Krönika

Tv-spelande är fel

Jag läste den här artikeln, som verkligen går hårt ut mot tv-spelande. Jag tänker inte kommentera så mycket, eftersom kommentarer känns överflödiga. Men jag tänker markera de delar jag reagerar mest på genom att använda knallröd text, eftersom det är vad Aftonbladet av någon anledning gjorde i rubriken där.

“Lata föräldrar bär skulden för barns tv-spelande

Brittisk undersökning: En av tio föredrar att spela dataspel med sina barn i stället för att vara ute i friska luften

Lata mammor och pappor förvandlar sina barn till en tv-spelande generation. Anledningen: Föräldrarna orkar inte ta med sina ungar ut för att leka. Brittiska forskare har upptäckt att en av tio föräldrar tycker att det är okej att spela dataspel med sina barn i stället för att ta med dem ut i friska luften, enligt sajten onepoll.com.

Studien visar att sju procent inte har tid att delta i sina döttrar och söners utomhusaktiviteter. 44 procent av föräldrarna skyller på dåligt väder och 14 procent på överbelastning på jobbet.

En av 20 säger i stället att de själva är i för dålig form och en av fem att deras barn inte vill leka utomhus utan föredrar att slappa i soffan. Clare McDougall, chef för Climate Cops som beställt undersökningen, tycker det är ledsamt att så många föräldrar spenderar så mycket tid inomhus med sina barn i stället för att bege sig ut i trädgården eller till närmaste park.

– Vi är förvånade över att sju procent av mammorna och papporna inte har tid att ta med sina barn ut. Det är en enorm implikation på hur de faktiskt mår.

– Jag kan förstå att det är lättare att sitta framför tv:n. Men att vara utomhus är viktigt för barnens uppväxt, säger hon till onepoll.com.”


Så låt oss säga att tv-spel är farligt, och det är föräldrarnas FEL att barnen spelar. 93% av föräldrarna leker med barnen ute, och 9 av 10 föräldrar tycker inte det är OK att spela tv-spel i stället för att gå ut. Det låter som att den knallröda texten var rättfärdigad. Om siffrorna var högre, och det handlade om barn som aldrig någonsin gick ut, då hade jag förstått artikeln. Men hur man formulerar sig angående tv-spelande här är helt uppåt väggarna.

Inga kommentarer

 1. nintengotte skriver:

  Men barn ska ha begränsad speltid tills dom är åtminstone 10-11 (säger jag som är 13).

 2. nintengotte skriver:

  Eller 14 är jag faktiskt när jag tänker efter.

 3. Tommy Håkansson skriver:

  Begränsad speltid är bra oavsett ålder. Finns nog en del ungar som skulle sitta 8 timmar om dagen om de fick, och det tycker nog till och med jag är lite väl mycket. Hälften av det är vad jag skulle tillåta mina ungar att spendera framför teven varje dag.

 4. Retro-Kim skriver:

  Vad mig anbelangar tillhör inte Aftonbladet eller Expressen seriös media med målsättning att sprida viktig information. Dessa tidningar strävar främst efter att sälja med hjälp av vinklade halvsanningar och rykten för att uppröra eller stärka fördomar.

  Nu var det ett tag sedan vi hade en skolmassaker och kunde skylla på spel – bäst att hålla liv i spelens negativa följder med någon vinklad undersökning från ett annat land.
  Ungefär så verkar Aftonbladet ha resonerat.

  Lite kul kuriosa (in case you didn´t know) i sammanhanget är att i Storbrittanien är det tv-spel som regerar. Varenda hem har ett eller flera tv-spel – datorer hemma är inte alls lika vanligt. Britterna ligger i topp när det gäller tv-spelandet i Europa – ungefär på samma sätt som Sverige ligger i samma liga fast då det gäller PC…
  Av detta skäl görs det förstås också fler spel-undersökningar i Storbrittanien.
  Lättaste landet att få tag på en färsk spel-undersökning i med andra ord – sedan är det bara att fritt tolka resultaten till det man vill 😉

  För övrigt anser jag att (Kartago?) Gamex bör besökas 🙂
  http://www.gamex.se/

Skriv en kommentar