Efter ett ofrivilligt avbrott är nyhetssvepet tillbaka igen! Microsoft har fått två månader till på sig att fixa Activision Blizzard-köpet och nu hoppas vi slippa höra något mer om det till oktober. Vi gläds åt att EU har bestämt att bärbara konsoler måste ha utbytbara batterier och att den käre Danny O’Dwyer med kompani på Noclip bevarat tio års spelhistoria.

EU: Bärbara konsoler måste ha utbytbart batteri

Den ofrånkomliga Switch-uppföljaren kommer troligtvis att tvingas ha ett utbytbart batteri. Bild: Nintendo

Från och med 2027 måste nya bärbara konsoler ha ett batteri som användaren själv kan byta ut, säger EU. Regeln, som troligtvis kommer att gälla för uppföljarna till Nintendo Switch och Steam Deck, har tagits fram av EU:s ministerråd och ämnar ”reglera hela livscykeln för batterier” och se till att de är ”säkra, hållbara och konkurrensmässiga”, skriver bland andra Eurogamer.

Batteriet ska gå att bytas ut av användaren utan hjälp av specialverktyg, om inte dessa tillhandahas av tillverkaren gratis.

I fjol beslutade EU även att alla bärbara elektroniska apparater som säljs inom unionen måste kunna laddas med USB-C, vilket bland annat fått Apple att byta ut sin Lightning-laddare.

Niklas tankar: Det här är bra! Allt för många enheter blir obrukbara när batteriet tappat kraft, något som leder till oerhörda mängder elektronikavfall i onödan. De nya EU-reglerna gör det möjligt för våra prylar att hålla längre, och att de inte blir lika mycket slit och släng. Som exempel har 3DS ett batteri som är lätt att byta ut. Playstation Vita har det inte. Gissa vilken äldre bärbar konsol som spelas på av barnet här hemma? Just det.

Deadlinen för Microsofts Activision-köp skjuts upp till oktober

Xbox och Activision Blizzard

Snälla. Låt. Oss. Slippa. Höra. Mer. Om. Detta!

Den 18 juli var slutdatumet för Microsofts köp av Activision Blizzard för 69 miljarder dollar. Men en brittisk appellationsdomstol har gett Microsoft och den brittiska konkurrensmyndigheten CMA två extra månader att diskutera saken, rapporterar flera medier. Microsoft verkar därmed slippa betala tre miljarder dollar i böter för att ha missat deadlinen.

Det var i maj som CMA var den första myndigheten att blockera jätteaffären, med argumentet att den skulle ge Microsoft ett för stort övertag inom molngaming. Men sedan dess har myndigheten sagt att man är villiga att titta på affären igen, om Microsoft gör vissa ändringar.

Motgångarna till trots verkar Microsoft övertygade om att köpet kommer att gå i lås.

”Vi är positiva till att få det här gjort, och ser fram emot att ta fler spel till fler spelare överallt”, skriver Xbox-chefen Phil Spencer på Twitter.

Niklas tankar: Oavsett hur roliga detaljer som kommit fram under resans gång är jag nu gruvligt trött på att höra om ”jätteaffären”. Den har stötts och blötts, men kapitalismen verkar ändå ha sin gilla gång. Därmed hoppas jag att det helt enkelt går igenom i oktober, om inte annat för att vi ska slippa höra mer om det. Därför, och för att förhållandena för Activision Blizzards alla anställda troligtvis skulle bli bättre under Microsoft-flagg.

Videotips: Noclip bevarar tio års spelhistoria

Vi avslutar veckans nyhetssvep med en fantastisk välgärning. Det är Youtube-kanalen Noclip, som främst sysslar med dokumentärer om spel och spelstudior, gamla som nya, som har startat en ny kanal – Noclip Game History Archive. Anledningen är att Danny O’Dwyer och hans kollegor kommit över lådvis av videomaterial från olika spelevents, trailers och annat, som spänner över ett decennium av det tidiga 2000-talet. Dessa band håller man nu på att digitalisera och ladda upp på Youtube och Internet Archive i högre kvalitet än vi någonsin sett dem tidigare.

Bland banden, som om Noclip inte räddat dem, riskerade att förstöras, hittas bland annat Sonys oerhört märkliga E3-presentation från 2006. Svindyr Playstation 3! Riiidge Racer! Giant enemy crab! Nu i 4K!