Gamescom i Tyskland är precis runt knuten och då lär vi få se såväl trailers som allsköns spelnyheter. Tills dess uppmärksammar vi att priset för Playstation Plus höjs i augusti, att Player Unknown’s Battleground får fler sorters loot boxar och att det går väldigt bra för Nintendo Switch.

Playstation Plus blir dyrare i augusti

100 spänn dyrare per år. Värt?

Avgiften för Playstations onlinetjänst, Playstation Plus, kommer att höjas. I veckan skickades ett mejl ut till prenumeranter om att avgiften höjs från och med den 31 augusti. De nya priserna blir som följer:

  • Priset per helår höjs från 480 kronor till 575 kronor.
  • Kvartalspriset höjs från från 189 kronor till 235 kronor.
  • För den som betalar per månad höjs priset från 65 till 75 kronor.

Fram till den 31 augusti går det att köpa en prenumeration för det gamla, billigare priset.

Niklas tankar: Är det tråkigt att Playstation Plus blir nästan en hundring dyrare per år? Absolut. Är det förvånande? Inte alls. Att betala för att spela online på konsol är standard, och från och med nästa år sällar sig även Nintendo till skaran som tar betalt. Det är trist men känns samtidigt oundvikligt. Vad gäller priset på Playstation Plus står det och faller med vilka spel som blir gratis att spela ladda ner varje månad. Jag tycker att man än så länge håller en bra nivå, både med äldre storspel och nyare indiespel. Hoppas det håller i sig.

PUBG får nya lådor och skins

Player Unknown’s Battlegrounds är ett av de största spelfenomenen i år, trots att det ännu inte lämnat early access. I veckan som gick meddelade utvecklarna att det kommer fler sorters lootboxar till spelet och att dessa kommer att innehålla kosmetiska prylar inspirerade av den japanska filmen Battle Royale. På torsdag, den 3 augusti, släpps en uppdatering som innehåller tre nya lootboxar. De så kallade wanderer crate och survivor crate kommer att vara gratis att öppna, medan ”Gamescom invitational crate” kommer att kosta pengar. Den innehåller en större variation av nya kosmetiska prylar.

I veckans PUBG-uppdatering kommer även servrar som bara spelas i förstapersonsläge, inställning för field of view samt ett nytt gevär.

Niklas tankar: Det brukar inte vara jättepoppis med spel som börjar ta betalt för extramaterial innan det lämnat early access. Se bara på Ark: Survival Evolved, som fått ett helt DLC innan det ens släppts ”på riktigt”, och fått ta en massa skit för det. Helt befogat. Det känns dock inte riktigt lika farligt när det handlar om rent kosmetiska grejer, som till och med troligen är en nackdel för spelaren när det kommer till kamouflage. Med det sagt är jag barnsligt förtjust i Battle Royale och vill så gärna ha de där skinsen.

Nintendo har sålt 4,7 miljoner Switch-konsoler

Stämningen hos Nintendo just nu? Foto: Nintendo

Det fortsätter att gå bra för Nintendos senaste konsol. I företagets senaste kvartalsrapport framgår det att man sålt 4,7 miljoner exemplar av konsolen fram till den sista juni. Det är alltså på bara fyra månader, då Switch släpptes i slutet av mars i år.

Både The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Mario Kart 8 Deluxe har sålts i över 3 miljoner exemplar, och fightingspelet Arms har sålts i över en miljon exemplar sedan det släpptes för en dryg månad sedan. Splatoon 2, som släpptes den 21 juli, finns inte med i den senaste kvartalsrapporten.

Niklas tankar: För inte alls längesedan meddelade Nintendo att man slutar tillverka den mindre versionen av New Nintendo 3DS i vad som av allt att döma är ett led i att fasa ut konsolen och satsa helt på Switch. Det är troligen helt rätt strategi med tanke på hur poppis den nya konsolen är. Både i USA och i Japan verkar det fortfarande vara svårt att få tag på en Switch, även om det inte är några problem för oss här i Norden. Det är kul när det går bra för konsoltillverkare då det leder till fler spel på plattformen för oss konsumenter. Så bra jobbat, Nintendo!