Fredagslistan

Världens bästa spelmusik

Här hittar ni listans första del, som innehöll plats 25 till 11. Visst, det är (som ni påpekade) många låtar från Nintendo-spel. Men det beror bara på att jag är Nintendo-fanboy. 😉 Kommer det vara lika mycket Nintendo på topp 10?

#10 — King K. Rool (Donkey Kong Country)


Om det skulle göras upp mellan världens två bästa bosslåtar någonsin skulle det förmodligen stå mellan Ganon, Sephiroth och King K. Rool. Och i all ärlighet skulle den tjocke reptilen vunnit om jag fick bestämma. Aldrig förr har musiken byggt upp stämningen så mycket som när jag mötte K. Rool. Nu var det allvar. Nu var det svängigt. Donkey Kong Country är och förbli ett av världens bästa spelsoundtrack.

#09 — Dr Wily Stage 1 (Mega Man II)


När man sätter ihop såna här listor är det lätt att låta legendariska låtar gå före ens personliga smak. Det är lätt att välja vad som förväntas, vad som uppfattas som att höra hemma på en sån här lista. Men inte jag! Det är därför det inte finns något från Metroid på listan. Men den här låten är en sån låt. Mega Man-musiken är sån musik. Och precis som med Castlevania har jag ingen relation till serien. Jag har inte spelat det mycket, men kan ändå inte låta bli att älska musiken. Det här är låten som enligt mig beskriver Mega Man-musiken allra bäst.

#08 — Blinded By The Light (Final Fantasy XIII)


Jag har inte spelat Final Fantasy XII, och efter att ha sett många timmar av min flickväns spelande har jag heller ingen som helst lust att göra det. Spelet gjorde mig besviken. Men något som faktiskt levererade i FFXIII var musiken. Jag älskar hur man skänkt stråkar en framträdande roll, och ingen låt gör det bättre än Blinded By The Light – seriens kanske bästa stridstema. Mer hårda stråkar, tack!

#07 — Still Alive (Portal)


The One. The only. The legendary. Det största som träffat spelmusikvärlden sedan… ja, har vi någonsin fått en större hit? Medan det mestadels är Final Fantasy-spelare som gillar Final Fantasy-låtar, och Zelda-spelare som gillar Zelda-låtar, så älskades Still Alive av alla. Även om de inte ens spelat Portal. Det är helt enkelt en så otroligt älskvärd och riktigt rolig popdänga. Portal 2 har enorma krav att uppfylla rent musikaliskt. Låt oss hoppas att Jonathan Coulton står för låtskrivandet även denna gång.

#06 — Red Carpet (World of Goo)


Här har vi nog listans joker. En överraskning bland ganska förutsägbara val. Stycket som hamnade som bakgrundsmusik till banan Red Carpet I World of Goo är egentligen bara ett intro till ett längre stycke. Kanske var det på grund av Wiis brist på utrymme som fick utvecklaren att kapa sina låtar, men i just Red Carpets fall var det genialiskt. Det är så mycket känsla i hur det byggs upp för att falla, och passar otroligt utmärkt till banans smarta samhällskritiska budskap.

#05 — Bloody Tears (Castlevania II)


Jag har aldrig gillat ett Castlevania-spel. Kontrollen är stel och fienderna billiga. Jag har försökt, men misslyckats. Min totala avsaknad av relation till serien hindrar mig dock inte från att älska Bloody Tears. Att det hölls en spelkonsert här i Sverige tillägnad Castlevania och endast Castlevania i vintras säger en hel del om seriens musikaliska arv. Det finns spelmusik man älskar till stor del på grund av relationen man har till spelet. Sen finns det spelmusik som helt enkelt står som något fantastiskt på egna ben.

#04 — Gusty Garden (Super Mario Galaxy)


Det tog alldeles, alldeles för lång tid innan Nintendo omfamnade orkestermusik i sina spel. Efter den enorma midi-besvikelse som var Twilight Princess visade man äntligen var orkesterskåpet ska stå, och levererade Marios bästa soundtrack någonsin. Jag log hela vägen igenom Super Mario Galaxy, men jag log lite extra när jag svingade omkring på stjälkarna i Gusty Garden. Nu är det upp till Skyward Sword att stjäla Zeldas orkesteroskuld.

#03 — Gerudo Valley (Ocarina of Time)


Hur väljer man en låt från världens kanske bästa spelsoundtrack någonsin? Musiken i Ocarina of Time är en sådan intim del av spelet att välskrivna melodier var ett måste. Och Koji Kondo levererade sitt enligt mig bästa soundtrack någonsin. Det är egentligen omöjligt att välja mellan alla fantastiska stycken, men låten som till och med fick mig att stanna upp i spelet ett par minuter för att bara lyssna är Gerudo Valley.

#02 — Terra’s Theme (Final Fantasy VI)


Om hela spelvärlden skulle rösta fram världens bästa spellåt hade det inte förvånat mig om Terra’s Theme vunnit. Länge höll jag de ödsliga tonerna som världens vackraste stycke spelmusik, från ett av världens mest stämningsfulla intron i ett av världens bästa spel. Det har gått över tio år sedan jag hörde tonerna för första gången, och de kan fortfarande få mig att rysa.

Och…

Nummer…

Ett…

Är…

Ingen…

Annan…

Än…

Just…

#01 — You Are Not Alone (Final Fantasy IX)


För mig är det ett fullständigt solklart val. Det tog mig alldeles för lång tid innan jag började spela Final Fantasy IX. Men tio år efter releasen fick jag äntligen uppleva vad som jag anser vara det bästa i serien. FFIX har även det enda soundtracket som kan konkurrera om min kärlek med Ocarina of Time, trots att det saknar nostalgiövertaget. Att säga att You Are Not Alone är en fantastiskt bra spellåt vore förolämpande – You Are Not Alone är en fantastisk låt, punkt. Det är den absolut bästa spellåten jag någonsin hört, och en av mina favoritlåtar någonsin.

Oavsett om det är pianoversioner, orkesterversioner (som faktiskt manade fram två tårar), sångversioner eller den originella versionen så överträffar den allt jag någonsin hört i spel. Att den sedan spelades vid en oerhört dramatisk scen under slutet av spelet gör det inte sämre. Nobuo Uematsu, jag bugar djupt och tackar för alla skatter du givit oss. Och jag hoppas på fler.

Kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Twitter Trackbacks…

 2. Henrik Blomgren skriver:

  Att scenen då låten spelas dessutom är så pass stark gör ju inte låten sämre heller. Den förstärker ju allt som scenen innebär.

  Och då pratar jag givetvis om You´re Not Alone. Jag älskade det mesta av musiken från FFIX. Men just denna låt tillsammans med Melodies of Life gjorde soundtracket bättre än mycket annat och det har inte blivit slaget ännu.

  Trots massor av bra melodier är You´re Not Alone en av de bästa låtar jag hört.

 3. […] jag måste säga tack till Tommy på Svampriket där han listade de 10 bästa spellåtar han […]

 4. Samson skriver:

  Som önskat via Twitter får du här lite annan spelmusik som du kanske missat:

  Ron Hubbard – Delta

  Journey to Silius – stage 1

  Hell macrh fråm C&C
  http://www.emusic.com/album/EA-Games-Soundtrack-Command-and-Conquer-Red-Alert-Soundtrack-MP3-Download/10890986.html

  Valian theme från Warcraft 2
  http://www.midishrine.com/index.php?id=132

  Gley Lancer – stage 2

  …och nu har jag inte ens nosat på Amiga 500 som har ett enormt bibliotek av fantastisk musik!

 5. Ina (NG+) skriver:

  Håller HELT med om topp 3, kul!

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Henrik:
  Skulle inte säga emot om någon påstod att FFIX har bättre musik än Ocarina of Time. Så världens bästa soundtrack, kanske. Ja, kanske.

  Samson:
  Delta-låten var ju faktiskt ganska äg. Om jag hade haft en relation till spelet skulle den kanske vara med på listan. Men c64 var lite för min tid. :p

  Gley Lancer-låten låter väldigt japansk. Och titeln låter väldigt Engrish. Är den västerländsk?

  Ina:
  Du har bra smak! 😉 Terra’s Theme är nog världens säkraste val dock. Men vad ska man göra. Man måste ju älska bra låtar.

 7. Lunandrez skriver:

  Åh, spelmusik! <3

  Många bra låtval i din topp-25. Hade kanske inte placerat samma spel/låtar så högt, men det finns en del jag tveklöst håller med om. Av de du listat är nog de tre personliga favoriterna Gerudo Valley (TLoZ: Ocarina of Time), Bloody Tears (Castlevania II) och Dr. Wily Stage 1 (Mega Man II).

 8. The Koma Kid skriver:

  En uppenbar, men än dock en lucka, som måste poängteras från min sida är Chrono Trigger. Varför är det inte med på listan? Detta spel som kanske har spelvärldens bästa soundtrack! =) De flesta låtarna på det sparkar din listas stjärt, hehe!

  För övrigt anser jag det extremt svårt att bedöma spelmusik då det är så tätt sammankopplat med spelet i sig (i högre grad än exempelvis filmmusik är kopplat till sin film). Spelupplevelsen och glädjen av det sipprar över till själva musiken, så att det näst intill är omöjligt att bedöma musiken för sig självt.

 9. Tommy Håkansson skriver:

  Koma Kid:
  Gillar helt enkelt inte musiken i Chrono Trigger. :p
  Forest-låten och Frogs låt är väl sådär. Men näe, gillar inte soundtracket nämnvärt. Blev inte alls något minnesvärt för mig. Har spelat spelet två gånger och kan ändå inte nynna en enda melodi. Konstigt, eftersom jag älskar spelet.

  Och ja, det är speciellt hur man har en relation till musiken på ett helt annat sätt. Det enda som kommer i närheten av det inom film för mig är väl Spirited Away:

  http://www.youtube.com/watch?v=sYeNNOPYElA
  Men då har jag ju sett den filmen minst 10 gånger, vilket får mig att tro att det har att göra med hur mycket tid man spenderar med själva upplevelsen.

  Lunandrez:
  Just att jag inte ens gillar eller egentligen ens spelat Castlevania så är det oerhört starkt av den låten att ta sig hela vägen till topp 5! 🙂

 10. Sindawilya skriver:

  Jag älskar “I’m still alive”! Och då har jag inte ens spelat Portal (ÄN! Den finns på datorn, har bara inte hunnit.) Har inte spelat Final Fantasy heller, eller hört “You’re not alone” förut, men damn vad bra den var. Speciellt med videon till! Ger mig lite ångest för att missat den världen 😛

  Och jäääj för Ocarina of Time-soundtracket! Ett av de bästa spelen ever dessutom. Och mest nostalgiska 🙂

 11. The Koma Kid skriver:

  Va??! Hur många gånger tappade din mamma dig på huvudet egentligen? ;D

 12. Victoria skriver:

  Donkey Kong låten är för jäkla bra alltså, det är många gånger man har haft den gråa dosan i sina svettiga händer när den låten spelats på högsta volym 😀

 13. […] såklart ändra på nu. Jag satt och tittade omkring i bloggarna jag följde och såg att Tommy på Svampriket lagt upp den andra delen av sin lista på den bästa spelmusiken. Spelmusiksälskare som jag är […]

 14. nintengotte skriver:

  World of Goo <3 Finns inte bättre musik än så. I spel, åtminstone.

 15. Retro-Kim skriver:

  Tack för din trevliga spelmusiklista.
  Det går förstås inte att vara överens när det gäller vad som är bra spelmusik.
  Många har nämnt uppenbara orsaker som att musiken kan vara djupt sammankopplad med spelupplevelsen.
  Främsta orsaken, enligt mig, är att vi har så olika spel spelade under bältet.
  Det är ju långt ifrån alla som har den där breda spelsmaken eller har tid även om de skulle vilja.
  Övertygad om att det finns massvis med bra spelmusik alla här har missat.

  Eftersom jag verkligen älskar spelmusik (och filmmusik) är jag därför väldigt tacksam för din lista.
  Tyckte verkligen om Gusty Garden, Gerudo Valley och Red Carpet.
  Väldigt vacker spelmusik jag missat för att jag inte fastnat för spelen de är med i.

  Själv är jag främst förtjust i tempofylld battlemusik och melodiskt vacker (gärna i moll) spelmusik.

  Här kommer lite spelmusik jag tycker är bra. Musik som varken varit med i den ordinarie FF-serien eller Zelda. 

  Chrono Cross Intro

  Rogue Galaxy – Brave Heart (Battle Theme)

  Valkyrie Profile 2 – Motion of a Finishing Blow

  Tekken 2 – Black Winter Night Sky

  Final Fantasy Tactics – Decisive Battle

  Skies of Arcadia: Battle Theme 1, Battle Theme 2, Bombardment 1 och Military Facility Dungeon.
  Ledsen – kunde inte välja ut en favorit.

  Lite kul…

  Legend of Mana – Song of Mana

  …och nostalgiskt.

  Lufia 2 – Fortress of Doom:

 16. Tommy Håkansson skriver:

  Chrono Cross kommer jag spela när jag är klar med Xenogears. Eftersom jag aldrig ägde den första Playstation missade jag mycket RPG-guld. Jag har även betat av FFIX nu i våras. Så Chrono Cross tänker jag undvika att lyssna på musik från, för att inte förstöra första intrycket — som jag tror är viktigt. 😮 Detsamma gäller FF Tactics.

  Och jag blir alltid lika glad när Lufia II får kärlek! 😉
  Men nu blir jag lite förvirrad. Fortress of Doom? Är inte det ettan? Och tvåan är Rise of the Sinistrals?

 17. Retro-Kim skriver:

  Aha, ingen Playstation 1? Då förstår jag… Japp du har missat en del fin musik och trevliga RPG-titlar.
  Tänker du undvika att lyssna på Chrono Cross-musiken?
  Det stycke jag valde ut är det som spelas när man startar spelet – lite som introt i FF8.
  Ingen spoiler med andra ord utan mer en teaser/trailer då musiken ackompanjeras av filmsekvensen.
  Så du kan tryggt lyssna/titta utan att förstöra första intrycket – detta ÄR första intrycket! 🙂

  Håller du också på med Xenogears? Samma här 😛 Skäms lite för att jag inte kommit igenom denna klassiker ännu. FF Tactics är ett fantastiskt strategi-RPG när man kommit in i det. Rekommenderas!

  Blir du förvirrad av Fortress of Doom? Har du inte spelat både Lufia 1 och Lufia 2?
  Båda spelen börjar respektive slutar med Fortress of Doom och musiken är därför med i båda spelen om än i lite olika arrangemang.

 18. Tommy Håkansson skriver:

  Aah, jomen den där Chrono Cross-melodin har jag redan hört! ^^,
  Och ja, jag har huggit tag i Xenogears. Men har bara spelat en gång än så länge. Men produktionsvärdet verkar enormt än så länge.

  Och ååh, det var bara jag som var dum i huvudet och trodde du hade skrivit Fortress of Doom som undertitel på Lufia II. Fattade inte att det var titeln på låten. My bad. 😀

 19. Stinkfists skriver:

  “när jag mötte K. Rool. Nu var det allvar.” Så sant, så sant. Sjukt bra låt!

  Skulle nog vilja påstå att Super Mario Galaxy är Nintendos bästa soundtrack sen Ocarina. Nog för att Twilight hade ett par ljusa stunder men resultatet av att använda både Koji Kondo & Mahito Yokota i SMG var mer än bara bra.

  Väldigt svårt att göra en sådan här lista, men jag tycker ändå att du lyckades bra. Så länge man får lite blandat material så är jag nöjd. Skadar inte heller att man känner igen och verkligen gillar mer än hälften av låtvalen. Kan det bero på att ens uppväxt i tv-spelsväg var präglad av Nintendo någon tro? 😉

 20. bonasse xxx skriver:

  Tieens je cօmptais éϲrireun article pareil à celui là

 21. “Even when they do find love and intimacy, the calming effect of oxytocin may not be able to overcome the high levels of stress hormones that keep their nervous system twanging” (Kuchinskas, 2009,
  pg. “Casting Crowns to Return to North Korea for ‘Friendship’ Festival. Cognitive memory is the most readily accessible level of memory to access.

Skriv en kommentar