Monster Hunter har slagit ner som en bomb och får nog anses utgöra starten på detta spelår. I nyhetsväg har Microsoft valt att bredda Xbox Game Pass med exklusiva spel från dag ett. Två Göteborgsstudior har gått ihop i ett gemensamt bolag – och Miitomo ska stängas ner.

Xbox Game Pass får exklusiva titlar dag ett

Bild: Xbox

Prenumerationstjänsten Xbox Game Pass utökas och kommande Xbox-exklusiva titlar som ges ut av Microsoft kommer att finnas tillgängliga där samma dag som de släpps. Det meddelade Xbox i ett pressmeddelande i förra veckan. I nuläget är det Sea of Thieves, Crackdown 3 och State of Decay 2 som står på tur, men man nämner även Xbox-serier som Forza, Gears of War och Halo.

Xbox Game Pass kostar 79 kronor i månaden, och utöver det krävs ett Xbox Live Gold-medlemskap för den som vill spela online.

Niklas tankar: Det är egentligen lite märkligt att vi ännu inte har något som liknar Netflix eller Spotify för musik. Sonys streamade Playstation Now har verkligen inte fått fart, men det känns som att Xbox Game Pass kan vara på väg mot något sådant. Ett problem, dock – spelen. Det enda som har ett släppdatum i nuläget är Sea of Thieves, och vem vet ens när de andra två kommer? Så, Microsoft, ut och hustla till er lite fler exklusiviteter om ni vill att Xbox-spelarna ska hosta upp nästan tusen spänn om året för tjänsten.

Göteborgsutvecklare går ihop – bildar ny studio

Klaus Lyngeled (Zoink) och Brjann Sigurgeirsson (Image & Form).
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Göteborgsutvecklarna Zoink och Image & Form går ihop och bildar en ny studio med namnet Thunderful, skriver ägarna i ett pressmeddelanade. Image & Form ligger bakom bland annat Steamworld-spelen medan Zoink har gjort Zombie Vikings, Flipping Death och släpper i år Fe.

Thunderful AB kommer att heläga båda studiorna och ägs i sin tur av Bergsala Holding, som bland annat är utgivare för Nintendo i Norden. Bergsala var redan delägare i både Zoink och Image & Form.

”Nu blir vi en grupp på närmare 50 personer, och får därmed större inflytande både nationellt och internationellt”, säger Klaus Lyngeled, VD på Zoink och blivande Chief Creative Officer på Thunderful i pressmeddelandet.

Niklas tankar: Den här sammanslagningen är stort för spelbranschen i Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Zoink och Image & Form är två av stadens viktigaste studior, och deras spel håller riktigt hög kvalitet. Det ska bli spännande att se vad sammanslagningen kommer att betyda för storleken på projekten framöver. En sak är säker – deras spel lär åtminstone släppas till Nintendos plattformar.

Miitomo stängs ner

Nintendos första mobilspel, Miitomo, som släpptes 2016 stängs ner den 9 maj i år, skriver Nintendo på spelets sajt. Efter den 9 maj kommer spelare att mötas av ett meddelande att tjänsten stängts ner, och kommer inte att kunna använda spelets funktioner. Fram till dess att spelet stängs får spelare mynt och game tickets varje dag de loggar in.

Miitomo var Nintendos första mobilspel, och gick ut på att skaffa nya kläder och tillbehör till sin Mii-figur och låta denne interagera med vänners Miis.

Niklas tankar: Miitomo var ett väldigt märkligt, och lite roligt, spel. Det var nog aldrig någon som trodde att det skulle existera för evigt, och i ärlighetens namn funkade det nog mest som ett test för kommande mobilspel för Nintendo. Det var kul i ett par dagar, sedan tappade det sin charm då det var ganska så innehållsfattigt, även om det var trevligt att svara på mycket märkliga frågor om mat och intressen.