Det våras för… våren! Åtminstone på mina breddgrader. Krokusarna är i full blom och vinterjackan är förpassad till garderoben. Äldre släktingar har fått sina första vaccin och läget ser ut att ljusna i allmänhet. Spelen fortsätter alltjämt, och med dem även nyheterna om dem. Denna vecka sörjer vi Playstation Store för tre äldre plattformat, fasar över framtida AR-glasögonormar till Pokémon Go-spelare, och ger diamanttumme upp till årets aprilskämt i Fortnite.

Butikerna till PS3, PSP och PS Vita stängs ner

Playstation Store

Passa på att köp det du vill ha – i sommar är det för sent!

Efter att ha ryktats om ett tag har Sony nu själva meddelat att butikerna för Playstation 3, Playstation Portable och Playstation Vita stängs ner i sommar. På sin sajt skriver man att det från den 2 juli inte längre kommer att gå att köpa digitala spel på Playstation 3 och Playstation Portable – och den 27 augusti försvinner funktionen för Playstation Vita. Den som har pengar kvar på sitt Playstation-konto kan använda dessa för att köpa spel till Playstation 4 och 5.

Nedstängningen gäller bara nya köp, Sony meddelar att det kommer att vara möjligt att ladda ner tidigare köpta spel även i framtiden.

Niklas tankar: Först Wii-butiken och nu det här. Det här är ett mörker när det kommer till bevarandet av spel, och till slut riskerar en hel del spel försvinna för gott. Privatpersoner kommer såklart att göra sitt för att spara spelen för framtiden, men i en tid då bakåtkompatibilitet är en het potatis känns det här som ett märkligt drag av Sony. De har säkert räknat ut att de förlorar mer på att ha kvar butiker som nästan ingen handlar i än att stänga dem, och det kan säkert vara så att det rent tekniskt är svårt för dem att blicka framåt med de gamla butikerna öppna. Men det hade funnits en hel del goodwill att tjäna på att behålla dem.

Pokémon Go-utvecklaren kan ha AR-glasögon på gång

För den som använder kameraläget i Pokémon Go utspelar sig spelet i AR, augmented reality. Nu kan spelets utvecklare Niantic vara på väg att ta det ett steg längre med ett par AR-glasögon. Åtminstone om man får tro chefen John Hanke som i förra veckan twittrade ut en bild på ett par AR-glasögon med Niantic-loggan på. ”Spännande att framstegen vi gör för att möjliggöra för nya sorters enheter att använda vår plattform”, skriver Hanke i tweeten.

Det är inte första gången Niantic flirtar med AR-glasögon. Under Microsoft-eventet Ignite i mars visade John Hanke ett demo på hur Pokémon Go skulle kunna fungera på Hololens-headsetet.

Niklas tankar: Jag trodde att vi kom överens om att världen inte var redo för AR-glasögon när Google Glass floppade så hårt. Men nu har det gått ett gäng år sedan dess, och vi verkar helt ha glömt hur bisarrt det var. Det är med någon sorts skräckblandad förtjusning jag ”ser fram emot” att se Pokémon Go-spelare, och vår egen Tobbefix, viftandes och vevandes ute på stan. Kör hårt!

Stonks-memet blev Fortnite-skin

Fortnite stonks

Här är han, Diamond Hanz!

Första april innebär skämt och larv även i spelens värld och Epic är sällan sena att skoja till det i Fortnite. I år passade man på att rida på fenomenet skakade om världsekonomin – handeln med Gamestop-aktier – och gjorde ”stonks”-memet till ett skin i spelet i form av Diamond Hanz. Skinet föreställer den klassiska Meme man i ”stonks”-variant och namnet anspelar på att de som köpte Gamestop-aktier uppmanades att inte sälja dem, utan ha ”diamond hands”. Utöver att ha just diamanthänder, så har skinet dessutom en uppåtpekande ”Gains!”-pil på ryggen. Till skillnad från de flesta aprilskämt var Stonks-skinet dock på riktigt, och gick under den 1 april att köpa för 1 200 v-bucks. Det är oklart om Epic kommer att göra skinet tillgängligt för köp igen efter den förste april.

Niklas tankar: Det finns bra aprilskämt, och det finns dåliga aprilskämt. Diamond Hanz är ett toppenskämt som görs än bättre av att det dessutom var på riktigt. Vi är nog många som tillhör skaran som satt vid sidan av och bara beundrade spektaklet som var r/WallStreetBets och lärde oss begrepp som squeeze, short, paper och diamond hands. Hade jag varit Fortnite-spelare hade jag definitivt mainat Diamond Hanz.