Har du, som gejmer, hamnat i den rävsax som ibland kallas för föräldraskap? Känns det som att ditt lilla mirakels blöjbyten sker på bekostnad av din dyra speltid? Oroa dig inte, Siri har knåpat ihop de absolut mest solida tipsen för hur du får spellivspusslet att gå ihop under småbarnsåren!

***

1. Säg upp dig från jobbet/Sluta plugga

Det säger sig själv, om du säger upp dig från ditt heltidsjobb så får du automagiskt 40 timmar mer i veckan att istället lägga på spel. Förvisso att det blir lite knapert i plånboken, men hey, är du inte kräsen så finns det alltid gratis-spel att tanka ner. Och ja, ja, kanske att du har sådana tråkiga utgifter så som ”mat” och ”hyra” att tänka på i ditt väldigt vuxna vuxenliv. Och så var det ju det där barnet som också kräver saker så som ”blöjor” och ”kläder”. Men då kanske tips nummer två passar dig bättre, nämligen…

2. Sov mindre

Precis som i det första tipset, så är sömn någonting som kräver väldigt mycket tid. Kanhända att du till och med, efter det första småbarnsåret, lärt dig att överleva på tre timmar sömn per vecka. Perfekt säger jag! De tre timmarna kan du lätt hoppa till förmån för din dyrbara speltid. Dock rekommenderas inte det här tipset ifall du är sugen på att spela något form av spel som kräver reflexer. Eller tankeverksamhet. Candy Crush låter väl kul?

Bonustips: För att hålla dig vaken, kör det gamla LAN-tricket med Joltcola och Dextrosol

3. Separera från partner (så får du åtminstone mer tid varannan vecka)

Ett något kontroversiellt tips, och enbart för den verkligt dedikerade gejmern. Men med handen på hjärtat, om du måste välja så går väl ändå Hatsune Miku: Project Diva X före din tråkiga, spelblockerande partner inklusive lika tråkigt, spelblockerande barn? Kanhända att du fortfarande vill ha någon form av relation till din avkomma? Enkelt! Om ni kör på klassikern ”varannan vecka” så blir det ju även varannan vecka över för Rail Simulator 2: RailWorks. En så kallad win-win!

4. Prioritera mobilen framför barnet

Något av en nödlösning, men om inget av de tidigare tipsen faller dig i smaken så finns alltid mobilspel. Glöm allt vad anknytningsteorier heter, släng närvarande-förälder-snacket ut genom närmaste fönster och ge dig själv 100 procent skärmtid.

5. I värsta fall: adoption

Likt tips nummer tre är det här ett rätt så kontroversiellt råd. Men har du testat allt annat, verkligen allt annat utan att lyckas, så är det kanske dags att inse att barn helt enkelt inte är någonting för dig.

***

Eller så är det kanske dags att inse att du inte har samma liv som du hade när du var 20, Siri. Eller vem som än behöver den här texten. Oavsett om det är till dig med småbarn, du som har en jobbig chef som tröttar ut dig eller varför inte du som går igenom sorgearbete efter ett uppbrott. Och inte minst du som slåss med Livet i allmänt. Att inte hinna (eller för den delen orka) spela är okej.

Och jag vet, tro mig, jag vet. Vi älskar ju spel, så inte så konstigt att man därför kan bli lite nedstämd att tiden inte räcker till som den gjorde förr. Det finns en hel del saker som jag hann förut som jag inte längre kan göra, utöver spel. För tusan, vissa dagar är jag glad om jag hunnit gå på toaletten. Sådant är livet, det är upp och sedan ner och sedan upp igen.

Men vet du vad? Spelen finns kvar. De finns kvar där, som en trogen kompis. Och när du minst anar det, så hittar du en kväll där du kan knäppa en kall, slänga upp benen i högläge och åtnjuta lite tid med din kompis. Det kommer, du hinner. Och fram till dess: det är ingen fara att inte hinna spela.