Nu var vi här igen, jättebolag lägger ner studior med finfina spel i bagaget. Förbered dig på ännu ett deppigt nyhetssvep där vi snackar Arkane och Tango Gameworks bland annat. Vi kollar även in att Nintendo bekräftar att ”Switch 2” är på väg, och att Microsoft fått för sig att starta en mobilspelsbutik.

Microsoft stänger studior – Arkane i Austin och Tango Gameworks försvinner

Hi-Fi Rush

Hi-Fi Rush är så coolt! Men någon uppföljare lär vi inte få se.

Nedskärningarna i spelbranschen fortsätter. Nyligen stängde Take Two ner Roll7 och Intercept Games och nu är det Microsofts tur. I detta fallet är det inte mindre än fyra studior som försvinner. Det rör sig om Arkanes studio i Austin i Texas, japanska Tango Gameworks, Alpha Dog Studios och Roundhouse Games. De anställda ska ha fått beskedet via ett mejl från Xbox Game Studios-chefen Matt Booty, skriver IGN. Anledningen som ges är att Xbox ska fokusera mer på större titlar.

Arkane ligger bland annat bakom kritikerrosade Prey och senast Redfall, Tango släppte i fjol det hyllade Hi-Fi Rush, Alpha Dog gjorde mobilspelet Mighty Doom och Roundhouse var en supportstudio. Den sistnämnda införlivas i ZeniMax Online Studios för att jobba med The Elder Scrolls Online.

Mighty Doom går offline den 7 augusti och Redfall kommer inte längre att få utlovade uppdateringar. De som redan betalat för DLC och annat i spelet ska kunna få någon sorts kompensation framöver. Hi-Fi Rushs tillgänglighet påverkas inte av nedläggningen.

Nedläggningarna har mötts av massiva protester från såväl fans som andra utvecklare i branschen, däribland Arkane Lyon-chefen Dinga Bakaba som gör sitt missnöje känt i en Twitter-tråd.

”Ni säger att vi gör er stolta när vi gör bra spel. Gör oss stolta när det är tuffa tider. Vi vet att ni kan, vi har sett det förr”, skriver han bland annat och kallar det hela ”ett jävla slag i magen”.

Det är ännu oklart hur många anställda som påverkas av nedläggningarna. Microsoft sa för några månader upp 1 900 personer strax efter det att man köpt Activision Blizzard i en rekordaffär värd 69 miljarder dollar.

Niklas tankar: Det här beskedet är snudd på ofattbart, och det får en verkligen att undra hur det står till med Xbox och vad Microsoft egentligen vill med sin spelavdelning. Man får också ta sig en funderare på det system börsnoterade spelbolag agerar i där exponentiellt ökande vinst hela tiden är ett krav. Att en studio som Arkane bara har råd med en miss, Redfall, innan det är dags för giljotinen är obehagligt. För att inte tala om Tango, vars Hi-Fi Rush även enligt Microsoft själva överträffade alla förväntningar. Men det räcker inte, för det är inte ett Fortnite som har potential att dra in oändligt med pengar. Hur oroliga är resten av Xbox-studiorna för sin framtid nu? Vad händer om Hellblade 2 inte tar världen med storm om ett par veckor? Stängs Ninja Theory ner då? Förtroendet för Microsoft och Xbox är verkligen i botten för många spelintresserade, och de har nu extremt mycket att bevisa under sin ”inte E3”-show i juni.

Nintendo bekräftar: Switch får en uppföljare

Nintendo Switch

Vi kör den här bilden en gång till, eftersom vi fortfarande inte vet något om Switch 2.

Det blir en ”Switch 2”, det har nu till och med Nintendo erkänt. Trots att rykten och information om den kommande uppföljaren till jättesuccén Switch florerat länge är det först nu som Nintendo själva har bekräftat att den är på väg. På Twitter skriver Nintendo-chefen Shuntaro Furukawa, i samband med företagets årsredovisning, att man kommer att prata om nästa konsol under detta räkenskapsår, alltså någon gång innan sista mars nästa år.

Han skriver dessutom att Nintendo kommer att hålla en Direct-show i juni, men att nästa konsol inte kommer att tas upp där. Även om Nintendo själva inte sagt något om konsolen har rykten och information florerat länge. Nyligen kom rykten om konsolens tekniska specifikationer och enligt dem ser det ut att bli rejält mycket mer RAM än i Switch, och ett lagringsutrymme på 256 gigabyte.

Niklas tankar: Den lever! Även om vi alla såklart har vetat att en ”Switch 2” är på väg känns det kul att ha fått en officiell bekräftelse. Man kan tänka sig att det innebär att konsolen redan kan vara i produktion, och då lär läckorna om vad vi har att se fram emot bli allt fler. Vi hade ju egentligen hoppats på en ny konsol redan i år, eller åtminstone tidigt nästa år, men nu ser det alltså ut som att det kanske inte ens blir förrän senare 2025. Men den som väntar på något gott…

Microsoft öppnar mobilspelsbutik i sommar

Candy Crush Saga

Snart kan du ladda ner det här direkt från Microsoft.

Microsoft ska starta en egen mobilspelsbutik i juli. Det sa Xbox-chefen Sarah Bond på Bloomberg Technology Summity, skriver flera medier. I butiken, som ska vara webbaserad, kommer att innehålla de spel som Xbox äger själva. I och med att Microsoft köpt Activision Blizzard och Mojang innebär det storspel som Candy Crush och Minecraft. Efter en uppstartsperiod ska möjligheten sedan utökas till Xbox partners. Nyheten om mobilspelsbutiken kom ungefär samtidigt som, och överskuggades av förklarliga skäl av, beskedet att Microsoft stänger ner studior som Arkane i Austin och Tango Gameworks, vilket skapat ilska bland såväl spelare som utvecklare.

Niklas tankar: Det snackades mycket om Call of Duty under turerna kring Microsofts köp av Activision Blizzard för hisnande 69 miljarder dollar, men man ska inte glömma den riktiga guldgåsen Candy Crush. Att Microsoft vill slå sig in på mobilsidan av spelbranschen är ingen hemlighet, och med det köpet har de ett av de absolut största mobilspel som finns. Fint så, men att gå ut med att man satsar på en mobilspelsbutik samtidigt som man stänger ner studior men fantastiska spel under bältet gör att förtroendet för Xbox blir ännu svajigare. Jagar Microsoft desperat nästa Candy Crush eller Minecraft, i mindre spel som kan dra in oändligt med pengar, och kommer det i så fall att gå ut över ännu fler lovande projekt och studior?