Just när man trodde det skulle bli vår på riktigt slog vintern till igen. Dags att låsa in sig med lite spel, alltså. Denna vecka kollar vi in att krisande Embracer Group splittras i tre separata bolag, att alla onlinefunktioner försvinner från Little Big Planet 3 – samt att Fallout 4 var det mest sålda spelet i Europa förra veckan. Mycket nöje!

Embracer Group splittras – blir tre bolag

Embracer Group

Den här loggan kan bli ett minne blott.

Svenska utgivaren och holdingbolaget Embracer Group har haft en tuff tid med uppsägningar och försäljningar av studior. Nu står det klart att bolaget splittras i tre separata enheter. Embracer Group blir framöver Asmodee, Coffee Stain & Friends samt Middle-earth Enterprises & Friends, skriver bland andra Video Games Chronicle. Alla tre bolagen kommer att listas på Stockholmsbörsen.

Asmodee ska, precis som tidigare, ge ut brädspel, kortspel och digitala brädspel och består av 23 helägda studior. Coffee Stain & Friends ska fokusera på PC-, konsol- och mobilspel och bestå av två divisioner; ”premium” och ”free-to-play”. I premiumdivisionen hittas bland andra studior som just Coffee Stain, THQ Nordic, Ghost Ship och Tarsier.

Middle-earth Enterprises & Friends ska jobba med koncernens allra största spel varumärken, som Sagan om Ringen, Tomb Raider och Metro. Här ingår studior som Crystal Dynamics, Dambuster, Eidos Montreal och 4A Games.

I ett öppet brev till aktieägarna skriver Embracers vd Lars Wingefors att uppdelningen av företaget i tre ska hjälpa dem att jobba med olika strategier.

Niklas tankar: Var ska denna härva sluta? Är det så att Embracers namn är så draget i smutsen att det inte går att göra så mycket annat än att bränna ner skiten och börja på ny kula? Vi får hoppas att en sådan här uppdelning faktiskt kan leda till att studior kan få jobba på sitt sätt, i fred, och få släppa lite spel. Det finns massor av kompetenta studior och massvis av duktiga utvecklare under Embracer-paraplyt, men just nu kan det inte vara jättekul att säga att man jobbar på en Embracer-studio.

Little Big Planet 3-servrar stängs för gott

Little Big Planet 3

Little Big Planet 3 blir en skugga av sitt forna jag.

Efter att servrarna för användarskapat innehåll i Little Big Planet 3 sedan i januari temporärt varit avstängda på grund av tekniskt underhåll har Sony nu tagit spelet offline för gott. I ett inlägg på seriens Twitter-konto skriver skaparna att ”samtliga onlinefunktioner inklusive tillgången till andra spelares skapelser i Little Big Planet 3 är nu otillgängliga”. Bara banor och annat innehåll som sparats lokalt kommer att vara spelbara, men inte gå att dela med andra.

Nedstängningen av Little Big Planet 3 kommer efter det att Media Molecules liveteam för studions senaste spel, Dreams, lagts ner i samband med en nedskärning. Studion ska nu fokusera på ett kommande projekt.

Niklas tankar: Det snackas mycket om bevarande i spelbranschen just nu, och vi har skrivit om det många gånger här. Den här gången är det visserligen inte ett helt spel som försvinner, men det användarskapade innehållet och banorna är det som gör Little Big Planet-serien till vad den är. Utan det är det en ganska charmig, men inte jättebra, plattformsserie. Den största skandalen är ju dock såklart att Media Molecule även lämnat Dreams bakom sig, trots att konceptet var riktigt coolt och det gjordes massor av riktigt feta grejer i det. Vi får hoppas att studions nästa projekt får lite längre ben, för Media Molecule är en av få kvarvarande Sony-studior som inte jobbar med stora, filmiska actionspel.

Fallout 4 mest sålda spelet i Europa – efter nästan tio år

Fallout 4

Fallout 4 – jättepoppis!

Fallout 4 var i förra veckan det mest sålda spelet i Europa, nästan tio år efter att det släpptes, skriver Gamesindustry.biz. Anledningen stavas Fallout-serien som nyligen hade premiär på Amazon Prime, samt att det var extrapris på många Fallout-spel i samband med det. Försäljningen av Fallout 4, som släpptes första gången 2015, ökade med 7 500 procent under förra veckan, enligt data från företaget GSD som följer försäljningssiffrorna för spel i Europa.

På listan över de tio mest sålda spelen i Europa förra veckan fanns även Fallout 76, Fallout: New Vegas samt Fallout 3 på plats 8–10.

Tv-serien blev en succé direkt och har hyllats av såväl kritiker som fans. I förra veckan stod det även klart att serien redan förnyats för en andra säsong.

Niklas tankar: Jag har bara hunnit se tre avsnitt av tv-serien än så länge, men det räckte med ett för att jag skulle kasta mig över Steam för att köpa Fallout: New Vegas, installera en massa moddar och börja streama spelet på vår Twitch-kanal (följ oss, vetja!). Rad Scorpions bravader hittar du även i efterhand på vår Youtube-kanal (följ oss, vetja!). Tv-serien är toppen, och spelserien är en mina absoluta favoriter genom alla tider. Tydligen är jag inte ensam om att tycka så, och det glädjer mig! Något som inte glädjer mig är dock hur orimligt långt det lär vara till nästa stora Fallout-spel. Kanske är det dags att outsourcea ett mindre spel till någon annan, likt New Vegas? Vår Peter Ahonen föreslår Baldur’s Gate 3-studion Larian, vilket hade varit helt oerhört mäktigt.