Påsken 2010 så började jag skissa på en bilderbok om Alice i Underlandet, och sen började jag sätta av så mycket tid som jag bara kunde för att arbeta med den.

Påsken 2015 blev den klar, och i ett års tid så sökte jag mig till över trettio olika bokförlag för att få den utgiven.
Ingen nappade.
Så jag gick till ett gör-det-själv-tryckeri, tryckte upp den och nu, påsken 2017, så släpps den äntligen. Därmed sätter jag punkt för det största konstprojektet jag gjort.
Jag var tjugotvå år gammal när jag började med skisserna, och det skulle ännu dröja ett par år innan jag ens hörde talas om Svampriket. Alice-boken är alltså äldre än Riket för mig, och till sommaren så kommer mitt femårs-jubileum som redaktionsmedlem, så det säger en del.

Boken är sprungen ur idén om att göra min egna tolkning på boken som redan tolkats tusen gånger. Jag älskar Underlandet, och jag har varit fixerad av det sen jag var åtta år gammal, då såg jag Disneyfilmen och fick min första verkligt stora kulturupplevelse. Historierna om Alice är ett underbart nerkok av allt som är mystiskt, märkligt och härligt, och jag ville att min tolkning skulle svämma över av detaljer och färg.

Som sagt, boken kommer släppas till påsk, och det här är jag som står på en upp-och-ner-vänd äppellåda och ropar ”kom och köööp!”, och det är fan egentligen inte okej att mina redaktionsmedlemmar låter mig göra det från vår spel-plattform.
Ändå gör de det, kanske för att de vet hur slitiga de där fem åren var och att det inte handlar om att ta igen år av förlorade inkomster (för det kommer ändå aldrig kunna hända) utan om att de där ynka trehundra böckerna från gör-det-själv-tryckeriet förtjänar att tittas i och läsas.

Boken innehåller trettiofyra illustrationer och kostar tvåhundratjugo kronor, och den som vill kan skicka sin adress till mig på anna@svampriket.se och kommer därmed hamna på förbokningslistan och få sitt ex till påsken.

Låt mig avrunda med att tacka min redaktion, och påminna dem om vad vi lovat varandra: om Linus någonsin släpper en diktsamling, om Siri någonsin flyttar till Göteborg och startar eget ölhak eller om Glenn blir nästa ’Arga Snickaren’ så har vi tillåtelse att göra reklam för det här, för nu har Alice-boken varit först med det. Och det tackar jag för.

Detta bildspel kräver JavaScript.