Precis när man tror att spelåret börjar ta slut är det dags för såväl The Game Awards och Playstation Experience. Vi har sett en hel drös trailers till kommande spel och fått veta vilka som varit bäst under året som gått. Dessutom har regissören Guillermo del Toro twittrat vad alla tänkt om Konami.

Overwatch årets spel på The Game Awards

Overwatch. Så heter årets bästa spel. Åtminstone enligt en av branschens största galor, The Game Awards, som hölls i helgen. Under ledning av spelmediaveteranen Geoff Keighley utsågs årets bästa spel av branschpressen i en rad kategorier. Förutom att Overwatch utsågs till årets bästa spel tog danska Inside hem priset för årets art direction, Doom för bästa musik och That Dragon, Cancer tilldelades ”games for impact”-priset. I år var även Hideo Kojima på plats för att ta emot det hederspris han tilldelades i fjol men inte kunde ta emot, troligen på grund av att han då fortfarande jobbade för Konami.

Utöver prisutdelningen visades en hel rad trailers för kommande spel, bland annat för Death Stranding och Mass Effect: Andromeda.

Trailerfest på Playstation Experience

Det var inte bara The Game Awards som bjöd på trailers för kommande spel. I helgen hölls även Playstation Experience, där Sony presenterade sedan tidigare kända och okända spel. Ett av dessa var uppföljaren till The Last of Us, som får undertiteln Part 2. Av trailern att döma utspelar det sig flera år efter det första spelet och återigen är det Ellie och Joel som har huvudrollerna.

Även ett fristående Uncharted-äventyr, med Chloe i huvudrollen, ett nytt Marvel vs. Capcom, Knack 2, samt remakes på Crash Bandicoot 1–3 och Parappa the Rapper och mycket mer visades upp. Alla trailers från årets Playstation Experience går att se här nedan.

Guillermo del Toro Twitter-rasar mot Konami

Filmregissören Guillermo del Toro, som numera även gör spel tillsammans med Hideo Kojima, berättade i helgen i en serie tweets vad han tycker om sin kollegas före detta arbetsgivare, Konami. Han började med att retweeta The Game Awards-trailern för Death Stranding, som han själv är med i, med tillägget ”FUCK KONAMI”. Sedan fortsatte han med att kalla Konamis nedstängning av Silent Hills för ”något av det mest idiotiska jag någonsin sett”.

Guillermo del Toro skulle ha gjort Silent Hills tillsammans med Hideo Kojima och The Walking Dead-stjärnan Norman Reedus. Istället jobbar de tre, samt Mads Mikkelsen, nu tillsammans med det kommande Death Stranding.

Niklas tankar: Många i branschen har nog tänkt de där två orden del Toro twittrade om Konami fler än en gång. Det är numera välkänt hur illa det klassiska spelhuset behandlat både sina anställda och sina projekt, och Kojima och kompani lämnade nog i grevens tid.

Jag får intrycket att Hideo Kojima och hans kollegor, åtminstone för tillfället, har det mycket bättre under Sonys flagg, och man kan hoppas att arbetsförhållandena är lite bättre där. För säga vad man vill om Hideo Kojima och hans spel, men som han och hans team enligt ryktena behandlades är inte okej någonstans.