Jag har under ganska lång tid nu varit besviken på Nintendo. Jag blir arg när jag tänker på spel som Metroid Prime: Federation Force och Paper Mario Color Splash, Jag blir sur när jag inser att nästan alla de bra Nintendo-spelen jag spelat mellan 2014-2017 har varit remakes. Sen kom Switchen. Jag vågade inte hoppas direkt, men såhär snart ett år efter release kan jag inte annat än applådera Nintendo. Det är den bästa spelmaskin jag ägt. Nu är det dock inte Switchen det ska handla om, även om den är en vital kugge i ämnet, istället vill jag rikta blicken mot Labo.

Nintendo är verkligen obscent roliga just nu, tar ut svängarna rejält och vågar satsa på något nytt, jag tror ingen hade kunnat förutspå Labo. Vilken annan spelutvecklare skulle få för sig att göra DIY-kit i kartong till sina spel? När den begynnande chocken över vad vi fått se börjat lagt sig och jag skrattat klart åt knasigheten blev jag istället pepp. Jag såg mig själv som 6-7 åring. Vikandes, knytandes och byggandes med min pappa. Jag såg mig själv bygga med mitt egna barn, om än några år bort.

Alla var inte pepp dock. Snabbt kristalliserades tre olika åsikter hos de som inte tror på Labo i mina flöden. Nedkokat ser de ut ungefär såhär:

”Vad håller Nintendo på med, jag fattar ingenting?”

Om du inte fattar finns en stor risk att du inte tillhör målgruppen. Jag jobbar med barn och kan säga att nio av tio av 4-6-åringarna jag jobbar med hade gått igång stenhårt på Nintendo Labo. Visst, detta är anekdotiskt bevisföring, men jag tror verkligen att barn kommer älska Labo. Att vika, limma, glittra, måla och greja med materialen kommer kunna roa ungar i timmar och åter timmar.

”Meh hallå? Kartongbyggsatser till barn, de kommer ju vara sabbade en halvtimma innan de ens är färdigbyggda!”

Är det inte detta ett märkligt argument? Ungar idag sitter med paddor, telefoner och bärbara konsoler värda flera tusen, men räknas inte kunna vara försiktigt med ett kartongpiano? Om det nu är så att ungen som ska bygga är oförsiktig kanske en förälder får sitta med och bygga. Visst olyckor händer, men är inte kartong ett perfekt material just då? Klipp upp lådan Labon kom i och plåstra ihop, låt kreativiteten flöda!

” 700 spänn? FÖR EN KARTONGBIT?!”

Det kostar att vara först med något, många timmar av utveckling ska betalas. Okej, det kanske är i dyraste laget, men samtidigt är detta lite tidigt att sia om när vi inte ens vet vad mjukvaran innebär eller vilka spel som packas med. Jag vet inte om 700 kronor egentligen är för dyrt, visst känns det så, men vi får vänta och se helt enkelt.

Jag tror verkligen på Nintendo Labo, även om det är inte utvecklat för mig. Jag vill verkligen bygga, pilla och experimentera, jag vill se hur långt Nintendo tar ut svängarna. Det är tidigt att säga något alls egentligen… men jag tror Switch fortsätter vara den bästa konsolen jag ägt.