Text

Tommy tar farväl av Svampriket

Någon gång under april månad år 2010 öppnade Svampriket upp portarna i ett spelsverige där blogg- och sajtklimatet präglades av hård konkurrens och övermättnad. Över tio år senare står Svampriket kvar som något jag personligen är extremt stolt över, och som Sveriges kanske mest anrika helt oberoende spelsajt. Svampriket har formats av många olika individer under årens gång, och det är helt otroligt hur många fantastiska personligheter som varit en del av det här pågående projektet. Det där som hände våren 2010 visade sig vara en av mina stoltaste ögonblick i livet, och definitivt en av de viktigaste. Det går inte att riktigt förklara hur mycket Svampriket format mitt liv, öppnat upp dörrar, och förändrat mig som människa. Jag har ingen aning om vem jag hade varit idag om jag aldrig mött Ludde som kollega och nära vän. Jag kommer aldrig hysa något annat än kärlek och nostalgi för allt jag varit med om under alla dessa år, och jag kan fortfarande inte förstå hälften av det.

De senaste tio åren har det känts som en åktur som jag bara haft turen att få följa med på tillsammans med ett gäng underbara personer som på grund av min introverta natur förmodligen aldrig kommer förstå hur de känns som hemma för mig. Och då ska jag inte ens börja prata om vårt helt otroliga community som gång på gång visat mig att jag inte har en aning om hur många och hur hängivna de är. Det finns inte en chans att jag ska kunna tacka alla som visat stöd och uppskattning. Svampriket började som en spelblogg, som sedan blev en spelsajt, och som nu är ett community av glada och vänliga spelentusiaster av relativt hög medelålder. Om ens publik speglar något alls, då måste Svampriket vara en mycket fin grej.

När jag skriver det här behöver jag nästan påminna mig om varför jag fattat det här beslutet, att säga adjö till Svampriket. För det är ju ändå en sajt, en redaktion, ett kollektiv, vars hela grej är att producera content för och med ett älskvärt community. Och det är tyvärr där jag har tappat drivet. Jag känner inte längre entusiasm inför att skriva texter, producera videomaterial, prata in podcasts, streama, och allt vad det innebär. Spelintresset finns till viss mån fortfarande där, men inte alls i den utsträckning att jag sitter med åsikter eller saker att säga, visa, och berätta. Jag har ingen kreativ output gällande spel, och spelandet har redan fått konkurrens av flera andra stora intressen som puttat ner spel ett par trappsteg. Alla dessa skäl klumpar till slut ihop sig till ett beslut som speglar att jag helt enkelt inte längre har något att tillföra Svampriket, och då är det dags att säga adjö.

Men! Som många kanske vet så har jag och Ludde en podcast vid namn AFK (Adelns Filmklubb), som är exklusiv för våra patreons. Där pratar jag och Ludde om filmer baserade på tv-spel, en gång i månaden. Det är en passande frekvens för mig, och ett så pass kravlöst format som kan handla om nästan vad som helst. Det känns inte ens som att producera content, utan mest som att prata med en god vän medan micken råkar vara på. Så där kommer jag fortsätta dyka upp, en gång i månaden. Jag hoppas vi ses!

Tack så mycket alla som någonsin haft något med Svampriket att göra, oavsett vilken sida av tangentbordet ni suttit. Varenda en av er har hjälpt att forma ett liv till det bättre.

Kommentarer

 1. Quid skriver:

  Tack för allt Tommy! Kul att du fortsätter med AFK! Ha det gött, hej!

 2. Lenk skriver:

  Tack för allt, Tommy . Varit med sen starten och du har tillfört så mycket glädje dessa år. Gör det du känner är bäst för dig och ta hand om dig därute!
  PS. Tack för du fortsätter med AFK-podcast. Det är en av favoriterna för du och Ludde är ett fint team.

 3. Robin G. skriver:

  Tack för allt Tommy! 🙂 Kommer börja lyssna på AFK då jag inte gjort det tidigare pga tid. Tack för det du gjort för communityn.

 4. Daniel skriver:

  Tråkigt att du lämnar men förståeligt utifrån vad du beskriver. Det kommer ta lång tid innan jag räknar bort dig med tanke på att jag fortfarande räknar in Samson och Malin i Svampriket och jag kan tänka mig att många andra inte heller kommer släppa dig.

  Jag önskar dig all lycka i vad du nu ska lägga din tid på!

  Och kom ihåg: Arkeologer är intresserade av gamla krukor som människor gjort och paleontologer är intresserade av dinosaurier men ALLA är intresserade av krukor som dinosaurier gjort!

 5. Manuel Fervenza skriver:

  Första gången jag hörde dig i etern var i Retroresan. Känns som hundra år sen! Jag förstår att vi inte känner varandra men du har varit med och förgyllt min vardag så pass länge att det för mig (och antagligen många där ute med mig) känns som att vi hänger med vår polare Tommy när vi lyssnar på dig. Massa tack för det du gjort och ännu fler lycka till i framtiden.

 6. Himla fint skrivet, Tommy! ^^,

  Det är som sagt skönt att du fortfarande kommer dyka upp i AFK, samt synas titt som tätt på Discord. ^_^

  /Erik Birger Karlsson

 7. ReDead skriver:

  Synd, jag som nyligen börjat lyssna på Svamppod igen och funderade på när du skulle dyka upp! Men tack för allt du gjort genom åren! Minns när vi sprang på varandra efter Zelda-konserten i Globen. 🙂 Får ta och lyssna på AFK, men vet inte om jag räknas som adel? Var ju med och fundade podden alldeles där i början, men betalar inte för patreon. Måste man göra det för att få tillgång till det nya contentet tro?

  • Tommy Håkansson skriver:

   AFK är exklusivt för patreons, men den blir tillgänglig oavsett vad man chippar in med, om än bara 10kr liksom. 🙂 Då ses vi ju i den exklusiva Discord-kanalen också! 😉

 8. Tommy Håkansson skriver:

  Oj oj oj jag trodde INTE det skulle bli massa kommentarer här och där. Jag har redan spammat sönder våra Discord-kanaler så jag ska försöka låta bli att svara på varje kommentar här också, men tack så mycket! 🙂

 9. Jonmlr skriver:

  Det var alltid kul att mötas i Mario Kart 8, samt att höra dig i podcastformat (framförallt i Tommy och Luddes 🙂 Ha de gött!

 10. Per skriver:

  Tusen tack Tommy för all din tid. Och tack för att du stannar i AFK 😃
  O lycka till med dina andra intressen!

 11. Pär skriver:

  So what you’re telling me is that you’re back efter new year……… right? 😟

  Vem ska nu försvara Nintendo med näbbar och klor förutom Ludde då? 🤔

 12. Racso skriver:

  Det är ett naturligt steg att ta. Men det gör fortfarande ont att läsa nyheten. (Även om man fick höra på det i Afk) Nu när det har sjunkit in så så gör det du vill. Det är det bästa. Du är anledningen man kom till sidan för min del, men stannade för alla med.
  Tack för denna stund på riket och alla dina åsikter/texter/videos med. Much Love!🥰

 13. Jonathan Lehtonen skriver:

  En historisk händelse när en av grundarna till Svampriket a.k.a. SplitScreen lämnar skeppet. Tack för alla år Tommy! Du har alltid varit en som jag relaterar till i podden. Sorg för mig, frihet för dig. All lycka för whatevs du tar dig för!

 14. Tommy Håkansson skriver:

  Puss och tack och kram på er! 🙂

 15. sbjihp skriver:

  Tack för de här åren och ha det toppen framöver. Fortsätter att lyssna på Afk i alla fall. 🙂

Skriv en kommentar