Fredagslistan

Topp 20 Mega Drive, plats 20-11

Min relation till Segas succékonsol Mega Drive är speciell. Jag har aldrig ägt en själv, men spelade ändå ofantligt mycket hemma hos kompisar, kusiner och barn jag barnvaktade åt. Visst gick mitt Super Nintendo lite varmare, och visst är det fortfarande den konsolen jag väljer före någon annan på väg till en öde ö. Men Mega Drive har kommit krypande med åren, och visat upp sitt minst sagt unika bibliotek av titlar.

Jag antar att retrofebern sedan Retrospelsmässan sitter i fortfarande, för nu har jag bestämt mig för att lista mina 20 favoritspel från konsolen. Denna vecka får ni de tio första positionerna i min lista. Om ni sedan får vänta till nästa vecka, eller de nio veckor det egentligen är dags för mig att skriva en lista igen, det får vi diskutera fram bland kommentarerna.

Men nog om det, nu kör vi!

20. Michael Jackson’s Moonwalker

moonwalker

Nåväl, så här i början så kommer ju vissa titlar in, som kanske inte hade platsat på andra formats topplistor. Moonwalker är inte ett sånt bra spel alls. Men det är väldigt coolt, låter förbannat bra och inleder också väldigt bra. Under en tid då Michael Jackson var den coolaste, störste och bäste artisten som fanns så vägde det tungt att huvudrolla honom i ett tv-spel. Och Moonwalker kändes verkligen som ett Michael Jackson-spel, i all sin konstighet. Idag har den störste gått ur tiden, men hans musik kommer alltid leva kvar och då och då så föredrar jag faktiskt att lyssna till hans musik genom ett ljudchipp i Mega Drive.

19. Wonder Boy in Monster World

wonderboy

Wonder Boy lånade in väldigt många idéer från andra framgångsrika spelserier till den grad att det började kännas som meta-humor, men mixade in dem djupt ner i en spelmekanik som kändes solid och pålitlig. Lägg därtill en väldigt mysig presentation och ett ett för sin tid otroligt öppet upplägg och plötsligt börjar Wonder Boy 5(?) se ganska bra ut. Det håller inte hela vägen in i mål, men vägen dit är ändå värd att vandra.

18. Streets of Rage 2

sor2

Få Beat-em-ups har åldrats vidare bra. Turtles in Time, visst. Street Gangs, absolut. Streets of Rage 2? Kanske. Jag spelade aldrig föregångaren men blev tipsad att hoppa in i del två med detsamma. Och att hoppa in i en ny spelvärld med detsamma kan vara lite plågsamt, även om det bara är en värld där man slår, sparkar och kastar saker på varandra. Även om spelet i fråga håller väl så jämför jag det konstant med några av genrens giganter, och det når sällan upp till samma nivå. Musiken är därtill lika ikonisk som hemsökande, då den om och om igen maler sig in i ditt innersta medvetande och slår läger för resten av ditt liv. På gott och på ont.

17. Pulseman

pulseman

Med handen på hjärtat så såg det här spelet mer intressant ut än vad det faktiskt var när jag började spela det. Eller rättare sagt, det hade väldigt väldigt påtagliga brister som tar ner helhetsintrycket från ett på sina håll intressant spel. Jag förstår nog ändå vad Game Freak ville göra. Ta Sonic, blanda med Mega Man och pumpa in lite meta-passande elektronisk musik. Resultatet borde bli en succé. Men om man väntar i 15 år innan man släpper spelet utanför Japans gränser så kan man nog inte räkna med någon större internationell succé i alla fall. Men ett rätt schysst spel är det ändå  hela slutpartiet där man spelar en spelkaraktär inuti ett annat spel är lika fantastiskt som minnesvärt.

16. Aladdin

aladin

Vissa hävdar att det är Megadrive-versionen av 16 bitar-Aladdin som är den bästa. Jag håller inte med, inte alls. Men det är inte på något sätt ett dåligt spel. Det är ett spel som i mina ögon skulle stå betydligt högre i kurs om det inte vore för det fantastiska Super Nintendo-spelet. I denna version är Aladdin mer slagkraftig, actionbetonad och mer kapabel till våld. Och visst, jag kan också se hur det gör ett spel lite mer intressant. Men det är inte den Aladdin jag lärde känna i Disneys film. Om jag bara kan bortse från det dock, så återstår ett rätt bra spel med kvalitéer som med facit i hand saknas i SNES-versionen.

15. Vectorman

vectorman

Vad var egentligen Blast processing? Jag vägrar tro på tråkmånsarnas svar, och väljer istället att tro att det var en typ av magi som existerade under huven på Mega Drive. Vad den gjorde? Kanske möjliggjorde den Sonics hastighet? Eller Striders enorma svärd? Eller möjligen all denna läckerhet som är Vectorman? Det må vara mer teknikdemo än faktiskt spel, men flera år senare lyckas Vectorman ändå imponera på mig. Mjukt som silke och med otroligt snygga ljuseffekter. Spelupplägget känns också gediget, om än lite naket. Det är fortfarande kul att skjuta sönder saker, men det är presentationen som lämnar de mer bestående intrycken.

14. Toejam and Earl

toejamnearl

Härligt konstigt och charmigt flummigt. Fyra ord som summerar Toejam and Earl perfekt. Det här var ett spel som jag under tidiga 2009 spelade tillsammans med min vän Jonas för att sedan skriva om på Retroresan. Alltså på tiden där Retroresan fanns i bloggform, och inte som podcast. Vi hade båda en väldigt trevlig stund tillsammans med spelet och minns att vi faktiskt lyckades med bedriften att klara spelet, mycket tack vare Jonas trygga vägledande då jag vill minnas att han faktiskt hade spelat spelet tidigare. Summerat är Toejam and Earl ett väldigt speciellt spel som överlevt många vintrar med sina hyfsat unika idéer. Och sin fantastiska musik, förstås.

13. X-men 2: Clone Wars

xmen2

X-Men:s första försök på Mega Drive luktar inget vidare idag. På många sätt är det bajs. Riktigt illaluktande bajs som sitter kvar i väggarna hur mycket du än spolar och skurar. Men till uppföljaren tog man tillvara på de kvalitéer som ändå fanns i föregångaren, putsade och polerade andra detaljer. Och till X-Men 2 hade man lyckats knåpa fram ett riktigt gediget spel. Visst finns skavanker kvar här och där, men det förlåter man i samma stund som man får spela som Magneto efter att ha besegrat honom. Att spelet dessutom inleder med en bana innan titelskärmen, där snön verkligen är jättesnygg, förstärker mitt positiva omdöme ännu mer. Jag vet att alla inte gillar detta spel, men så har jag också utvecklats till en Magneto-fanatiker på senare år.

12. Micro Machines 2: Turbo Tournament ’96

micromachines2

Här och där på min topplista kommer ni hitta spel som även gick att hitta på andra format. Kanske till och med i bättre utförande än på Mega Drive. Men jag har endast spelat Micro Machines på ett Mega Drive, och har inget annat att gå på. Det jag dock vet är att detta spel angränsar till briljans med sitt enkla upplägg. Jag minns tydligt hur jag spelade oändliga mängder Micro Machines 2 medan jag barnvaktade våra grannars barn. Tillsammans spelade vi långt efter de egentligen skulle lagt sig, med en chipsig beanbag och flottiga kontroller. När det kommer till nostalgifyllda varma minnen knutet till en specifik konsol är det endast ett fåtal tillfällen som toppar våra sena nätter med deras Mega Drive.

11. Comix Zone

comixzone

Konceptuellt förtjänar verkligen Comix Zone att landa på topp 10. Eller om man för den delen ser till presentationen, som är bland de snyggaste som vi fick se i 16 bitar. Det är verkligen hårfint, och smått retsamt, men Comix Zone är ändå inte topp 10-bra. Väcker du mig på natten om några månader kanske det plötsligt har tagit sig förbi nummer 10, listor måste ändå kunna förändras allt eftersom livet tickar på. Men det jag idag minns från Comix Zone är en förbannat stilig och imponerande presentation, och ett intressant upplägg. Inte mycket mer än så dock, och yta och koncept räcker inte för denna gång.

Hur ser era listor ut? Hur kommer resterande del av min lista se ut? Vilka minnen har du själv från konsolen? Och framförallt: när vill du se den andra delen av listan? Nästa vecka, eller om nio veckor?

Kommentarer

 1. Ludde Lundblad skriver:

  Min gissning: Altered Beast på plats 1!

 2. Rickard "Reless" Wahlberg skriver:

  Här är 10 spel som skulle kunna finnas på en top 10.

  Castlevania: New Generation/Bloodlines
  Thunderforce 4
  Rocketknight Adventures
  Sonic 2
  Mega Bomberman
  Pier Solar
  Soleil
  Probotector/Contra Hard Corps
  Ristar
  Shinobi III: Return of the Ninja Master

  Jag växte upp med Sega i huset så detta ligger mig varmt om hjärtat. Jag och min bror hade en Master System och min farbror hade en Mega Drive. Med det sagt så spelade jag alltid NES och SNES hos kompisar så jag skulle säga att jag har spelat lika mycket Sega som Nintendo under min uppväxt.

  Det värmer att se lite Mega Drive i Svampriket 🙂

 3. Tobias Andersson skriver:

  Strider kommer ta förstaplatsen, det vet ju alla!
  Fiskgratängspizza åt folket!

 4. Simbo skriver:

  Älskar ghostbuster till maskinen, och road rash 2 speciellt i coop, man kunde ju slå poliser med kedja 🙂

 5. John Stenander skriver:

  Kommer vi få se rollspelen, Shining force eller Phantasy star? Har Anders spelat dessa? För övrigt ett mycket bra initiativ, jag letar efter megadrive-spel jag ännu inte spelat och var bättre att få dem från än av någon vars smak man litar på och känner (genom RR…)?
  X-men 2 måste jag titta på snarast ty detta är varken gjort eller tidigare planerat.

 6. Alex skriver:

  Kul, detta hade jag inte väntat mig. MD-texter går alltid hem även om jag inte håller med dig om så mycket här.

  Moonwalker – Att det är med på en topp 20 skvallrar ju om att du har en del kvar att upptäcka till konsolen. Så good for you.

  Wonder Boy 5, ja det beror ju på om man vill räkna med Wonder Boy III: Monster Lair eller inte. Egentligen började plattformsäventyrsserien Monster World, som serien kallades i Japan, iom andra spelet. Så jag räknar därifrån istället och säger Monster World 3. Den här delen lånar mest från första MW egentligen och det skiljer bara månader mellan det och Zelda 2. Även om jag föredrar Monster World 2/Wonder Boy III (SMS/TG16) så förtjänar det en plats på listan om nu inte MW4 slinker in senare.

  Streets of Rage 2 – Håller med dig om genren i stort, men nog tillhör väl detta dess TOP DOGS? Om vi bortser från det bästa till arkad då (Alien vs. Predator, D&D-spelen, kanske något mer). Men idag spelar jag nästan hellre det inofficiella Streets of Rage Remake som har så mycket innehåll och options att jag aldrig tycks bli helt klar med det. Finns även lite av en romhacking-scen kring serien som kan vara värd att kika på. Musiken är verkligen på gott och ont, lyssnar på den i smyg ibland.

  Pulseman – Det här var ganska spot on faktiskt. Även om det finns några tillfällen här och där då allt klaffar så krockar färdigheter och bandesign alltför ofta. Undrar mest varför det ligger bättre till än spelen ovan.

  Aladdin – Kan inte påstå att något av dem blåser mig av stolen idag sett till gameplay, men MD-spelet fångar filmen bättre och är lite knepigare att klara, så det får min röst. Finns mer inspirerade Disney-spel såsom Quackshot.

  Vectorman – Nja. Kameran är ju åt helvete i det och inramningen tråkigt techno-edgy. Ta bort.

  Toejam & Earl – Ja, varför inte. Det här vill jag se en remake på, utan randomizer-presenten och med lite tajtare kontroll.

  X-Men 2 – Magneto i all ära, men det är ju inte honom man vill spela som då han är rätt klumpig. Ville gilla detta men det är alldeles för mycket som känns halvarslat med det bortom presentationen och att flytta funktionen som lät dig byta karaktär när du vill till en fuskmeny var bara dumt. Spela hellre: Shinobi 3.

  Micro Machines ’96 (antar jag, tvåan är föregångaren) – Klart man ska spela det på MD då det flyter på så bra där och där den coola utgåvan med multitap i kassetten finns. Det här spelet är guld i multiplayer.

  Comix Zone – Tråkigt att behöva negga igen, men det känns verkligen som att de gjort detta svårt i överkant för att kompensera för den korta längden. Att ta skada av att slå på lådor är fan inte okej när du har ett enda liv att röra dig med. Det här kan lösas med en kod, men en känner sig ju rätt smutsig efteråt.

  Ser fram emot del två.

 7. Ah, Moonwalker, det väcker minnen. Är det bara jag som har minnen av tjejerna i axelbandslösa klänningar och fjädrboa som grep tag i Michael Jackson och försökte hindra honom? Minns att jag och min bästis tyckte att de var urfåniga.

  MD-spel som väcker fina minnen är Alex Kid (med sten, sax och påse!), Castle of Illusion (Musse Pigg spelet) där jag satt med kassettbandspelare och spelade in musiken, något hände och mitt i hörs “Nej, min inspelning” 😀 och naturligtvis supersköna Ecco the Dolphin. Hoppas att någon av dem dyker upp på din lista.

 8. Alex skriver:

  Min preliminära lista (med ett spel per serie för variationens skull):
  1. Rocket Knight Adventures – Konami
  2. Panorama Cotton – Success
  3. Sonic the Hedgehog 2 (& Knuckles)
  4. Langrisser II – Masaya
  5. Contra: Hard Corps (Japanska versionen) – Konami
  6. Ristar: The Shooting Star
  7. Mega Bomberman – Hudson/Westone
  8. Micro Machines: Turbo Tournament ’96 – Codemasters
  9. Landstalker: The Treasures of King Nole – Climax Entertainment
  10. Thunder Force IV – Technosoft

  11. Battle Mania Daiginjou – Vic Tokai
  12. Gunstar Heroes – Treasure
  13. Shining Force II
  14. M.U.S.H.A. – Compile
  15. Dynamite Headdy (Japanska versionen) – Treasure
  16. Shinobi III: Return of the Ninja Master
  17. Phantasy Star IV: End of the Millennium
  18. Puyo Puyo 2 – Compile
  19. Monster World IV – Westone
  20. Mega Turrican – Factor 5

  Bubblare:
  Alien Soldier, Super Fantasy Zone, Ghouls ‘n Ghosts, Flashback, Yu Yu Hakusho: Makyou Toitsusen, The Revenge of Shinobi, Castlevania Bloodlines, Wonder Boy in Monster World, General Chaos, Alisia Dragoon, Streets of Rage 2, TMNT: Hyperstone Heist, Ecco: Tides of Time, Gaiares, Twinkle Tale, Bubba ‘n Stix, Wiz ‘n Liz, Columns III, Quackshot, Rock ‘n Roll Racing (v.15 romhack), Ranger X, Eliminate Down

 9. Gabbay skriver:

  Vafan avskydde inte du comix zone och streets of rage i RR? MD är en konsol som tog vara på sin tid och inget mer! Tillskillnad från SNEsen som är tidlös!

 10. Quid skriver:

  Dom tre spelen jag spelade mest till Mega Drive är Alex Kidd in the Enchanted Castle, Ghostbusters och det balla rollerblades-spelet Skitchin. Hittar inget av dessa på din lista men jag är hoppfull inför topp 10, en lista som jag gärna ser redan nästa vecka! 🙂

 11. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Vad roligt att se hur blandad smak folk har. =)
  Här kommer min lista – givetvis baserad på smak och det utbud jag hade att välja på i mina spelbutiker. Flera bra Megadrive-spel lirade jag på Amiga…som exempelvis Another World, Flashback och Turrican.

  1.Shinobi 3: Return of the Ninja Master
  Sonic må vara en tidlös klassiker för många. För mig är detta spel en tidlös klassiker. Jag spelade det på PS3 så sent som förra året och har fortfarande ruskigt roligt när jag red och åkte surfingbräda!
  Musiken, bossarna, det mesta är till och från helt underbart!

  2.Golden Axe
  Detta spel är ensamt skälet till att jag köpte min Megadrive.
  Grafiken, musiken och möjligheten att spela två stycken.
  Det kändes som att ha en arkad-maskin hemma. Ren lycka!

  3.Streets of Rage 2
  Det här spelet har jag avnjutit i omgångar med en kompis de senaste 17 åren och av någon anledning så tröttnar jag aldrig.
  Ett av skälen kan vara den härliga musiken och alla minnen.

  4.Road Rash
  Det är inte ofta Racing går hem hos mig, men med bra gameplay och Rob Hubbards grymma musik går jag ner på knä och bara dyrkar spelet.

  5.Best of the Best Championship Karate
  Är man kampsportare (som jag råkar vara) och har tävlat måste man bara älska ambitionerna och hantverket. Tänk er ett kampsportsspel där du kan sätta ihop din fighters olika tekniker som du själv vill. Priceless! Fighterna fokuserar på realism så det är härligt att sätta ihop sina personlige favoritkombinationer.

  6.Desert Strike: Return to the Gulf
  Överraskande bra spel där jag uppdrag efter uppdrag satt på helspänn och finslipade mina skills. Har inte levt mig in på samma sätt i ett liknande spel sedan Airborne Ranger till C64:an.

  7. The Revenge of Shinobi
  Ninjaspelet som fick mig att börja banda spelmusik. Använde faktiskt “China Town” som min mobilsignal under en längre tid flera år senare. =)

  8.Truxton
  Ett härligt rymdskeppsspel som verkligen tog hem arkadspelskänslan i vardagsrummet. Det grafiska kändes så vackert att man fick hålla andan och vem kan glömma de där strålarna som behölls låsta på det du träffat?

  9.Sword of Vermilion
  Mitt allra första JRPG (debuten!), med en medföljande manual så vi västerlänningar skulle förstå hur man spelar (och den behövdes). Ett spel med handling, uppdrag och STORA bossar – vilka minnen!

  10.Golden Axe 2
  GA2 är på flera sätt egentligen bättre än det första Golden Axe.
  Fast med en mörkare färgpalett, sämre musik och avsaknad av flummig story i mellanakterna kändes det inte lika kul och magiskt som det första Golden Axe.

  Nostalgiska pärlor:
  Altered Beast, Arrow Flash och Starflight.

Skriv en kommentar