Så är vi här till slut. Ännu ett år närmar sig sitt slut, och er hugade nyhetsredaktör ska ta en eller två välförtjänta veckor ledigt. Men innan det är dags för glögg och dopp i grytan kräks vi över Peter Molyneux kommande kryptospel och fascineras av att Final Fantasy 14 är så populärt att försäljningen av det måste stoppas. När julölen druckits upp och skinkan bearbetas i magsäcken avslutar vi med att grotta ner oss i sex gånger 40 minuter Xbox-dokumentär. God jul och gott nytt år!

Peter Molyneuxs kommande spel har dragit in 50 miljoner dollar på NFT:er

Legacy

Är det så smart att ösa in pengar och tillit i ett Peter Molyneux-projekt?

Den legendariske designern Peter Molyneux ligger bakom spel som Populous, Dungeon Keeper, Black & White och Fable. Nu har hans senaste studio 22cans ett nytt spel på gång, Legacy, som redan innan det släppts har dragit in över 50 miljoner dollar genom att sälja ”mark” i form av NFT:er, skriver Eurogamer.

Genom att köpa mark kan spelare sedan starta företag för att tjäna pengar. Markägarna får även tillgång till så kallade Legacy Keys som de kan låna ut till andra spelare för att göra dem till partners, och få en del av deras inkomster.

Mark köps med spelets egen kryptovaluta LegacyCoin som ligger på Ethereum-blockkedjan, och som exempel såldes spelets dyraste bit mark, ”London”, för 900 000 dollar.

I ett blogginlägg beskriver Peter Molyneux Legacy som ”den första företagarsimulatorn på blockkedjan”.

Niklas tankar: Är det någon som läser om vad Legacy, eller NFT:er i spel över lag, är och inte direkt tänker på pyramidspel? Du kan alltså köpa dig möjligheten att låta andra människor sälja saker för din räkning medan du själv håvar in vinsten. Legacy kan vara ett av de mörkare exemplen jag sett på NFT:er i spel, och jag har hittills inte sett något exempel som inte är totalt katastrofalt. Är det detta vi ska förstöra det lilla vi har kvar av vår stackars planet med? Totalt meningslös, påhittad knapphet som inte leder till någonting över huvud taget. Jag ger upp!

Försäljning av Final Fantasy 14 stoppas – spelet är för populärt

Final Fantasy 14: Endwalker

Tänkt spela Final Fantasy 14 under julledigheten? Tänk om!

Den som hade tänkt spela onlinespelet Final Fantasy 14 över jul kan behöva tänka om. Spelet går i skrivande stund nämligen inte att köpa. Anledningen: Det är för populärt. En dryg vecka efter det att den senaste expansionen, Endwalker, släpptes, togs spelet ner från försäljning eftersom spelare upplever extrem långa köer för att kunna logga in. Inte heller den gratis provversionen av Final Fantasy 14 går att ladda ner, och de som spelar proversionen sedan tidigare prioriteras ner i kön till förmån för betalande spelare. I ett blogginlägg på Final Fantasy-sajten The Lodestone ber producenten och regissören Naoki Yoshida om ursäkt och lovar att de som köpt fullversionen av spelet innan den 21 december ska kompenseras med 14 dagar extra speltid, utöver de 7 dagar som redan utlovats.

Yoshida skriver att man försöker minska köerna, men den pågående bristen på serverutrustning, som så mycket annat, gör det svårt. Det finns i nuläget ingen prognos för när nya spelare kan komma åt Final Fantasy 14.

Niklas tankar: Jag kan inte på rak arm komma på något annat spel som slutat säljas på grund av att det var för populärt, även om det säkert har hänt förr. Utgivare brukar gladeligen sälja oss spel oavsett om det går att komma in på servarna eller ej, men här verkar det ha varit helt galna nivåer av spelare som vill komma in och spela. Men jag undrar om inte Final Fantasy 14 kan vara det första spelet som slutat säljas både på grund av att det varit för bra, men också för att det i början var för dåligt. Resan det spelet gjort från bespottat MMORPG som var tvunget att göras om i grunden, till hur populärt det är idag, är helt makalös. I ett annat liv hade jag lagt all min vakna tid i det spelet, men nu får jag leva genom de som är mer dedikerade än jag.

Videotips: Xbox gör dokumentärserie om Xbox

Det lackar mot jul, och kanske får ni en liten stund över mellan varven, oavsett om ni firar med nära och kära eller själva. Varför inte grotta ner dig i en dokumentärserie om Xbox historia och utveckling från konceptstadiet fram till idag? Visst, Power On: The Story of Xbox kommer från konsoltillverkarna själva och det är ganska uppenbart vem man hejar på, men det ger ändå en intressant inblick i hur en av de ”stora tre” växt fram genom åren. Power On: The Story of Xbox spänner över sex 40-minutersavsnitt och kan ses gratis på Youtube.