Remedy har nyligen sagt att man ser Alan Wake som säsong ett och storyns kärna, samt att DLC-kapitlen agerar som bro till vad man vill kalla kapitel två – som kommer vara ännu en full berättelse. Det låter så klart som att de planerar Alan Wake 2. Det är åtminstone så som många tolkat det.

”We not going to leave you on a cliffhanger. Our plan was that Alan Wake is Season One, core story, the DLC bridges to where we’re possibly going to go, and then Season Two is a full story.”

Och om så är fallet måste jag säga att jag är aningen förvånad. Alan Wake tog, vadå, fem år att utveckla? Det fick massvis av hype, och Microsoft backade projektet ekonomiskt och pröjsade för konsolexklusivitet. Jag vet inte riktigt hur mycket  produktionen av Alan Wake kostade, men inga rapporter har kommit om att spelet sålt över en miljon. Och kollar man på de siffror som finns ser det ut som att spelet landade på 800 000 sålda. Det räcker förmodligen inte för att täcka fem års utveckling. Kanske ska vi skylla på svala recensioner och Red Dead Redemption.

Så varför pratar Remedy som om att en uppföljare är i sikte? Jag kan förstå om de själva vill göra det, men jag vet inte varför Microsoft skulle vilja backa upp ännu en flopp. En uppföljare är å andra sidan alltid billigare än ettan, eftersom spelmotorn, design, gameplay och grundkoncept redan finns där. Microsoft kanske till och med kräver en uppföljare för att täppa igen de ekonomiska hålen som ettan möjligtvis har skapat.

Eller så har Microsoft släppt taget om Remedy och Alan Wake, och en ny utgivare tar över. Kanske Activision, Electronic Arts, THQ eller till och med Capcom. I så fall kan vi förvänta oss att se Alan Wake 2 på Playstation 3 också, vilket skulle innebära att uppföljaren förmodligen säljer minst dubbelt så bra än föregångaren. Kommer det även ut till PC kan man nog sikta på två miljoner.

Vill vi ha Alan Wake 2? Vill vi att Microsoft behåller det i så fall?