Så kom då dagen vi alla visste skulle komma. Dagen då Microsoft till slut backade på den sista av de stora punkterna de fick kritik för inför släppet av Xbox One – kravet på Kinect. Från och med i juni kommer det att gå att köpa en Xbox One utan Kinect för ett lägre pris. I nästan ett år har vi sett Microsoft göra helomvändning efter helomvändning när det gäller sin senaste konsol. ”Always online” – borta. Inga använda spel-policyn – *poff*. Och nu som sagt – tack och hej, Kinect.

Jag är övertygad om att många ute i stugorna jublar åt beslutet eftersom Kinect helt enkelt aldrig blev så revolutionerande som inte minst Peter Molyneux verkade tro. För mig – och troligen en hel del andra ”i branschen” – betyder dock Microsofts beslut mer än att vi slipper skrika ”XBOX! TV!” från soffan. I och med slopandet av kameran tappar Microsoft ännu mer av den lilla trovärdighet de har.

Det är tråkigt att vi troligen aldrig kommer få se den vision Microsoft hade med Xbox One
Jag tillhör dem som i slutändan var lite ledsen över att Bioware vek sig för protesterna och ”fixade” slutet på Mass Effect 3. På samma sätt tycker jag att det är tråkigt att vi troligen aldrig kommer få se den vision Microsoft hade med Xbox One. De där kraven på ständig uppkoppling och Kinect grundades ju faktiskt i viljan att göra något nytt, inte att jävlas med konsumenterna.

Avsaknaden av ”always online” begränsar möjligheterna för spel att använda sig av kraften i det något luddiga begreppet ”molnet”, och Kinect-lösa konsoler innebär att intresset för att utveckla spel med stöd för rörelsekonsoler troligen kommer att försvinna – igen. Slaget blir extra hårt mot utvecklare som Harmonix, som i princip uteslutande sysslar med Kinect-spel. För dem blir varje Xbox One-ägare utan en Kinect en potentiell kund färre.

Nöjd kille – ett år senare är det dock knappt samma produkt

Nöjd kille – ett år senare är det dock knappt samma produkt

Men det spelar ingen roll vad vi semiprofessionella speltyckare, eller Kinect-fokuserade studios tycker. Att släppa Xbox One utan Kinect kommer definitivt att vara en bra affär för Microsoft. Utanför vår lilla klick av entusiaster och semiprofessionella lär de allra flesta dra en lättnadens suck över att slippa Kinect och glad i hågen inhandla den billigare kompromissen. Många är nog glada över att Microsoft ”lyssnat på spelarna” och ”ger oss vad vi velat ha hela tiden”, men själv är jag obeskrivligt besviken över att visionen med konsolen verkar ha övergetts totalt.

Men vi får inte glömma att det – som alltid – handlar om pengar i första hand. Microsoft hade storartade planer, men var förmodligen före sin tid. Nu gäller det att göra vad som går för att tjäna så mycket pengar som möjligt och komma ikapp Playstation 4:s försäljningssiffror, även om det innebär att låta kritikerna vinna.

Jag lär själv skaffa en Xbox One när den väl släpps i Sverige. Men då tänker jag minsann skaffa en Kinect också, så det så!