Minns du när du såg din första barnförbjudna film? Min gissning är att det inte skedde i vuxen ålder. Ingenting lockar som när man är 13 bast och siffran på fodralet säger 15, eller till och med 18. Den förbjudna frukten, en film för vuxna.

Samma gäller för spel. Jag vet inte hur det är med er, men jag var inte 18 år gammal när jag spelade GTA för första gången. Jag undrar om jag ens var fyllda tio. Hemma hos min granne eller kanske hos min kompis Robin. Vad spelet handlade om varken visste eller brydde vi oss om, men vi visste att man kunde använda fusk för att få en massa vapen och sen skjuta alla man såg. Coolt.

Nu så här i efterhand kanske jag inte tycker samma sak är lika coolt. Och nu när jag faktiskt i vuxen ålder spelat igenom ett helt GTA för första gången så var fokuset på att skjuta vilt omkring sig inte riktigt lika stort. Och jag vet inte ens om det går att plocka upp en prostituerad i spelet, något jag alltid var extremt medveten om i mina yngre dagar.

Min bild av vad som är vuxet och inte i spel har helt enkelt skiftat lite, sen jag blev vuxen. Men det känns inte alltid som att spelvärlden har hängt med.

Ibland undrar jag om åldersgränser på spel och filmer har gjort oss dummare. Någon satte en siffra på förpackningen och istället för att se det som en rekommendation om vem som lämpligtvis skulle se eller spela det, så började vi tänka på det som en indikator på hur vuxet något var. 18+? Helvete så vuxet.

Idag när vi pratar om vuxna teman refererar vi oftast till saker som är mörka och edgy. Men vid en närmare undersökning verkar de flesta saker som refereras till som vuxna egentligen bara vara saker en tonåring tycker är coolt. Nästan alla spel med artonårsgräns känns som att de egentligen är riktade mot femtonåringar.

Tuttar och blod är en fjunig fjortis idé om vad vuxet är. Och bara för att något inte är för barn gör det inte vuxet. Jag garanterar att det finns fler vuxna spel utan 18-årsgräns än med.

I skrivande stund håller jag på att spela två spel parallellt, Cyberpunk 2077 och Spiritfarer. I det ena kan du gå på strippklubb och skjuta folk i huvudet så att det exploderar, i det andra finns ingen knapp för att attackera, men en dedikerad kram-funktion. Men jag vet vilket spel jag skulle kalla för mest vuxet.

Det finns ingenting som gör våld ”vuxet”, småungar slår varandra i huvudet hela tiden. Sex är visserligen ett vuxet tema, men ditt spel blir inte vuxet bara för att det innehåller en strippklubb. Det som gör sex till ett vuxet tema är inte den fysiska nakenheten utan den emotionella.

Verkliga vuxna och mörka teman handlar om sårbarhet och emotionell ärlighet.

Att visa sina absolut svagaste sidor för någon och låta dem acceptera dig för den du verkligen är, det är vuxet. Att se sina rädslor i vitögat och inte nödvändigtvis komma över dem, men acceptera att de finns och att de är en del av dig, det är vuxet.

Vuxenhet är att må skit, men ändå försöka öppna sig inför andra och existera i känslan tillsammans med dem. Vuxet är att visa medkänsla. Att våga vara barnslig med någon är vuxet. Att vara oironiskt uppmuntrande, det är vuxet!

Det är dags att släppa bilden av vuxenhet som vi byggde som tonåringar och inse att vi är de vuxna nu. Man får så klart tycka om vilka spel man vill, jag tycker till exempel om Cyberpunk 2077, mot bättre vetande. Det är fritt fram att spela tuttvåldsspel bäst man vill. Men kom inte och låtsas att ni gör det för att ni är så jävla vuxna.

 

Detta inlägg är en del av Svamprikets krönikevecka, där vi publicerar krönikor varje dag från måndag till fredag. Berätta gärna vad du tycker om temaveckan i kommentarsfältet nedan eller direkt på vår Discord-server.