Vi har haft ett par lugna veckor, men snart börjar spelåret veva igång på riktigt. Även på nyhetsfronten börjar det hända ett och annat. Denna vecka börjar med en ”har du hört den förr” när Ubisoft försenar Skull and Bones – igen. Vi tar även upp att Rick and Morty-skaparen Justin Roiland åtalas för våld i relation och att Xbox blir först ut av de stora att hålla en show senare i januari.

Ubisoft skrotar tre spel – och försenar Skull and Bones igen

Skull and Bones

Skull and Bones är ett spel som kommer att komma… Eller?

Ubisoft presenterade dystra siffror under veckan som gick och kom med dystra besked gällande kommande spel. Den franska speljätten meddelade att tre spel som hittills inte presenterats skrotas. Dessutom kom beskedet att piratspelet Skull and Bones försenas ytterligare en gång. Det har varit under utveckling sedan 2013 och visades upp första gången 2017. Sedan dess har det skjutits fram flera gånger, senast från november i fjol till mars i år. Nu planerar Ubisoft istället att släppa det under räkenskapsåret 2023/2024.

I sin senaste kvartalsrapport säger Ubisoft att man ser ”stora utmaningar när branschen fortsätter att ställa om till jättevarumärken och långlivade titlar” och att detta i sin tur leder till ”ökad försiktighet under de kommande åren”. Man missade målen för såväl Mario + Rabbids: Sparks of Hope och Just Dance 2023.

I ett internt mejl som Kotaku tagit del av skriver Ubisofts vd Yves Guillemot att det nu är upp till de anställda att ta ansvar för att kommande projekt blir framgångsrika, och se till att inte slösa med pengarna.

Det negativa ekonomiska beskedet fick Ubisofts aktie att rasa, och den tappade en femtedel av sitt värde på en enda dag.

Niklas tankar: Ingen är väl förvånad att Skull and Bones skjuts upp ännu en gång. Frågan är om det någonsin kommer att komma överhuvudtaget. Men framtiden ser just nu inte särskilt ljus ut för Ubisoft. Man har såklart Assassin’s Creed som lär sälja bra precis som vanligt, men det är ännu oklart när Malmöbaserade Massives Avatar: Frontiers of Pandora kommer att släppa. Kommer den nyligen släppta filmen fortfarande att vara så pass relevant att folk har ett sug efter mer Avatar när det väl kommer? Massive jobbar dessutom på ett stort Star Wars-spel, men det vet vi i princip ingenting om alls ännu. Det är intressant att Ubisoft säger att branschen nått en punkt där inte ens ett spel med Mario (och Rabbids) i huvudrollen anses vara stort nog för att få några ordentliga svallvågor. Det är lite indie eller fyrdubbel-A eller ingenting som gäller, vad det verkar. En deppig utveckling som vi får hoppas inte håller i sig.

Och herregud, vilken sopa till ledare Yves Guillemot verkar vara. Han tog inte särskilt allvarligt på den stora sextrakasseri-skandalen för ett par år sedan, och nu lägger han ansvar på sina anställda. Pinsamt!

High on Life-skapare åtalas för våld i relation

High On Life

Det var längesedan jag avinstallerade ett spel så snabbt.

Medskaparen av hyllade animerade serien Rick and Morty, samt nyligen släppta spelet High on Life, Justin Roiland åtalas misstänkt för våld i relation, skriver bland andra NBC News. Händelsen ska ha inträffat 2020 och den drabbade är en kvinnas om Roiland dejtade då.

Justin Roiland nekar till anklagelserna, men utredningen fortgår alltså. Det är ännu inte känt när rättegången kan komma att hållas.

Niklas tankar: Det här var ju röva. Inte särskilt mycket är känt om själva händelsen, och det är inte riktigt läge att spekulera, men det gjorde åtminstone beslutet om huruvida jag skulle fortsätta spela High on Life eller ej väldigt mycket lättare.

Redfall, Minecraft och Forza på Xbox-show

Xbox Developer_Direct

Det här blir nog en välbehövlig show för Xbox.

Årets första show från någon av de stora utgivarna är ett faktum. Den 25 januari klockan 21 drar Xbox och Bethesda igång något de kallar Developer_Direct, med fokus på spel som släpps under de kommande månaderna. Xbox nämner specifikt Redfall, Minecraft Legends, Forza Motorsport och The Elder Scrolls Online som spel som kommer att få ny info. Enligt den tyska Xbox-sajten kommer dessa spel dessutom att så släppdatum under showen. Man är noga med att påpeka att Starfield inte kommer att behandlas under showen, utan ska få en egen show framöver.

Developer_Direct är ett nytt namn, och den första showen sänds på Xbox respektive Bethesdas Twitch- och Youtube-kanaler.

Niklas tankar: Namner Developer_Direct för tankarna till Nintendo Direct och State of Play och vi kan ju hoppas på att det är början på en serie mindre shower som hålls lite oftare, just som Nintendo och Sony gör. Microsoft har lite saknat detta för Xbox, och i ett läge där plattformen verkligen behöver ett bättre utbud av förstapartsutvecklade spel tror jag. det är helt rätt väg att gå. Prata om färre spel, oftare, så ska ni nog se att folk lägger dem på minnet.