Nyligen läckte stora delar av The Last of Us Part 2 på nätet, och jag hoppas att ingen av våra läsare blivit spoilad på ett av årets mest framemotsedda spel. Nu meddelar Sony att det inte verkar vara en missnöjd anställd som är läckan, vilket det först spekulerades om. Vi kollar denna vecka även in att The Game Awards-mannen Geoff Keighley drar ihop en fyra månader lång digital spelfestival – samt att vi på torsdag för första gången får se hur spel ser ut på nästa konsolgeneration. Pepp!

Sony: Utomstående läckte The Last of Us Part 2

The Last of Us Part 2

Akta dig för spoilers!

Nyligen läcktes stora delar av berättelsen i kommande The Last of Us Part 2, inklusive slutet. Inledningsvis verkade det som att det var en missnöjd anställd på Naughty Dog som låg bakom läckan, men nu säger Sony att så inte är fallet. Hur personen eller personerna fått tag på materialet berättar man dock inte.

”SIE [Sony Interactive Entertainment, reds anm] har identifierat de individer som primärt är ansvariga för att ha släppt TLOU2-material utan tillåtelse. De är inte knutna till Naughty Dog eller SIE. Vi kan inte kommentera närmare eftersom informationen är en del av en pågående utredning. Vi ser fram emot när The Last of Us Part 2 är i era händer och kan knappt bärga oss tills ni får avnjuta hela upplevelsen”, skriver Sony i ett uttalande till Polygon.

Läckan, som först dök upp på Youtube, innehöll en lista över banor, samt videomaterial från vad som verkar vara en intern version av spelet.

The Last of Us Part 2 har försenats men fick nyligen ett nytt datum. Det släpps till Playstation 4 den 19 juni.

Niklas tankar: Att ett spel som The Last of Us Part 2 drabbas av en så omfattande läcka måste vara varje utvecklares mardröm. Tänk dig själv att något du slitit med i flera år trillar ut på Youtube i ett ofärdigt stadie istället för med den pompa och ståt som det var tänkt. På något sätt känns det ”skönt” att det inte var någon anställd som läckte informationen, även om det var det som de flesta trodde till en början. Naughty Dog har nämligen haft stora problem med att crunchperioder gett upphov till dålig arbetsmiljö. Vi får innerligt hoppas att detta blivit bättre sedan det påtalades, men stämmer det lilla jag vet om spelbranschen så är det nog tyvärr tveksamt.

Hur som helst, om du vet med dig att du är en sådan som gärna spoilar efterlängtade spel för andra – sluta upp med det! Det är barnsligt, elakt, och ingen tycker att du är tuff, inte ens din mamma.

Summer Game Fest blir fyra månader lång E3-ersättare

Det blir inget E3 i år. Precis som de flesta andra spelevent – nu senast fightingspelsturneringen Evo och Dota-tävlingen The International – har mässan tvingats skjutas på framtiden på grund av coronapandemin. Det tänker The Game Awards-mannen Geoff Keighley råda bot på genom att lansera en fyra månader lång digital spelfest, Summer Game Fest. Det blir, enligt arrangörerna, en blandning av nyheter, in game-event och gratis spelinnehåll. Dessutom det att bjudas på möjligheten att testa utvalda spelar och del av spel under en begränsad tid.

En lång rad utvecklare och utgivare är med på tåget, bland andra 2K, Activision, Bandai Namco, Bethesda, Blizzard Entertainment, Bungie, CD Projekt Red, Digital Extremes, Electronic Arts, Microsoft, Private Division, Riot Games, Sony Interactive Entertainment, Square Enix, Valve, och Warner Bros. Interactive Entertainment. Dessa kommer att sända på sina kanaler på Youtube, Facebook, Twitch, Mixer och Twitter, skriver Polygon.

Eventet kommer att dra igång någon gång under maj, och avslutas med öppningsceremonin av, den numera digitala, Gamescom den 24 augusti.

Niklas tankar: Den där Keighley verkar vara en riktigt driftig kille, något som visat sig otaliga gånger genom åren, med E3-presentationer, The Game Awards och mycket annat. Summer Game Fest låter riktigt trevligt, särskilt sedan kalendern under sommarens semester plötsligt gapar väldigt tom. Det har visat sig att väldigt många vänder sig till spelen under dessa svåra tider, och varför då inte göra det allihop, tillsammans, samtidigt? Ska bli kul att se vad det blir av det hela!

Xbox Series X-spel visas upp på torsdag

Inside Xbox

På torsdag är det dags!

Under de senaste månaderna har Microsoft och Sony visat upp och berättat mer om sina kommande konsoler, Series X respektive Playstation 5. De förstnämnda mycket mer än de sistnämnda. Det har pratats hårdvara i form av hårddiskar, teraflops och handkontroller – men nu är det dags för spelen. På torsdag den 7 maj, klockan 17 sänder Microsoft en Inside Xbox där man ska visa upp spel som körs på Xbox Series X. Exakt vilka spel det rör sig om är ännu oklart, men Ubisoft bekräftade på Twitter att de kommer att visa upp det nyligen utannonserade Assassin’s Creed: Valhalla. Det ser alltså ut som att åtminstone ett eller flera tredjepartsutvecklade spel kommer att visar.

Microsoft har sedan tidigare visat trailers för Halo Infinite och Senua’s Saga: Hellblade 2, men i nuläget inte hur själva spelen ser ut.

Niklas tankar: Nu snackar vi! Man kan prata teraflops och supersnabba hårddiskar hela dagen, men det säger ingenting förrän vi får se hur spelen faktiskt ser ut på de nya konsolerna. Även om jag denna generation inledningsvis inte kommer att köpa båda konsolerna, utan lägga min surt förvärvade slantar på Playstation 5, så är jag extremt nyfiken på att se hur det ser ut. Förhoppningsvis får vi se lite hur korta laddningstiderna kan bli med de där nya hårddiskarna, och kanske även hur de utlovade funktionerna att ha flera spel igång samtidigt att hoppa mellan funkar. Spänn fast dig, på torsdag kväll åker vi!