HBTQ-karaktärer och -teman blir en allt vanligare syn i spel, och nu uppmärksammar även den amerikanska organisationen GLAAD detta genom att inkludera spel på sin gala. Vi kollar denna vecka även på ryktena om att en ny Switch kan komma redan nästa år – och förundras även över att Mega Man ska bli film.

Spel ska prisas på amerikansk HBTQ-gala

Kanske nomineras The Last of Us 2 när det har släppts?

Spel med HBTQ-representation kommer att vara en del av GLAAD Media Awards framöver. Det meddelade den amerikanska mediegranskande organisationen i förra veckan. GLAAD, Gay and Lesbian Alliance Against Defamation, kommer att dela ut pris till spel med ”framstående HBTQ-inkluderande innehåll” för första gången när deras gala fyller 30 år nästa år. GLAAD ger sedan tidigare pris för bland annat film, musik, tv och journalistik.

Niklas tankar: Spel har gjort stora framsteg vad gäller representationen av HBTQ-personer och -teman på senare år. Främst på indiesidan, med spel som Dream Daddy och Tacoma för att nämna några – men även bland storspel som till exempel The Last of Us 2 där huvudkaraktären Ellie är queer. Att spel nu prisas på samma sätt som andra medier och populärkultur av en stor organisation är en morot för branschen att fortsätta i samma anda och arbeta för större representation över lag. Heja!

Uppgifter: Ny Switch-modell kan komma nästa år

En lite bättre skärm kanske kunde vara något?

Nintendo kan enligt Wall Street Journal släppa en ny modell av sin senaste konsol Switch redan nästa år, skriver bland andra Polygon. Nintendo har inte kommenterat uppgifterna ännu, men en ny version av konsolen tros innebära bland annat en bättre skärm. Nästan 20 miljoner Switch-konsoler har sålts sedan den släpptes i mars 2017, och den nya versionen tros – om ryktena stämmer – komma under andra halvan av 2019.

Niklas tankar: Att Nintendo skulle släppa en ny version av Switch nästa år låter inte helt otroligt. 2,5 år mellan släpp och en smått förbättrad variant känns som ett rimligt tidsspann, och likt Playstation 4 Slim och Xbox One S skulle det högst troligen röra sig om små uppdateringar i hårdvaran snarare än något större. För Switch skulle verkligen behöva en bättre skärm, om inte annat en som inte är lika plastig och lättrepad. Vid det här laget har man troligtvis även möjlighet att kanske öka på den i nuläget ganska dåliga batteritiden.

Mega Man blir långfilm

Mega Man 11 släpptes nyligen – och den blå bombaren ska bli film.

Den blå bombaren, Mega Man, ska bli Hollywood-film, meddelar utvecklarna Capcom i ett pressmeddelande. Filmens preliminära titel är just Mega Man och ska skrivas och regisseras av Henry Joost och Ariel Schulman, som ligger bakom filmer som Catfish och Nerve. Capcom skriver i pressmeddelandet att man siktar in sig på en bred publik, och inte bara dem som gillar spel. Filmen beskrivs som ”live-action” vilket troligtvis betyder en blandning mellan mänskliga och datoranimerade karaktärer.

Nyheten om att Mega Man blir film kommer i samband med det att den klassiska karaktären gör spelcomeback i Mega Man 11 som släppts i dagarna. Capcom har dessutom ytterligare ett stort filmprojekt på gång – en Monster Hunter-film med Milla Jovovich i huvudrollen.

Niklas tankar: Jag trooor att jag kanske kan vara lite nyfiken på en Mega Man-film? Det låter ju såklart helt tokigt, men jag gillar den blå bombaren tillräckligt mycket för att ge det en chans. Som med alla andra filmer baserade på spel gäller det att ta huruvida det någonsin faktiskt blir av med en rejäl nypa salt.