Bara den som bor under en sten kan ha missat den senaste tidens stora snackis – att Gamestop plötsligt blivit hetast i världen. Inte företaget i sig, utan dess aktier som stått i centrum för en kamp mellan gammalt och nytt. Det kikar vi närmare på denna vecka. Eftersom det inte blev något nyhetssvep förra veckan kollar vi även på Microsofts tvärvändning om Xbox Live Gold och att folk moddar Cyberpunk 2077 för att ligga med Keanu Reeves.

Gamestops aktie skapar kaos på börsen

r/wallstreetbets

R/wallstreetbets är platsen folk samlats på för att haka på Gamestop-tåget.

En spelaktie står i centrum för det rabalder som just nu pågår på den amerikanska börsen. Det var användare på subredditen r/wallstreetbets som upptäckte att hedgefonder blankade Gamestops aktie. Det innebär väldigt kortfattat att att man lånar aktier, säljer dem och hoppas på att aktien dyker så att man kan köpa tillbaka dem billigare, lämna tillbaka till den man lånat av och ha tjänat mellanskillnaden på kuppen. När Reddit-användarna upptäckte detta bestämde de sig för att mobilisera och massköpa Gamestop-aktier, något som gjorde att priset per aktie blev skyhögt och de som hade lånat aktier nu var skyldiga en hel massa pengar i en så kallad short squeeze. Det hela beskrivs bra på Twitter:

Det pågående köpandet och säljandet har växt till att innefatta flera olika aktier, och ses av många som en sorts David mot Goliat-kamp, där ”småsparare” använder hedgefondernas taktiker mot dem. Finansinstitutet Melvin Capital hade när Wall street stängde på fredagen förlorat mångmiljardbelopp och hedgefonden hade tappat halva sitt värde. De hela har skakat om finansvärlden, och kommer att fortsätta göra det framöver.

Niklas tankar: Har det här något som helst med spel att göra? Nej, inte egentligen. Men Gamestop råkar vara aktien i centrum av det hela, så då får det vara med här. Det är väldigt svårt att uttala sig om det här utan att vara någon sorts proffs, men visst är det oerhört fascinerande. Det är även vansinnigt roligt att se miljardärer och stora investerare tappa sin skit när börsen inte funkar så som de har bestämt att den ska funka och de inte kan tjäna sina pengar på det sätt de har bestämt att de ska tjäna sina pengar på. Som någon skrev: Man ska inte underskatta en hel generation småsparare som växt upp med att koordinera raids i World of Warcraft. Samtidigt är det lite läskigt att inte veta om det kommer att påverka världsekonomin på något bestående sätt. Men en sak är säker: Vårt ekonomiska system är ett jäkla hittepå och väldigt, väldigt sårbart.

Microsoft ändrar sig om prishöjning på Xbox Live Gold

Xbox Live Gold

Xbox Live Gold – plötsligt inte alls dyrare.

I veckan som gick meddelade Microsoft att priset för onlinetjänsten Xbox Live Gold höjs. Men man fick snabbt dra tillbaka höjningen efter massiv kritik.

”Vi klantade oss idag, och ni gjorde rätt i att berätta det för oss. Att spela med vänner är en viktig del av spelande, och vi misslyckades med att möta förväntningarna hos spelare som räknar med det varje dag. På grund av det har vi beslutat att inte ändra priset på Xbox Live Gold”, lyder ett uttalande på Xbox-sajten.

Utöver den uteblivna höjningen slopas även kravet på Xbox Live Gold-medlemskap för att spela free to play-spel på Xbox.

Niklas tankar: Det är inte ofta en dålig nyhet vänds till en bra nyhet på bara några få timmar. Att höja priset på onlinespelande mitt under en pandemi som inte bara håller folk hemma utan även har gjort att många har väldigt dåligt med pengar, är vansinne. Det var såklart en goodwillmässigt katastrof för Microsoft och det enda rätta var att dra tillbaka höjningen. Att man då dessutom bestämmer sig för att slopa kravet på Xbox Live Gold för att spela free to play-spel är glädjande, så att vi kan spela Fortnite när vi inte får träffas. Microsoft får helt enkelt fortsätta jobba lite hårdare på att få över alla till att bli fullt betalande medlemmar av Game Pass Ultimate, vilket måste vara slutmålet.

 

Cyberpunk 2077-skapare vädjar till fans att sluta ligga med Keanu Reeves

Cyberpunk 2077

Vill du ligga med Keanu? Klart du vill, alla vill ligga med Keanu!

I förra veckan släppte CD Projekt Red ett officiellt verktyg för att modda PC-versionen av Cyberpunk 2077. Det tog inte lång tid innan fans ändrade allt från vädret till spelets minimap. Det gick också snabbt för moddaren Catmino att släppa en mod som gör så att spelaren kan ha sex med Johnny Silverhand, som spelas av Keanu Reeves.

Det skulle hen inte ha gjort. CD Projekt Red har nämligen sett till att moden, som bytte utseende på prostituerade i spelet och Silverhand, plockats bort.

”När det gäller karaktärer som vi skapat till spelet tillåter vi generellt att ni ändrar spelet som ni vill och har kul med det. När det kommer till modeller av verkliga personer som vi har bett om att vara med i spelet, så ber vi er vänligen att undvika att använda dem i situationer som kan upplevas som stötande om du inte har deras uttalade tillstånd”, skriver CD Projekt Red i ett uttalande till PC Gamer.

Niklas tankar: Rule 34! Kom igen, CD Projekt Red! Ni är uppvuxna på internet och kan omöjligt ha blivit förvånade av detta. Klart de inte blev, men det är fortfarande vansinnigt roligt att de släpper modverktyg och direkt måste döda en mod och skriva uttalandet ovan. Det är såklart inte kul om människor, eller digitala representationer av dem, utnyttjas i sexuella syften, men något säger mig att Keanu hade tagit det här med en axelryckning om han fick reda på det.