Krönika

Hur mycket kan man spela samtidigt?

Bild från dokumentären “De kallar oss gamers“.

Jag minns när jag köpte hem God of War 3. Väntan var över, nu var det äntligen dags för finalen – Kratos våldsamma saga skulle få ett slut och jag var mer än redo. Det var en tidig förmiddag när jag började spela. Samma dag, många timmar senare, var spelet slut. Det våldsamma äventyret var över och jag mådde illa.

Jo, det blir ganska tröttsamt efter ett tag.

Jag spelade God of War 3 i en enda sittning och det borde kanske ses som ett bra betyg till spelet i sig, men jag är ganska övertygad om att mitt omdöme och inte minst mitt minne av spelet varit betydligt varmare om jag spelat i jämna sessioner, stängt av och gjort något annat, för att sedan fortsätta en annan dag. Nu satt jag istället med huvudvärk, Bollnäs sämsta andedräkt och med en utmattad värkande och svettig kropp.

TV-spel är inte balanserade på samma sätt som filmer eller tv-serieavsnitt. Nog för att många, däribland jag, gillar att pausa och diskutera/reflektera om vad man precis sett, men i grunden är det dock tänkt att du ska sätta dig i soffan eller biostolen och börja titta, för att sedan resa dig och gå när allt är slut. Majoriteten av alla TV-spel är för långa för att ta sig igenom i en sittning. Ändå tror jag att många av er som läser Svampriket varit där, spelat flera timmar för länge tills kroppen med skrikande ton påminner dig om ditt verkliga liv där du behöver mat, vätska och sömn. Bara för att nå slutet, knyta ihop säcken och lämna spelet bakom dig.

GTA_5_13836918052941Det var torsdag när jag fick hem GTA V. Söndag samma vecka rullade eftertexterna. Inget märkvärdigt egentligen, men jag hade då också jobbat över 25 timmar under fredagen och söndagen, och därav spenderat all vaken och ledig tid i Los Santos. GTA V slukades därmed inte i en enda sittning, men i samma frenetiska tempo som med God of War 3. Idag sitter jag och önskar högt att episodbaserade spel likt The Walking Dead blir standard.

Jag vet rakt inte varför detta rätt så skadliga beteende fortsätter. Det är viktigt att påpeka att de fall jag här ovan hänvisar till är undantagsfall – i regel har jag ett betydligt mer avkopplat förhållningssätt till mina TV-spel. Men ibland går det inte att råda bot på. Ibland måste jag spela så mycket jag bara kan, på så mycket av min lediga tid som det bara går. Det är vackert, och tragiskt, på en och samma gång.

Det är vackert, och tragiskt, på en och samma gång
Just nu spelar jag Sly Cooper: Thieves in Time, Gran Turismo 6, XCOM: Enemy Unknown, Final Fantasy V Advance, Ratchet and Clank: A Crack in Time, Jak and Daxter: The Precursor Legacy, Tomb Raider (2013) och Divekick. Samtidigt. Det är väldigt många spel. Samtidigt. Vissa av dem är jag mer “färdig” mer än andra men alla finns kvar på min radar. Jag varvar dem inte i någon speciell, rättvis ordning. Men jag avser att klara ut samtliga inom en snart framtid. I dessa fall finns inte samma känsla som i ovan nämnda exempel – impulsen att börja spela något nytt är uppenbarligen större än viljan att spela färdigt.

Och kanske är det så för att spel idag är för svulstiga, för matiga, krävande och utdragna. Det finns för mycket hårdkokt, svåråtkomlig thriller-action som kräver alldeles för många timmar av din vardag, din lediga tid. Och som motvikt finns det också alldeles för lite lättsmällt underhållning bara för stunden, som man kan gå ifrån och lämna bakom sig efter 23 minuter. Men jag tror verkligen att det är just åt det hållet som utvecklingen kommer gå, åtminstone är det vad jag hoppas på, för min egna hälsas skull.

Hur mycket spelar du samtidigt?

Kommentarer

 1. Tompacc skriver:

  Minns när jag för ett år sedan ungefär när jag köpte hem tales of vesperia, just då var jag mitt i tales of the abyss. Påväg hem med spelet i hand sa jag att jag ska klara ut abyss idag eller imorgon (fredag/lördag) så jag kan påbörja vesperia till söndagen.
  Jag underskattade mängden speltid jag hade kvar för jag avverkade ca 30 på 3dsen från 16 tiden fredag till 2 på natten till söndag men jag fixade mitt mål!
  Annars idag hinner man med lite tur klämmain någon timme varje kväll som bäst.

 2. Anders Eklöf skriver:

  Jag kan också tendera att ha perioder där jag spelar väldigt många spel samtidigt. Just nu spelar jag Assassins Creed IV: Black Flag, One Piece: Romance Dawn, Killzone: Shadow Fall och Adventure Time-liret.

 3. ReDead skriver:

  Just nu spelar jag A Link Between Worlds och Super Mario 3D World. Har även Luigi’s Mansion 2 och Patapon igång, men de två har jag tagit en paus ifrån sedan några månader.

  Jag brukar köra på att bara spea ett eller två spel i taget, i sällsynta fall tre (beror på vad det är för sorts spel). Jag klarar helt enkelt inte av mer än så samtidigt.

 4. JohnFoo skriver:

  Jag har lärt mig att hålla i mig jag inte sitter med massa ofärdiga spel samtidigt. Tappade nästan suget på spel ett tag när jag skulle bolla alla Mass Effects, AssCreeds och CoD.

  Så nu har jag ett “stort” spel jag spelar, just nu Dragon Age 2. För att få till den perfekta saven inför DA:I. Samtidigt kan jag spela mindre spel som mobilspel och/eller Football Manager, som inte kräver så mycket fokus från huvudspelet.

  Det dumma är att jag blir så stressad av alla bra titlar som kommer på PS+. Har xcom, dragons dogma, remember me mfl som bara ligger ospelade på hårddisken. Fan

 5. Raleishi skriver:

  Just nu bara ett spel Kingdom Hearts 1.5HD ReMix och ibland Magic 2014.

 6. Pibb skriver:

  Jag har nästan för många spel på gång samtidigt nu. Vill gärna bli färdig med något av dem snart. Men, samtidigt är det skönt att inte bara spela ett 60 timmars RPG, utan att man kan varva det spelet med något lättsammare plattformsspel.

  Spel på gång just nu:
  Final Fantasy 7 (ska ta den där Sephiroth för en gångs skull, fjärde gången jag försöker ta mig igenom spelet)
  Earthbound
  Ni No Kuni
  Rayman Legends
  Zelda “A Link Between Worlds” (ligger högst på priolistan förstås, men det är ett sånt spel som jag inte vill ska ta slut för fort heller)
  Mass Effect 3

  Typ.. sex spel alltså. 🙂

 7. Henrik Blomgren skriver:

  Hur många?

  Legend of Heroes: Trails in the Sky Chapter 1
  Kamidori Alchemy Master
  Sonic All star racing transformed
  Disgaea D2
  Guided Fate Paradox
  Sonic Generations
  A Link Between Worlds
  Sonig Generations
  Phantasy Star Online 2
  Rusty Hearts
  Legend of Heroes 2
  Record of Agarest 2

  Så 12 spel? Flesta är RPGn/MMOs så de kräver tid. Blir litet då och då allt efter vad jag känner. Enda problemet jag känner är att min backlogg blir allt större. Ys: Memories of Celcesta är på ingång så det lär mycket troligt läggas till på min lista.

 8. mistermanners skriver:

  Just nu spelar jag först och främst Zelda – A link between world och super mario 3d world.
  Sen har jag även startat Batman Arkham origins (som jag efter en boss tröttnat på, då det bara känns som repetition från de två föregående spelen och det på ett tråkigt sätt) och Professor Layton and the lost future. Layton tänker jag fortsätta med efter Zelda då det är ett riktigt bra spel på en riktigt bra konsol!

  Just det.. Wind waker Hd ligger där och gråter i ett hörn också.. fan..

 9. Bob skriver:

  Har hittat en fungerande mängd spel som funkar och varken blir för mycket eller för lite.
  Ett till podden (oftast på stationär konsol) ett till Vitan och ett par tidsdödare till iPhonen. Typ.
  Så just nu:
  Kingdom Hearts
  Pixeljunk Monsters
  Pixeljunk Shooter
  Virtues Last Reward
  Candy Crush Saga
  Assassins Creed: Pirates

  Men ju mer spel igång samtidigt dess skönare blirt när man blir klar med ett spel och kan sätta tillbaka det in i hyllan.

 10. Då jag, för närvarande, inte spelar current gen alls så är min spelbörda begränsad till 3DS, PC och Retro.

  På PC spelar jag som sig bör fortfarande Civ 5, ett spel som för mig är ren och skär meditation. Det tar aldrig slut, jag kan spela det på ett oändligt antal olika sätt och jag vet hela tiden vad jag gör.

  På 3DS är jag nyss klar med Zelda, så får se vad det blir i väntan på Kirby, kanske går jag tillbaka till Pokemon X, eller så hittar jag nått nytt.

  Det jag spelar hemma är ju i första hand Retro och då tar jag bara nått från hyllan för att njuta av och sällan för att faktiskt klara det, i alla fall inte på hard. Nu senast har det varit Parodius, Pinball Fantasies och Super Probotector som varvats om vart annat.

  Det jag saknar som jag ofta vill ha igång är ett RPG, men i brist på något som intresserar får det utebli så länge.

  Men att ha flertalet spel på samma konsoll fungerar inte för mig, då tenderar det att bli så att jag tröttnar bara av att se interfacen på PS3an och slår på en film istället.

 11. Alex skriver:

  Påminner om min upplevelse med FF12, ett spel som börjar visa sina större brister först när man är insyltad i dess olika system och inte kan lägga det ifrån sig.

  Har lyckats vara riktigt disciplinerad de senaste tre åren eller så (retroresan hjälpte!) men det här året har det gått utför. För många ‘bra, men inget överväldigande’-upplevelser kanske. Har ca 30+ påbörjade spel med lite kommentarer (ett sätt att hålla mig intresserad även av ett mindre bra spel) i en .txt-fil.

 12. Reless skriver:

  Jag känner igen mig där…klockan är snart halv 4 på natten och jag har precis spelat klart bayonetta. Inge vidare bra spel.

  Just nu har jag som mål att klara 100 spel innan året är slut så nu är det fokus på ett spel i taget. 17 spel kvar.

  Spel med mögliga spar-filer:
  Front Mission 3
  Twilight Princess
  Agarest: Generations of War
  Pier Solar
  Castlevania Chronicles

  Castlevania kanske jag sätter mig ned och nöter när det inte är många spel kvar.
  Nu blir det säng och imorgon blir det Aladdin till SMD.

 13. gorbatjov85 skriver:

  Just nu bara AC4: Black flag, men endast när jag har lite mer tid. Annars så funkar ju sportspel kanon, att dra igång en säsong i nhl14 och spela en match på 15 minuter funkar ypperligt när man har ont om tid.

 14. Bjornface skriver:

  Känner verkligen igen mig i allt du skriver. När man inte hinner klara ut ett spel och det kommer något nytt intressant, tar men det istället. Samma sak efter det. Det kommer något nytt och man påbörjar det. Och så går det så igen och igen och igen. Till slut har det gått så lång tid så att när man väl vill ta tag i de där gamla spelen, har man glömt hur det ska spelas.
  Skitstörigt! Jag hatar mig själv för att jag gör så. 90% av mina spel är oklarade, vilket känns som ett jäkla slöseri med pengar.

 15. Bibbiraff skriver:

  “Phantasy Star Online 2” – Fett!

Skriv en kommentar