Vi är mitt inne i spelhösten och det borde hända en hel massa, men det har varit något av en mellanvecka. Några grejer har vi dock att avhandla. Som att Playstation VR släpps i en uppdaterad variant, att Nintendo öppnat ett community för att låta fansen ta farväl av Miiverse, och att Playstation-chefen Andrew House lämnar företaget efter 27 år.

Sony släpper ny variant av Playstation VR

Nästa version av Playstation VR får inbyggda hörlurar. Bild: Sony

En uppdaterad variant av Sonys virtual reality-headset Playstation VR kommer att släppas framöver, skriver Sony på den officiella Playstation-bloggen. Det rör sig om en mindre uppdatering, och de största förändringarna är dels att ett par hörlurar är inbyggda i headsetet och en ny processorbox som gör det möjligt att visa HDR-grafik utan att först behöva koppla ur boxen.

Den nya modellen kommer att ha modellnumret CUH-ZVR2 och den nya processorboxen kommer inte att vara kompatibel med ett gammalt Playstation VR-headset.

Niklas tankar: Sakta men säkert blir VR-tekniken bättre och bättre. Det är verkligen små steg än så länge, men inbyggda lurar är ett trevligt tillägg. Att det inte gått att köra HDR genom boxen sedan tidigare är så märkligt att det knappt går att tro på, så det är på tiden att det rättas till också. Jag är fortfarande inte helt såld på VR just eftersom tekniken ofta är krånglig. I helgen tog jag med min Playstation VR till en fest för att vännerna skulle få testa, och jag överdriver inte om jag säger att det tog 20 minuter att sätta upp och få igång skiten. Varje litet steg som gör VR enklare att komma igång med är bra och viktigt.

Fansen säger farväl till Miiverse

Det finns gott om roliga meddelanden i avskedscommunityt.

Nintendo är i färd att stänga ner en del äldre onlinefunktioner till Wii U och 3DS, och en av dessa är det omtyckta Miiverse till Wii U. För att ta farväl av Miiverse ordentligt har Nintendo nu skapat ett community där alla fans uppmanas att rita en avskedshälsning. På bara några dagar har communityt fyllts med teckningar av varierande kvalitet. Everybody’s Message Community hittar du här.

Niklas tankar: jag har själv aldrig varit särskilt investerad i Miiverse, men gillar verkligen tanken på att kunna rita små teckningar att kommunicera med, och det är fullt av Nintendos sedvanliga charm. Det känns lite deppigt att det försvinner, och i nuläget inte verkar återuppstå i någon form på Switch. Vi får hålla tummarna för att Nintendo ändrar sig, helt enkelt.

Playstation-chefen Andrew House slutar efter 27 år

Andrew House. Bild: Wikimedia Commons

Andrew House kommer att sluta som högste chef för Playstation, eller Sony Interactive Entertainment, som företaget heter, skriver Eurogamer. När året är slut ska ha lämnat över till sin efterträdare John Kodera och lämna företaget efter 27 år. House kom till Sony 1990 och hjälpte till att lansera första Playstation 1995. 2011 tog han över som Playstation-chef efter det att Kaz Hirai gått över till att leda hela Sony.

Houses största insats på Sony blir lanseringen av Playstation 4 som i skrivande stund har sålts i nästan 80 miljoner exemplar.

Niklas tankar: Varför är det så intressant att skriva om en chef som slutar, kanske du undrar? Jo, för det första är Andrew House ett stort namn i branschen och har ett av de mest gedigna cv:n man kan tänka sig. Dessutom är han riktigt rolig, och bjuder från ingenstans då och då på imponerande språkkunskaper. En favorit är när han presenterade Sonys samarbete med Hideo Kojima i klippet nedan.