Krönika

Vad jag vill att Destiny ska vara

I walked beneath the blossoms. The light came from ahead and the shadows of the flowers were words. They said things but I will not write them here. At the end of the path grew a flower in the shape of a Ghost. I reached out to pluck it and it cut me with a thorn.

I bled and the blood was Light.

The Ghost said to me: You are a dead thing made by a dead power in the shape of the dead. All you will ever do is kill. You do not belong here. This is a place of life.

The Traveler is life, I said. You are a creature of Darkness. You seek to deceive me.

But I looked behind me, down the long slope where the blossoms tumbled in the warm wind and the great trees wept sap like blood or wine, and I felt doubt.

 

Ovan står att läsa i ett Grimoire-card gällande platsen på Mars(?) som kallas The Black Garden. Det är bara ett av många indicier som finns till att Destinys slätstrukna, trista story faktiskt bara är början på något större. Vissa skulle tro att det till och med är en kuliss.

Det hela började med att någon på Reddit hörde en fiende väsa “Its the Darkness!” när hen blev upptäckt av en Fallen Dreg. Spelaren skrev en kort post och frågade sig själv om det är vi som är The Darkness och att mänskligheten är under The Travellers kontroll? Är detta något som Bungie kommer avtäcka bit för bit med små avslöjanden om en större, dold sanning om spelets verklighet? Vad det gäller mig, och min största anledning att spela Destiny, så har det redan börjat.

Black_Garden_Concept_Art

I helgen, när jag uppsökte den ack så gåtfulle kurragömmamästaren Xur för att titta vad hen hade till salu så hörde jag ytterligare en liten pusselbit till denna förmodade konspiration. Xur sade efter vår korta transaktion “Your Traveller has a dark mirror”.

Jag stannade till och bara stirrade på TV:n med uppspärrade ögon. Sa han just det där? En kort googling senare kunde jag bekräfta att jag hört rätt.

Teorin finns att läsa på flera ställen då Forbes, Kotaku och mängder av forumtrådar sammanfattat allt flera gånger om. Vi har utöver mitt inledande citat texter från andra grimoire cards där olika fraktioner som “Binary Star Cult” beskrivs tro att The Traveller själv startade kollapsen ur denna “gyllene era” för att använda vårt solsystem och vår civilisation som en fanatisk armé. Ännu en teori om varför The Fallen styrs av andra klotformade robotvarelser (Servitors) är att dessa är skapade i avbild av The Traveller, då denne tidigare kanske regerat den kulturen och nu lämnat den för att utnyttja en annan.

Vi blir ju själva informerade att alla guardians är uppväckta in i den här verkligheten från det döda av sin ghost. Allt vi vet om världen blir vi sedan matade av denne, som i sin tur är en produkt av och tjänare till The Traveller. Det är inte svårt att fundera på historierevisionism eller nån slags Truman Show när allt vi vet om världen berättas till oss av den vi tjänar. Det ultimata sidospåret här är att Peter Dinklage kassa röstskådespel egentligen är fullkomligt briljant regisserat då osäkerheten i rösten kommer från att ens ghost konstant ljuger.

Jag vill inte gå in längre på detta då texten redan är skriven av flera Destiny-fans och spelskribenter där ute. Vad jag vill påpeka är vad konspirationen gör med mig som spelare i kombination med Bungies löften om ett ständigt evolverande spel.

Hive

Vi är snart i december, då den första stora expansionen The Dark Below släpps. Och då kommer jag få veta mer. Det är vad som driver mig mest just nu. Titeln är kittlande i sig då den syftar på en mörk gud som bor under månens yta men för mig handlar det ju om chansen att få fler små bitar till konspirationens pussel (den förmodligen troligaste konspirationen här är att konspirationen är en viral reklamkampanj och The Darkness är Bungies PR-byrå).

Eftersom expansionen fokuserar på månen och The Hive kommer jag kanske få fler små pusselbitar till den här förmodat elaka rasen som också är ensamma om att vara helt biologisk och befriad från teknologiska aspekter. Varför kallas deras tjänare för saker som Wizard och Knight? Det är ju inom medeltida arturiansk tradition snälla titlar. Har det något att göra med att vi spelare har traditionellt elaka titlar som Titan och Warlock?

Chansen att få mer, mer vatten på ett hjul till en konspiration vi inte vet någonting om är ändå så fruktansvärt lockande. Inga av dessa sidospår går ju att samla ihop i någon enad teori men har ändå en enastående kraft på mig som spelare. Jag bryr mig inte särskilt mycket om The Traveller är ond eller god. Vi kanske rör oss i ett bra mer komplext universum där flera sidor av varje berättelse finns och varje ras har sitt eget perspektiv. Perspektiv som kan leda till att spelare måste välja sida i ett intergalaktiskt krig där en högteknologisk farsot hotar våra biologiska ursprung. Vad vet jag. Konspirationerna säger ingenting och är ingenting ännu. Men jag vet vad jag vill att Destiny ska vara:

Mer.

Kommentarer

 1. JohnFooo skriver:

  Har också följt lite samma spår som du och kan väl kort sagt säga att jag håller med dig och hoppas att du har rätt!

  Jag går bara mest omkring och bävar för att Bungie ska göra ett storslaget uttalande om att alla dessa “fan-theories” är rent humbug och att The Traveller är allsmäktig och god bla bla bla.

  Men än så länge har det varit tyst därifrån, vad jag hört.

  Ser MYCKET fram emot The Dark Below

 2. JohnFooo skriver:

  Angry Joe tar upp en del av den story som en del journalister hade fått ta del av på någon presentation för två år sen, och då lät storyn riktigt nice. Tror att man helt apropå stöter ihop med den där Reef-drottningens punk-ass brorsa som var någon typ av rebell eller whatnot. Bland annat

  Kolla in recensionen. Alltid kul när han tappar fattningen 🙂

 3. Daniel skriver:

  “That mirror reveals the wickedness within a person and brings it to life.” — White Maiden om Dark Mirror.

  Visserligen från Zelda Four Swords Adventure men ändå.

  Jag vill tro att det finns något mer därute, att det finns något bakom.
  I want to belive.

 4. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Jag hade också förhoppningar om att Destiny skulle vara så mycket mer än vad det sen slutligen visade sig bli.
  Fast att hoppa på Destiny-tåget om något år när det eventuellt infriar det jag önskade är förstås inte aktuellt och det är ruskigt synd också.
  Får lägga Destiny till titlar som Half-life, GTA, Assassins Creed och Portal….spelserier jag aldrig kommer spela alltså.
  MEN, nyligen så vidgade jag mina vyer och spelade Minecraft till PS3.
  Inledningsvis tyckte jag det var ungefär lika meningslöst som Sims-spelen, men lite roligare.

 5. Fredrick skriver:

  Jag som många andra hoppas på att detta bara är en början på vad som kommer att bli Destiny.
  Jag tror också att om cirka ett år med DLC, patchning osv kommer det se ganska annorlunda ut, och förhoppningsvis större.

  Det som tyvärr oroar mig är att det är ju trots allt Activision som utgivare. Vad är en DLC för dem? 4 nya kartor i PvP?
  En riktigt bra, två mediokra och en man bara hatar.

  Men jag hoppas verkligen att Bungie har all planerat.
  Dock tycker jag att launch kunde varit så mycket mer “smooth” än det var.
  Syftar då på story content samt det eviga grindandet efter gear som kommer ganska så tidigt in i rollen.
  Visst har jag inga större problem med att slöspela lite då och då och tycker att Patrullera är ett ganska så välkommet inslag.

  Problemet jag tycker Destiny har dock är att det blir som känt väldigt snabbt repetitivt.

  Men att när man når max (soft) level 20 och alternativet är att göra om samma saker man gjort för att levla och ta sig igenom den lilla storyn som finns.
  Då känns det som dem sparat alla idéer dem hade till sina framtida DLC.

  Men men, hoppet är uppe iallafall.

Skriv en kommentar