Skandalen på Activision Blizzard rullar på med en aldrig sinande styrka. Var ska det här sluta? Förhoppningsvis med meningsfulla förändringar i hela branschen. Lite på samma tema, men ändå inte, är att en av Gone Home-skaparna Steve Gaynor lämnar sin chefspost efter klagomål. Till fortsätter svenska Embracer att suga i sig allt större delar av spelbranschen.

Activision Blizzard stäms av aktieägare – högt uppsatta chefer lämnar

J. Allen Brack

J. Allen Brack lämnar sin post som chef för Blizzard med omedelbar verkan.

Det fortsätter att storma kring Activision Blizzard i allmänhet, och Blizzard i synnerhet, sedan det stod klart att delstaten Kalifornien stämmer speljätten efter utbredd diskriminering, ojämlikhet och sexuella trakasserier. I förra veckan stämde även aktieägare företaget i en grupptalan på grunderna att skandalen skadat aktievärdet, skriver bland andra Polygon.

Som om inte det vore nog har även den högsta chefen på Blizzard, J. Allen Brack, samt HR-chefen Jesse Meschuk, lämnat företaget. Brack anklagas för att ha känt till trakasserierna, men inte vidtagit tillräckliga åtgärder. Han har varit chef för Blizzard sedan 2018 då en av Blizzard-grundarna, Mike Morhaime, lämnade. Innan dess var Brack chef över utvecklingen av World of Warcraft.

Två personer tar över efter ledarskapet J. Allen Brack – Jen Oneal och Mike Ybarra. Oneal var tidigare chef för Vicarious Visions, som Blizzard köpte tidigare i år. Ybarra har tidigare varit direktör för Xbox Live och Game Pass på Microsoft och började på Blizzard 2019.

I ett uttalande skriver Blizzard att Oneal och Ybarra är engagerade i sina anställda och arbetet med att se till att studion är ”den säkraste och mest välkomnande arbetsplatsen för kvinnor och personer av alla olika kön, etniciteter, sexuella läggningar och bakgrunder”.

Mycket har hänt sedan Kaliforniens byrå för rättvisa anställningsvillkor (DFEH) lämnade in stämningsansökan mot Activision Blizzard. Företaget själva kallar anklagelserna för ”förvrängda, och i många fall falska, beskrivningar av Blizzards förflutna”. Den 26 juli kallade 800 anställda i ett öppet brev svaret ”avskyvärt och förolämpande”. Dagen efter skrev tusentals anställda under ett öppet brev till stöd för statens stämning och arrangerade en endags-strejk.

Under hela krisen har Activision Blizzards aktie sjunkit i värde, och koncernens vd, Bobby Kotick, skrev i ett brev till de anställda att företagets svar på stämningen var tondöv.

Flera sponsorer har sagt upp sina avtal med e-sportligan Overwatch League efter skandalen på Activision Blizzard.

Niklas tankar: Det här ser onekligen ut att bli den största skandalen i sitt slag i spelbranschen, och får förra årets kris på Ubisoft att blekna i jämförelse. Ojämlikheten, trakasserierna och övergreppen verkar ha fått härja fritt på Blizzard på tok för länge, och hela kulturen är till synes helt hemsk. Men att operativa chefers huvuden nu rullar känns på ett sätt mest som ett sätt för Bobby Kotick, en av tidernas kanske sämsta företagsledare, att rädda sitt eget skinn.

Men det händer verkligen stora grejer nu, och att det är staten själv som går in och försöker styra upp tänder en liten gnista av hopp om att det skulle kunna leda till riktig förändring i branschen. Om inte annat kanske spelutvecklare kan organisera sig fackligt i större grad för att i framtiden kunna få hjälp med liknande problem på ett bättre sätt. Vi lär följa den här storyn ett bra tag nu, och vi hoppas verkligen att det kan bli bättring nu.

Steve Gaynor lämnar chefspost efter klagomål

Steve Gaynor brukar ses som huvudskaparen bakom indiesuccén Gone Home.

En av grundarna av Gone Home- och Tacoma-skaparna Fullbright, Steve Gaynor, har lämnat sin post som studiochef i mars i år. Det efter att 15 anställda, främst kvinnor, slutat på företaget sedan 2019. En anledning uppges vara att Gaynor varit ”kontrollerande” och att kvinnor känt sig ”underminerade och nervärderade”, skriver Polygon.

Fullbright bekräftar omorganiseringen i en tweet där teamet skriver att de ”tror på att fostra en hälsosam och samarbetsinriktad arbetsmiljö där vi kan jobba transparens, självbestämmande och tillit”.

Steve Gaynor skriver i ett uttalande till Polygon att ”min ledarskapsstil vad skadlig för folk som jobbade på Fullbright, och jag är uppriktigt ledsen för det”.

Gaynor kommer att fortsätta som författare på Fullbrights nästa spel, Open Roads, som ges ut av Annapurna Interactive.

Niklas tankar: Att gilla populärkultur är ett minfält, och även de till synes mest sympatiska skaparna kan visa sig inte vara särskilt trevliga. Det blir även ett problem när vi tillskriver enskilda skapare alldeles för mycket vikt när de i princip alltid har ett helt team i ryggen. Gaynor verkar åtminstone ha insett sitt eget usla beteende till skillnad från många andra, och vi får hålla tummarna för att arbetsmiljön på Fullbright kan bli bättre framöver.

Embracer köper upp ännu fler studior

All your base

Embracers vd på en presskonferens i förra veckan.

Det svenska holdingbolaget Embracer Group har köpt upp ytterligare åtta spelstudior, däribland 3D Realms, som enligt uppgift har sex nya projekt på gång, skriver Eurogamer. Utöver Duke Nukem-utvecklarna köper de även danska Slipgate Ironworks. Båda studiorna blir en del av Saber Interactive.

DigixArt, som jobbar på liftaräventyret Road 96, blir en del av Koch Media. Det blir även VR-studion Force Field, samt dotterbolaget Vertigo Games.

Svenska retroskjutaren Huntdowns utvecklare Easy Trigger, samt Deep Rock Galactic– studion, danska Ghost Ship Games, går in i Coffee Stain Studios.

Embracer köper även mobilspelsutvecklaren CrazyLabs och Grimfrost som säljer ”svenska vikingaprodukter”.

Embracer Group, som börsnoterades 2016, äger nu över 70 studior och har över 7 000 anställda.

Niklas tankar: All your devs are belong to us! Resistance is futile, etc. etc. Embracer fortsätter att lägga små och halvstora studior under sig, och har blivit en riktig gigant i branschen. Det är lite obehagligt att se, centralisering av ägande på det här sättet brukar sällan vara något bra. Samtidigt har vi inte, åtminstone ännu, sett några skandaler kring Embracer eller de studior de äger. Med tanke på den långa drapan om Activision Blizzard ovan får vi verkligen hoppas att Embracer kan fostra en sundare branschkultur än det.