En enda grej dominerade flödet under veckan som gick, och det var såklart nyheten om skådespelaren Lance Reddicks alldeles för tidiga bortgång. Därför blir detta naturligtvis fokus i veckans nyhetssvep. Men vi ska även få med lite om att Stalker 2-utvecklarna hackats av en pro-rysk grupp – och att en Playstation 5 Pro kanske, kanske, kanske kan vara på väg. 

Spel- och filmstjärnan Lance Reddick död – blev 60 år

Lance Reddick, känd från tv-serier och filmer som The Wire, Fringe och John Wick har avlidit, uppger hans agent. Reddick hittades i sitt hem i Los Angeles i fredags och ska ha dött av naturliga orsaker.

Utöver film och tv gjorde han flera omtyckta roller i spel, bland annat i Quantum Break och som Sylens i Horizon-spelen. Mest känd var han troligtvis för sin roll som Zavala i Destiny, som han gjorde återkommande sedan det första spelet släpptes 2014.

Sedan nyheten i fredags har Destiny 2-spelare flockats till där Zavala står i The Tower för att visa sin vördnad och ta farväl. I ett inlägg på Lance Reddicks Twitter skickar hans fru, Stephanie Reddick, en särskild hälsning till Destiny-communityt.

Lance Reddick blev 60 år.

Niklas tankar: Det är ganska sällan jag påverkas nämnvärt av när kändisar går bort. Det är ledsamt, visst, men det är ju inte som att jag har någon personlig koppling till dem. Men den här tog, fan. The Wire och Horizon i all ära, men Lance Reddick har varit en konstant i mitt liv i nästan ett decennium just som Zavala i Destiny och Destiny 2. Jag är knappast någon storspelare, men varje gång en expansion släpps är jag där och njuter av Reddicks röst. Vila i frid, Lance Reddick, du var fan otrolig i allt.

Zavala

”Eyes up, Guardian.”

Stalker 2-studion säger sig ha hackats av pro-rysk grupp

Stalker 2: Heart of Chornobyl

Vi hejar på er, GSC Game World!

GSC Game World, den ukrainska studio som utvecklar Stalker 2: Heart of Chornobyl, har hackats utpressats av en pro-rysk hackergrupp. Det säger studion i ett uttalande på Twitter. En användare på den ryska sociala medietjänsten VK har tagit på sig det hela och hotade med att släppa bilder från spelet och detaljer om storyn om hackarens krav inte tillgodosågs innan den 15 mars, skriver Polygon. Hackaren påstår sig ha kommit över 30 gigabyte information, konceptbilder och mellansekvenser som avslöjar spelets story. Kraven är bland annat att studion ska ha en vänligare attityd gent emot ryska och belarusiska fans, att ett specifikt konto ska släppas tillbaka in på spelets officiella Discord-server, och att spelet får ryska röster. GSC Game World säger till Polygon att inget av kraven kommer att tillgodoses.

”Det här är inte första gången någon försöker hacka och läcka vår data, inklusive personliga uppgifter. Vi har varit igenom mycket, men dessa utmaningar sporrar oss bara att arbeta ännu hårdare för att vi tror på att vi har sanningen på vår sida. Ondska kan aldrig vinna”, skriver GSC Game World på Twitter. Studion ber fans att inte ta del av, eller sprida läckt information om spelet.

Niklas tankar: Stalker-studion har verkligen inte haft det lätt. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes har man drabbats hårt av kriget, och flyttat delar av utvecklingen utomlands. Detta har av förklarliga skäl gjort att spelet skjutits framåt, och dess framtid är något osäker. Oavsett om man tycker om Stalker eller inte är det omöjligt att inte heja på GSC Game World. Personligen är jag supertaggad på Stalker 2, första spelet är verkligen något väldigt speciellt, och jag hoppas att det blir en riktig succé när det väl kommer. Det förtjänar GSC Game World verkligen.

PS5 Pro ryktas släppas 2024

Playstation 5

Kan vi åtminstone få en lite snyggare konsol nästa gång? Bild: Sony

En Pro-version av Playstation 5 kan vara på väg – och släppas sent nästa år. Åtminstone om man får tro flertalet källor som sajten Insider Gaming pratat med. Inte mycket mer än så är känt om det hela, men huvudarkitekten för Playstation 5, Mark Cerny, har tagit patent på en metod för bättre raytracing. Det är alltså något som skulle kunna vara aktuellt för en kommande Playstation 5 Pro.

Niklas tankar: Här har vi inte mycket att gå på, men Insider Gaming har haft rätt förr. Sent 2024 skulle dessutom vara fyra år efter det att Playstation 5 släpptes, att jämföra med Playstation 4 Pro som kom drygt tre år efter originalkonsolen. Raytracing är något som konsoler (och datorer) ofta kämpar med, och att satsa på det till en Pro-modell låter väldigt rimligt. Man ska såklart alltid ta sådana här uppgifter med en rejäl nypa salt, och det är möjligt att den aldrig ser dagens ljus. Men den som lever får se.