Gott nytt år, kära vänner, och välkomna till 2021! 2020 är ett ruggigt minne blott och jag tycker att vi kan unna oss att åt att åtminstone lite försiktigt hoppas på en ljusning framöver. Ett som är säkert är att det kommer att släppas spel i år också, även om det tar ett tag innan det är igång. Denna vecka blir det i vanlig ordning Cyberpunk, men även lite om förvirringen kring vilken version av ett spel man installerar på Playstation 5. Avslutar gör vi med att fira att Awesome Games Done Quick traditionsenligt är igång!

CD Projekt stäms medan Cyberpunk 2077 säljer som smör

Cyberpunk 2077

CD Projekt Red-anställda i färd med att fixa Cyberpunk 2077 på beordrad övertid.

Det uppmärksammade Cyberpunk 2077 har sålts i över 13 miljoner exemplar, trots att flera återförsäljare erbjudit pengarna tillbaka på grund av skicket spelet släpptes i. Det skriver utvecklarna CD Projekt Red i ett meddelande till investerare.

Cyberpunk 2077 har kritiserats från flera håll sedan det släpptes i december, då många upplever krascher, buggar och att spelet fungerar dåligt i allmänhet, särskilt på Playstation 4 och Xbox One. Det har lett till att investerare via en advokatbyrå i New York nu lämnat in en stämningsansökan mot utgivararmen av CD Projekt, skriver bland andra Polygon. Det rör sig om flera investerare som gått ihop i en grupptalan, och man hävdar att den polska speljätten gett dem missledande information om spelets skick. Man pekar specifikt på uttalanden om att det inte skulle vara några problem med Playstation 4- och Xbox One- versionerna av spelet. Enligt New York Times funderar även andra investerare på att stämma CD Projekt för Cyberpunk 2077.

Niklas tankar: Det måste vara riktigt illa om ett spel kan sälja så bra, och ändå vara en besvikelse för investerarna. Men CD Projekts aktiekurs sjönk drastiskt efter rapporter om hur ofärdigt spelet var började trilla in, och det är ju det som spelar roll för just investerare. Det var längesedan jag såg en så stor klyfta mellan kritiker och olika sorters spelare. Många tycker att Cyberpunk 2077 är en besvikelse och snudd på ospelbart, medan många fler verkar tycka att det är lika fantastiskt som de hoppats. Det säger en del om hur olika vi prioriterar de tekniska aspekterna av ett spel, och vilka som har följt vad som utlovats kontra vad som faktiskt levererades. Oavsett vad är det här en historie som är extremt spännande att följa.

En ”recension” av Cyberpunk 2077 hittar du på sajten inom kort.

Lättare att spela rätt spelversion på Playstation 5

Sedan Playstation 5 släpptes har Sony kritiserats för att det varit för otydligt vilken version man spelar av ett spel som också finns till Playstation 4. Tidigare har det bara visats med en liten Playstation 4-symbol bredvid spelets titel, som är lätt att missa. Nu har någon på Sony tagit till sig av kritiken man får nu ett varningsmeddelande när man är på väg att starta Playstation 4-versionen av ett spel på Playstation 5.

Niklas tankar: Att man så pass långt efter Playstation 5-lanseringen lägger in en varning om att man spelar fel version säger mycket om hur långt användarupplevelsen på Sonys senaste konsol har att gå innan den känns bra. Det har ryktats om att själva operativsystemet blev klart i sista stund, och det känns verkligen så. Hur mycket skit Microsoft fått för menyerna på Xbox One, så har de åtminstone kunnat slipa på dem fram till släppet av Series X, och plötsligt är det Playstation som står med en på sin höjd halvfärdig användarupplevelse. Som tur är så är det inget som inte går att fixa med lite tid.

Awesome Games Done Quick är igång!

Nytt år betyder ny upplaga av Awesome Games Done Quick, som drog igång igår, söndag. Som brukligt handlar det om att en massa speedrunners spelar en massa spel jättesnabbt dygnet runt i en vecka för att samla ihop pengar till The Prevent Cancer Foundation. Av förklarliga skäl sker hela årets AGDQ på distans, där runners sitter hemma istället för att vara samlade på en plats. Men utöver publikens jubel (i år finns istället en jättesöt virtuell publik) lär det vara lika fett som vanligt.

Personligen ska jag försöka se till att inte missa Divinity: Original Sin 2 på en halvtimme, Tony Hawks’s Pro Skater 1+2 på 22 minuter och Beat Saber på expert. In och donera med er – hela spelschemat hittar du HÄR.