintendo snart visa upp något stort för att de ska få behålla sin goda försäljning och visa potentiella kunder att deras maskin har åtråvärda spel.