Krönika

Nintendo och den heterosexuella kärleken

Förra veckan pratades det under ungefär i en dag om Nintendos slutgiltiga beslut att inte inkludera samkönade äktenskap i deras livssimulator Tomodachi Life. De menade aldrig att (fritt översatt) “göra någon slags samhällskommentar med lanseringen av Tomodachi Life. Relationsmöjligheterna i spelet representerar en lekfull alternativ värld snarare än en realistisk livssimulation.”

Ja men så bra då, det är ju redan etablerat att vi aldrig använder lekfulla alternativa världar för att reflektera över våran egen. Speciellt inte i spel va? Utöver att vilja hälla habanerosås i ögonen för att känna annat än denna själadödande frustration så dyker även följande tankegångar upp:

Nintendo svarar med den klassiska logiken hos en kränkt douchebag. “Hej, här är jag och säger och gör saker och om ni tolkar det fel är det väl inte mitt fel?”. Jo, det är det. Det är ert fel, Nintendo. När ni väljer att inte inkludera samkönade äktenskap i ett spel där kärlek och äktenskap är en del av gameplay så gör ni en kommentar. Mening fästs inte vid ord och för att sedan stanna där. Meningen i ord och uttalanden formas i rummet det anländer i, vilket i det här fallet är en modern och allt mer progressiv spelmarknad.

1072851
Även om facism och intolerans slammrar med sina brunblåa kastruller runt om i Europa så är den öppna världen 2014 en värld som inte gör skillnad på kärlek och kärlek. Det ni gjort här är enligt mig precis lika illa som om ni uteslutit en hudfärg i karaktärsgeneratorn. Fråga er själva detta: Hur långt är steget från straighta Miis till vita straighta Miis? Och hade det räknats som en samhällskommentar eller bara ännu en del i erat “whimsical and quirky game” bara för att ni menade det så?

Om ni inte har politiska analytiker och retoriker anställda på ert företag bör ni anställa genast. Har ni redan sådana vid er stab bör de stå med en papplåda fylld med familjefoton, hålslag och pärmar utanför kontoret snarast och känna arbetslöshetens solsken och ångrets fågelkvitter våras runt om dem. Att göra något som kan tolkas homofobiskt för att sedan stöta ifrån sig ansvar är fegt, korkat och ignorant inför vad det innebär att bidra till en struktur. Även om det är soft, skönt och roligt så bidrar ni uppehållandet av normen.

Finns det ett mått av en nedlåtande likgiltighet?
Utöver detta undrar jag också varför det slutade pratas om det? Visst, vi lever i klickonomin, detta uppmärksamhetsförmågans skymningsland. Twittrar inte folk om det så pratar ingen om det. Frågan jag ställer mig dock är om inte Nintendo kommer undan med det av någon speciell anledning? Finns det ett mått av en nedlåtande likgiltighet likt den vi ger en 80-årig rasistgubbe för att han är från en annan tid? Finns det en axelryckning nånstans för att Nintendo är från en traditionell kultur där homosexualitet fortfarande är lite mer tabubelagt, om än lagligt sedan länge? Detta är rena spekulationer från min sida, men det är intressant att fundera på hur det skulle ha mottagits om det var Sony eller Microsoft som beslutat sig för att göra ett spel där du bara kan heterodejta.

Kommentarer

 1. ReDead skriver:

  Det här har ju varit en snackis läänge, inte bara en dag. Jag håller med om att hela grejen är förjävlig. Nintendo tog i alla fall ett steg i rätt riktning när de senare bad om ursäkt, och lovade att de i eventuella framtida titlar i serien ska inkludera alla sorters förhållanden.

  • Peter Ahonen skriver:

   Det kom och gick i mina flöden på en dag. Måste kanske utöka bevakningen isf. Men visst är det bra att de tar till sig kritiken, även om jag tycker att det är anmärkningsvärt hur de kunde göra misstaget från första början.

 2. SpeLinnea skriver:

  Jag stör mig också på att människor ba “Hahaha kolla så otroligt GALNA Nintendo och japaner är! Så typiskt japaner alltså, hahahaha alltså såg ni han förvandlade sig till en FISK hahaha så himla tokigt, japaner är så himla konstiga! De där knasiga, knasiga östmänniskorna!”

  Vissa nöjer sig med att bara skaka på huvudet, mumla “japaner” och sen är det inte mer med det. Så min teori är att Nintendo i mångt och mycket kommer undan med det bara för att de har alltid varit de som i större skala representerat “det galna Japan” på nåt vis.

  Egentligen är inte Tomodachi Life mer konstigt och speciellt än The Sims. Men vem fan bryr sig om Sims, det är ju ett jävla tjejspel.

 3. Gazimaluke skriver:

  Nintendo är som min pappa. Jag älskar honom och han har många sunda idéer om saker, men så har han märkliga åsikter om andra. Det är också omöjligt att ändra hans ståndpunkt i de där sakerna.
  Nintendo har alltid varit ett lite udda företag. Ett lösryckt citat från min intervju med Ste Pickford för Dokumnet NES om Nintendo under NES-eran “…but they were a pretty odd company”.
  Men hur svårt kan det vara att ändra så att figurer men samma kön kan gifta sig? Inte svårt alls och det hade varit lätt att tillfredställa alla utom Putin. För att fixa buggen som gjorde att det gick att ha homorelationer i spelet. Den kunde de jobba med att patcha bort.

 4. Lasselelle skriver:

  Hade dom inte backat om det här då? eller hörde jag fel?

 5. gabbay skriver:

  Barnen blir förvirrade. Ett äktenskap skall vara mellan en kvinna och en man därmed basta. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sodom_och_Gomorra
  Det står tom i den heliga boken.

  • Anders Brunlöf skriver:

   Med den ståndpunkten har du en väldigt olik värdegrund gentemot den vi på Svampriket har. Jag hoppas att du trollar.

Skriv en kommentar