Att köpa, eller att inte köpa Hogwarts Legacy, det är frågan. I ena vågskålen ligger att det av allt att döma är det mest ambitiösa spelet hittills att utspela sig i den av så många älskade trollkarlsvärlden. I andra vågskålen ligger att JK Rowling är en alldeles bedrövlig person vars hela publika liv nu ägnas åt att hata på transpersoner. Är ett skoj spel värt att stötta en person med så skeva värderingar? Eller är det kanske lite överdrivet att ens se det som att man stöttar henne bara för att man köper ett spel baserat på hennes licens? Kommer en bojkott faktiskt uppnå något, eller är det bara ett sätt att signalera ett ställningstagande? Är att signalera ett ställningstagande kanske en fullgod anledning att bojkotta spelet oavsett vad bojkotten i sig uppnår?

Att köpa, eller att inte köpa Hogwarts Legacy.

Warner Brothers, som är de som äger licensen till Harry Potter, sitter just nu i en intressant sits. Och med intressant menar jag kass. Det går dåligt för dem. De har för tillfället egentligen bara två saker av verkligt värde: det ena är DC som med några få undantag gått riktigt jävla dåligt i många år nu, och som nyligen fick flera nästintill färdiga projekt skrotade; och det andra är Harry Potter. Och Harry Potter ser inte så jävla hett ut just nu heller.

För det första har det inte kommit någonting särskilt bra från licensen sen originalserien tog slut. The Cursed Child blev inte särskilt omtyckt varken som pjäs eller bok, och även om jag personligen gillade första Fantastic Beasts så var åsikterna minst sagt delade. Några delade åsikter fanns dock inte om uppföljarna, som precis alla hatade.

Och så har vi JK Rowling, som har tappat det. Vad som började som några små hintar om att hon eventuellt höll några delvis transfobiska åsikter, har blommat ut i direkt och oförblommerat hat, och armbågsgnidande med regelrätta fascister. Och till skillnad från många andra författare så är JK Rowling inte direkt anonym av sig. Hon har sedan länge varit ett väldigt publikt ansikte utåt för sin bokserie och alla därpå baserade verk. Det går inte bara att skjuta henne åt sidan och säga att hon inte längre är inblandad (vilket är vad utvecklarna av Hogwarts Legacy försökt), hennes namn är för evigt förknippat med världen hon skapade, och varje gång hon öppnar sin mun så blir det en del av den kollektiva bilden av Harry Potter.

Utöver det så verkar hennes kontrakt med Warner av allt att döma ge henne betydligt mer inflytande över vad som görs med licensen än vad som oftast är fallet med författare. Författare har i de flesta fall lite till inget att säga till om vad gäller hur deras verk används när licensen väl har sålts, men det verkar vara långt ifrån fallet för Rowling. Hon verkar istället ha inflytande över allt från manus till rollbesättning för filmerna som görs, och har troligtvis möjlighet att ställa till det för studion om de försöker distansera sig från henne allt för mycket (även om de gick rätt långt för att låtsas att hon inte fanns i jubileums-specialen som gjordes).

Men det verkar som sagt inte gälla för spelet. Avalanche, studion bakom spelet, har upprepade gånger gjort klart att Rowling inte haft någon inblandning i spelets utveckling eller narrativ. Världen är hennes, men spelet är helt och hållet deras. Att världen är hennes kommer dock innebära att någon del av spelets intäkter kommer att gå till hennes ficka, så inblandad eller ej kommer hon tjäna pengar på ditt köp. Så klart inga stora summor från just dig, men många bäckar små. Så vad ska man göra?

Jag personligen kommer troligtvis inte att köpa Hogwarts Legacy, men det skulle vara en lögn att säga att det är något stort ställningstagande. Jag är ganska less på Harry Potter redan vid det här laget, och tar alla ursäkter jag hittar att inte känna att jag ”borde” spela ett storspel som jag inte riktigt känner för att spela. Får vi ett ex till riket, och spelet blir en stor snackis, så kanske jag tar mig an det, men annars låter jag det väldigt gärna glida mig förbi.

Så jag tänker kort sagt inte sätta mig på någon hög häst och diktera för andra vad de ska göra. Jag har gjort min åsikt kring att rösta med plånboken känd sen tidigare. Det är, överlag, ganska verkningslöst. Men att inte personligen berika en dålig person kan vara argument nog för att inte göra något, även om det inte rör den personen i ryggen. Och det mest effektiva verktyget är ändå att skapa rabalder, så en massa människor som säger att de tänker bojkotta spelet kan på vissa sätt ha större effekt än bojkotten i sig. Ju mer beslutsfattarna på Warner känner att Rowling ger dem dålig PR, desto mer motiverade kommer de vara att distansera sig.

Men Harry Potter är Rowlings skapelse. Och Harry Potter är värt ohemula mängder pengar, bojkott eller ej. Warner Brothers kommer inte sluta prångla ut Harry Potter-produkter förrän de kramat varenda liten krona ur licensen, och så länge de gör det kommer Rowling fortsätta leva gott på trollkarlspengarna. Att köpa eller inte köpa Hogwarts Legacy, det är frågan. Eller kanske är frågan hur stor roll svaret egentligen spelar.