Det har varit en mörk vecka för spelbranschen med stängningen av två stora studior. Men nostalgikerna kan glädjas åt att de får möjligheten att köpa sina Playstation-favoriter igen. Dessutom tittar vi (inte) närmare på att ex-porrskådisen Stormy Daniels tycker att Donald Trumps lilleman liknar en av Nintendos mest älskade karaktärer

Telltale säger upp nästan samtliga anställda

Det är i skrivande stund oklart hur det blir med sista säsongen av The Walking Dead.

The Walking Dead-utvecklarna Telltale Games har sagt upp nästan hela sin personalstyrka – runt 250 personer – i samband med att merparten av studion läggs ned, rapporterar bland andra The Verge och Kotaku. Ett litet team på 25 personer kommer att stanna kvar för att ”fullfölja företagets skyldigheter gentemot styrelsen och partners”, skriver Telltale i ett uttalande.

”Idag har Telltale Games fattat det svåra beslutet att stänga merparten av studion efter ett år av oöverkomliga motgångar.”

Telltale Games återupplivade äventyrsgenren med The Walking Dead vars första episod släpptes 2012. Sedan dess har man bland annat gjort The Wolf Among Us, Tales from the Borderlands, Game of Thrones, Batman och Minecraft: Story Mode i samma stuk. Hur det blir med den avslutande säsongen av The Walking Dead, vars andra episod släpps i dagarna, är i nuläget något oklart. Men troligt är att det lilla teamet som blir klar sopar ihop det sista av säsongen.

Även Capcom meddelade i veckan att de stänger ner Vancouver-studio, som ligger bakom bland annat Dead Rising-spelen. 158 anställda förlorar sina jobb.

Niklas tankar: Usch. Det är aldrig kul när en studio lägger ner – och särskilt inte när så många människor får lämna sina jobb. Känner att jag har behövt skriva detta lite för många gånger sedan jag började med detta nyhetssvep, men det är tyvärr så branschen ser ut. Själv tröttnade jag på Telltales modell efter halva säsong 2 av The Walking Dead och har sedan dess varit ointresserad av allt de gjort. Tyvärr kanske många har tänkt ungefär som jag. Hur som helst så är det värmande att se att så många studior och utvecklare twittra om lediga jobb på andra ställen. Vi hoppas att samtliga inblandade landar på fötterna.

Sony släpper Playstation Classic

Sony gör en Nintendo och släpper en liten version av den första Playstation-konsolen – Playstation Classic. Like Nintendos Classic Mini-konsoler är själva konsolen i miniformat, och har förinstallerade spel, närmare bestämt 20 stycken. Vilka fem av dem är presenterades i samband med att konsolen visades upp i förra veckan: Final Fantasy VII, TEKKEN 3, R4: Ridge Racer Type 4, Jumping Flash! och Wild Arms.

Playstation Classic kommer med två handkontroller – samma som släpptes med den första versionen av konsolen 1995 och maskinen kopplas till tv:n med HDMI.

Det finns i nuläget inget exakt svenskt pris för konsolen som släpps den 3 december, men det rekommenderade Europa-priset ligger på 99 dollar.

Niklas tankar: Att Nintendo släpper en N64 Classic Mini vart det lider är knappast någon högoddsare, men jag blev faktiskt lite tagen på sängen av Playstation Classic. Så här i efterhand känns den såklart helt självklar, men den stora frågan är vilka resten av spelen bli. Vi måste väl få se lite Resident Evil, Metal Gear Solid och kanske Soul Edge? Hur vore det annars? Mitt största huvudbry kring konsolen – som jag i och för sig inte har tillräckligt med nostalgiska minnen av för att köpa – är varför man valde den första versionen av handkontrollen, och inte Dualshock. Rätt många Playstation-spel blir rätt mycket bättre med analoga spakar, ju.

Stormy Daniels: Trumps penis liknar Toad

Vi lider med dig, Toad.

”Som svamp-karaktären i Mario Kart.” Så beskriver den före detta porrskådisen Stormy Daniels den amerikanska presidenten Donald Trumps pillefjong i sin bok Full Disclosure. Det skriver bland annat The Guardian, som publicerat utdrag ur boken där hon beskriver sexet som en av världens mäktigaste män påstås ha betalat för.

”Svamp-karaktären” från Mario Kart som ska likna Trumps dutt är såklart Toad, och Daniels beskriver det som att han vet om att han har en ovanlig slangorm. Uttalandet gjorde att Mario Kart trendade på Twitter och gav upphov till många svamprelaterade Petter-Niklas-skämt.

Även en tweet från självaste Nintendo of America fick rejäl spridning, men den är dessvärre från 2015 och skickad i ett annat sammanhang. Nintendo har såvitt Svampriket vet ännu inte kommenterat att en av deras mest populära karaktärer liknas vid Donald Trumps drul.

Niklas tankar: