Det börjar dra ihop sig till E3, och det ryktas om att det ska komma en hel massa info om kommande storspel alldeles snart. Men innan dess kollar vi in Valves nya VR-headset, Index. Vi förfasas över Sonics utseende i den kommande filmen – och gläds åt att Notch inte är med på Minecrafts tioårsjubileum.

Valve släpper nytt VR-headset – med saftig prislapp

Index är Valves nya VR-headset.

Efter flera månader av rykten och spekulationer visade Valve i veckan upp sitt kommande VR-headset Index. Till skillnad från HTC Vive är Index Valves egna headset, och siktar på att vara en premiumupplevelse – och har därför ett pris därefter. 1 079 euro, drygt 11 000 kronor, kostar hela kitet med ett headset, två kontroller och två  basstationer med sensorer som känner av spelarens rörelse i rummet.

Jämfört med Vive har Index högre upplösning, bättre uppdateringsfrekvens och ett större synfält. Headsetet har också inbyggda hörlurar. De nya kontrollerna är utformade för att underlätta interaktioner med föremål i spel med öppna händer, och utöver de vanliga knapparna har de 87 sensorer för att känna av hand- och fingerposition, rörelse och tryck som enligt Valve ska möjliggöra mer naturliga rörelser.

Valve Index går att förbeställa nu, och levereras enligt den officiella sajten till den 31 augusti.

Niklas tankar: Min största beef med virtual reality har hittills varit att tekniken är för dålig. Lågupplöst, litet synfält och dåliga kontroller har gjort att jag sällan kunnat ge mig hän åt vad som kan vara en riktigt fet upplevelse. Därför är det kul att den andra generationens headset är på g och ska råda bot på mina problem med det. Fast vad spelar det för roll egentligen, eftersom jag aldrig någonsin skulle lägga så mycket pengar på ett VR-headset?

Sonics design ändras efter kritik mot filmtrailer

Den sedan länge omtalade Sonic-filmen fick i början av förra veckan sin första trailer – och internet var långt ifrån nöjt med hur den blå igelkotten såg ut. Twitter, Reddit och andra ställen där folk skriver av sig om saker de tycker illa om fylldes av sågningar av Sonics utseende, och flera alternativa förslag på designen fick stor spridning. Kritiken blev så påtaglig att filmens regissör, Jeff Fowler nu har lovat att Sonic ska designas om innan filmen släpps.

”Tack för stödet. Och kritiken. Meddelandet är klart och tydligt… Ni är inte nöjda med designen och ni vill ha förändringar. Det kommer att hända”, skriver Jeff Fowler på Twitter, utan att gå in på hur mycket eller på vilket sätt.

Filmen, i vilken Ben Schwartz gör rösten till Sonic och Jim Carrey spelar Dr. Robotnik, har premiär den 7 november.

Niklas tankar: Kolla in trailern ovan om du inte redan sett den. Sonic ser… Inte bra ut. Det mesta med trailern ser faktiskt ganska dåligt ut, så det ligger i linje med vilken kvalitet Sonic alltid har hållit. Förutom Jim Carrey som Dr. Robotnik. Han ser toppen ut. Jag förstår att folk är sura över Sonics design, men jag blir minst lika sur när internet får för sig att de ska diktera och styra och ställa. Varje gång den gnälliga sidan av nätet får som den vill blir den ännu gnälligare och anser sig ha ännu mer rätt att kräva förändringar av allt som inte är som de vill. Vem vet hur många arbetstimmar det kommer att krävas för att ”fixa” Sonic? Skärpning!

Notch utesluts från Minecrafts tioårsfirande

Minecraft fyller tio – men utan Notch.

Minecrafts skapare, Markus ”Notch” Persson är inte bjuden när spelet firar tio år, säger spelets ägare Microsoft till Variety. Anledningen är kontroversiella uttalanden på Twitter som Notch gjort.

”Hans kommentarer och åsikter reflekterar inte Microsofts eller Mojangs och är inte representativa för Minecraft”, säger en talesperson för Microsoft till Variety. Hen säger också att Notch inte har haft något att göra med Minecraft sedan han sålde rättigheterna till Microsoft 2014 för 2,5 miljarder dollar.

Det kontroversiella som talespersonen syftar till rör bland annat transfobiska uttalanden, kommentarer om en ”heterosexuell pride-dag” och att ”det är okej att vara vit”, som han skrivit om på Twitter där 3,7 miljoner personer följer honom.

För ungefär en månad sedan togs även Notchs namn bort från startskärmen i Minecraft, även om det är kvar i eftertexterna.

Minecrafts tioårsjubileum firas i Mojangs studio i Stockholm den 17 maj. Då är alltså inte spelets ursprungliga skapare på plats.

Niklas tankar: När Notchs namn plockades bort från introskärmen i Minecraft skrev jag att det var rätt beslut, och att ju färre unga som utsätts för honom desto bättre. Därför tycker jag att det även är rätt att inte låta honom vara närvarande på firandet. Han verkar vara en extremt osympatisk människa, och hans åsikter är inte något jag vill att någon ska behöva utsättas för. Killen har sålt rättigheterna till spelet och har inget med det att göra längre, så då kan han sitta och sura i sin Hollywood-herrgård. Bra så.