I walked beneath the blossoms. The light came from ahead and the shadows of the flowers were words. They said things but I will not write them here. At the end of the path grew a flower in the shape of a Ghost. I reached out to pluck it and it cut me with a thorn.

I bled and the blood was Light.

The Ghost said to me: You are a dead thing made by a dead power in the shape of the dead. All you will ever do is kill. You do not belong here. This is a place of life.

The Traveler is life, I said. You are a creature of Darkness. You seek to deceive me.

But I looked behind me, down the long slope where the blossoms tumbled in the warm wind and the great trees wept sap like blood or wine, and I felt doubt.

 

Ovan står att läsa i ett Grimoire-card gällande platsen på Mars(?) som kallas The Black Garden. Det är bara ett av många indicier som finns till att Destinys slätstrukna, trista story faktiskt bara är början på något större. Vissa skulle tro att det till och med är en kuliss.

Det hela började med att någon på Reddit hörde en fiende väsa “Its the Darkness!” när hen blev upptäckt av en Fallen Dreg. Spelaren skrev en kort post och frågade sig själv om det är vi som är The Darkness och att mänskligheten är under The Travellers kontroll? Är detta något som Bungie kommer avtäcka bit för bit med små avslöjanden om en större, dold sanning om spelets verklighet? Vad det gäller mig, och min största anledning att spela Destiny, så har det redan börjat.

Black_Garden_Concept_Art

I helgen, när jag uppsökte den ack så gåtfulle kurragömmamästaren Xur för att titta vad hen hade till salu så hörde jag ytterligare en liten pusselbit till denna förmodade konspiration. Xur sade efter vår korta transaktion “Your Traveller has a dark mirror”.

Jag stannade till och bara stirrade på TV:n med uppspärrade ögon. Sa han just det där? En kort googling senare kunde jag bekräfta att jag hört rätt.

Teorin finns att läsa på flera ställen då Forbes, Kotaku och mängder av forumtrådar sammanfattat allt flera gånger om. Vi har utöver mitt inledande citat texter från andra grimoire cards där olika fraktioner som “Binary Star Cult” beskrivs tro att The Traveller själv startade kollapsen ur denna “gyllene era” för att använda vårt solsystem och vår civilisation som en fanatisk armé. Ännu en teori om varför The Fallen styrs av andra klotformade robotvarelser (Servitors) är att dessa är skapade i avbild av The Traveller, då denne tidigare kanske regerat den kulturen och nu lämnat den för att utnyttja en annan.

Vi blir ju själva informerade att alla guardians är uppväckta in i den här verkligheten från det döda av sin ghost. Allt vi vet om världen blir vi sedan matade av denne, som i sin tur är en produkt av och tjänare till The Traveller. Det är inte svårt att fundera på historierevisionism eller nån slags Truman Show när allt vi vet om världen berättas till oss av den vi tjänar. Det ultimata sidospåret här är att Peter Dinklage kassa röstskådespel egentligen är fullkomligt briljant regisserat då osäkerheten i rösten kommer från att ens ghost konstant ljuger.

Jag vill inte gå in längre på detta då texten redan är skriven av flera Destiny-fans och spelskribenter där ute. Vad jag vill påpeka är vad konspirationen gör med mig som spelare i kombination med Bungies löften om ett ständigt evolverande spel.

Hive

Vi är snart i december, då den första stora expansionen The Dark Below släpps. Och då kommer jag få veta mer. Det är vad som driver mig mest just nu. Titeln är kittlande i sig då den syftar på en mörk gud som bor under månens yta men för mig handlar det ju om chansen att få fler små bitar till konspirationens pussel (den förmodligen troligaste konspirationen här är att konspirationen är en viral reklamkampanj och The Darkness är Bungies PR-byrå).

Eftersom expansionen fokuserar på månen och The Hive kommer jag kanske få fler små pusselbitar till den här förmodat elaka rasen som också är ensamma om att vara helt biologisk och befriad från teknologiska aspekter. Varför kallas deras tjänare för saker som Wizard och Knight? Det är ju inom medeltida arturiansk tradition snälla titlar. Har det något att göra med att vi spelare har traditionellt elaka titlar som Titan och Warlock?

Chansen att få mer, mer vatten på ett hjul till en konspiration vi inte vet någonting om är ändå så fruktansvärt lockande. Inga av dessa sidospår går ju att samla ihop i någon enad teori men har ändå en enastående kraft på mig som spelare. Jag bryr mig inte särskilt mycket om The Traveller är ond eller god. Vi kanske rör oss i ett bra mer komplext universum där flera sidor av varje berättelse finns och varje ras har sitt eget perspektiv. Perspektiv som kan leda till att spelare måste välja sida i ett intergalaktiskt krig där en högteknologisk farsot hotar våra biologiska ursprung. Vad vet jag. Konspirationerna säger ingenting och är ingenting ännu. Men jag vet vad jag vill att Destiny ska vara:

Mer.