Årets sista nyhetssvep – det ni! Det blir nämligen inget inlägg på juldagen, då får ni trösta er med att trycka julgodis istället. Troligtvis blir det inget på nyårsdagen heller, då kan ni äta pizza. Denna vecka pustar vi ut sedan Patreon dragit tillbaka sina aviserade förändringar, förundras över hur många Switch-konsoler som har sålts – och avslutar med en snårig stämning över en spelmotor.

Patreon drar tillbaka ändrade villkor efter kritik

Crowdfunding-sajten Patreon har dragit tillbaka sina planerade ändringar av vem som betalar vad efter kritik från såväl donatorer som innehållsskapare. Det skriver Patreon själva i ett blogginlägg där man be om ursäkt för att man inte lyssnade mer på sina medlemmar.

Ändringarna, som nu dragits tillbaka, innebar att vissa avgifter flyttades över från den som tar emot pengar till den som donerar. Tilltaget hade slagit som hårdast mot de som donerar små summor, som en eller två dollar, då de hade fått det största avgiftspåslaget. Flera innehållsskapare har rapporterat att de upplevt massflykt av donatorer innan Patreon drog tillbaka förändringarna.

Patreon skriver i blogginlägget att man nu kommer att ta hjälp av sina medlemmar för framtida förändringar.

Niklas tankar: Eftersom Patreon är Svamprikets enda inkomstkälla är vi såklart väldigt nyfikna på hur de tänker kring sina ekonomiska modeller. Att införa förändringar som slår hårdast mot de som inte har så mycket pengar att donera är självklart helt huvudlöst och det är bra att Patreon också verkar ha insett det efter all kritik. Det ska givetvis inte kosta mer än den summan man valt att donera, och alla avgifter och skatter ska enligt mig betalas av oss som tar emot pengarna. Vi får se hur det blir i framtiden, men förhoppningsvis låter man donatorerna vara.

Switch har sålts i 10 miljoner exemplar

Jäääääättemånga Switch har sålts. Bild: Nintendo

10 miljoner. Så många exemplar har Nintendo sålts av sin nya konsol Switch sedan den släpptes i mars i år, rapporterar Polygon. Det är inte långt ifrån de 13,7 miljoner Wii U som har sålts fram till idag. Enligt The Wall Street Journal siktar Nintendo på att sälja många fler konsoler än så, och planerar att tillverka 25-30 miljoner enheter under räkenskapsåret 2018.

Nyligen kom även rapporter om att Playstation 4 har sålts i 70 miljoner exemplar sedan den släpptes 2013, ett starkt tecken på att spelkonsolerna lever och frodas.

Niklas tankar: Kom ni ihåg när vi alla satt och funderade på hur framtiden för Nintendo så ut? När vi tänkte att det kanske var lika bra att de slutade med konsoler och bara släppte sina spel till andras plattformar. Tji fick vi. Switch är en lysande liten manick, något som stora delar av den spelande världen verkar tro. Nu har man släppt både Mario och Zelda, och visat för tredjepartstillverkare att Switch är en konsol att räkna med. Men nu blir det väldigt spännande att se hur Nintendo ska lyckas fortsätta hålla det enorma momentum de byggt upp.

Crytek stämmer Star Citizen-utvecklare

Cryengine eller Lumberyard? Det beror på vem man frågar.

Crytek, som gör spelmotorn Cryengine, har stämt de två Star Citizen-utvecklarna Cloud Imperium Games (CIG) och Roberts Space Industries (RSI), skriver Polygon. Bakgrunden är att utvecklarna nyligen sa att de bytt motor från Cryengine 3 till Amazons Lumberyard. Men enligt Crytek stämmer inte det, eftersom kod som visar på att Cryengine fortfarande används enligt dem synts i företagens pr-material.

Dessutom hävdar Crytek att utvecklarna missbrukat licensen eftersom de använt motorn två gånger, i både Star Citizen och spin off-spelet Squadron 42, något som ska bryta mot kontraktet.

För att göra det hela än mer invecklat är den nya motorn, Lumberyard, i sin tur en avknoppning från själva Cryengine.

CIG och RSI skriver i ett svar till Polygon att stämningen är grundlös och att man kommer göra allt för att försvara sig.

Niklas tankar: Jag eeeeh… Alltså…