Medan många just nu jagar så många spel som möjligt för att ha något att säga till om i GOTY-diskussionerna som börjar hopa sig i spelvärlden tänker jag slå ett slag för det motsatta. Själv är jag ingen som försöker dra igenom allt som släpps under ett år utan håller de spel som jag väljer att lägga min tid på så nära som möjligt. Också begreppet ”gamer” har stått på sin spets (och vänt tillbaka enligt min egen åsikt) den senaste tiden, och det är nog ingen överraskning att jag anser att alla som njuter av att spela spel och lägger tid på det är en gamer, oavsett typ av spel. I min fredagslista tänker jag lista de främsta anledningarna till varför denna typ av spelande tilltalar mig allra mest.

12525-4-1331326200

Djupet
Det är skillnad på att spendera 30 och 300 timmar i Skyrim, helt klart. Samma princip gäller också i många andra spel. Det är först när vi ger spelet möjligheten att verkligen ta plats som djupet kommer fram. Om vi sedan spenderar de där trehundra timmarna i Sims, FIFA, WoW eller Skyrim spelar egentligen ingen roll. Det finns ett komplext djup i många av de spel som bjuder in till hundratals speltimmar, allt från enorma mängder lore till möjligheter att själv bestämma spelets riktning, som låter oss upptäcka spelet om och om igen.

bioshock-songbird-elizabeth-water

Detaljerna
Med så mycket detaljer i spelen som kan utforskas är det svårt att inte stanna till och spendera lite extra tid just där. Det är när spelen får ta ordentligt med tid som de där detaljerna som lagts in kommer fram. Exempel är Bioshock, där det är fullt möjligt att strunta i ljudband och liknande för att ta sig till slutet, som briljerar i just de där detaljerna. Ljudband där Rapture och Columbias invånare berör existentiella ämnen, varför människan är på jorden, varvat med politiska och socioekonomiska påståenden bygger en detaljerad världsbild som är väl värd att lägga några extra timmar på.

shut_up_and_take_my_money_by_lolikips-d34yx16

Pengarna
När jag lägger 600 spänn så vill jag få ut så mycket som möjligt ur varenda krona. Svårare är det inte.

Med det önskar jag en fin helg och många timmar spenderade i spelens underbara värld!