Jag är verkligen inte den sortens person som hänger på spelforum. Pinsamt nog lyckas jag inte ens hålla koll på Svamprikets eget forum. Det är helt enkelt inte min grej. Men för väldigt många spelintresserade är det det. Stora delar av den kultur vi har kring spel idag har växt fram på nätforumen långt innan sociala medier gjorde sitt intåg på internet, på både gott och ont. Häromdagen snubblade jag över ett exempel på det senare.

Skaparen av tråden ”Report: More Women Own Videogame Consoles Than Men in US” vill uppmärksamma användarna på NeoGAF om en undersökning som visar att fler kvinnor än män äger spelkonsoler i USA. Hen länkar även till sajten SegmentNext som tagit del av undersökningen som Pew Research Center har genomfört. Enligt undersökningen äger alltså 42 procent av kvinnorna i USA en spelkonsol, till skillnad från 37 procent av männen.

En del av undersökningens resultat.

En del av undersökningens resultat.

Någon som blir förvånad när jag berättar att internets största spelforum inte tog emot denna undersökning med jubel, konfetti och blåsormar (ja, de heter tydligen så)? Nej, här måste ligga en hund begraven. Det måste vara något fel på undersökningen. Det är helt otänkbart att fler kvinnor skulle äga konsoler än män. I skrivande stund finns 2036 svar i forumtråden, och en majoritet av dem försöker bena ut hur det kunde gå så fel. En del menar att de 1907 tillfrågade är alldeles för för att få en representativ bild av konsolägandet. Andra är säkra på att det måste vara för att mammor köper konsoler till sina barn. Pojkbarn då, för flickor äger ju inga konsoler.

Forumtråden sätter fingret på vad jag anser är ett av de allra största problemen i den spelintresserade världen. Subkulturen, om det nu går att kalla den det 2015, har alltid varit och fortsätter att vara så mansdominerad att inga argument biter på dem som ser den som sin. Den över 2000 inlägg långa diskussionen i tråden borde rimligtvis handla om hur kul det är att fler kvinnor än någonsin spelar. Men nej, istället är det taggarna utåt och missunnsamhet som råder. Istället för att glädjas åt att spelfansen blir mer jämlika och branschen i stort är på väg mot bättre representation ska det hittas brister och fel med undersökningen, eftersom resultatet omöjligt kan vara sant.

Jag är övertygad om att de allra flesta som kritiserar undersökningen inte är medvetna att de förminskar kvinnans plats i spelvärlden. Men det är lätt att sparka neråt, särskilt när man tillhör samhällets mest privilegierade grupp människor – män.

Spelintresset är inte längre en pojkklubb där tjejbaciller måste undvikas till varje pris.
Som del av denna grupp människor vill jag uppmana alla män att vara mindre missunnsamma. Egentligen borde felmarginaler och urval inte spela någon roll när det gäller en sådan här undersökning. Spelintresset är inte längre en pojkklubb där tjejbaciller måste undvikas till varje pris. Call of Duty, Assassin’s Creed, Rise of the Tomb Raider, Halo 5 och Fallout 4. I princip alla höstens storspel har kvinnliga spelbara karaktärer, flera av dem för första gången. Det är bara att acceptera och glädjas åt även kvinnorna har gjort spelintresset till sitt. Det är knappast tack vare oss män.

Kom ihåg: Ingen feministisk illuminatikult är ute efter ”dina” spel, och branschen är stor nog för oss alla. Ju bättre representation, desto fler, mer varierade, och bättre spel. Punkt.