Minns ni hur tätt förknippad utgivaren THQ var med Saints Row? Nu är de tillsammans igen, om än i annan form. I denna veckas nyhetssvep oroar vi oss lite över att System Shock-rebooten lagts på is, och fascineras över hur Nintendos kartongkontroller Labo funkar på insidan.

THQ Nordic köper Koch Media – får tillbaka Saints Row

Spelutgivaren THQ Nordic köper ett annat spelföretag, Koch Media för 121 miljoner euro, skriver THQ Nordic i ett pressmeddelande. Därmed får man med utgivaren Deep Silver och spelserier som Homefront, Dead Island, Metro – och THQ-klassikern Saints Row, som alltså är tillbaka under THQ-flagg.

Men THQ är inte samma utgivare som det en gång var, utan namnet och flera av dess serier köptes efter dess konkurs för några år sedan upp av dåvarande Nordic Games och blev THQ Nordic.

THQ Nordic och Koch Media har sammanlagt 50 pågående spelprojekt varav 33 ännu inte har visats upp. Enligt pressmeddelandet ska köpet av Koch Media inte leda till några uppsägningar, utan de ska fortsätta arbeta som tidigare.

Niklas tankar: Man får ha ett rätt rejält utbrett spelintresse för att en sådan här nyhet ska spela någon som helst roll för en personligen, men för branschen är det ändå en ”kul” grej att serier som Saints Row återigen på ett sätt ligger under THQ, som ändå är en klassisk spelutgivare. Det viktigaste här är väl egentligen att det inte handlar om nedläggningar och nedskärningar som är vanligt i sådana här affärer. Så, kul att folk inte blir av med jobbet, och att nostalgikerna blir glada av att åter få se en THQ-logga på vissa spel.

System Shock-rebooten lagd på is

Rebooten av det klassiska actionrollspelet System Shock har lagts på is 18 månader efter det att projektet drog in drygt 1,3 miljoner dollar på Kickstarter. Det skriver utvecklarna Nightdive Studios chef Stephen Kick i en uppdatering på spelets Kickstarter-sida.

”Jag var helt fokuserad på att göra ett bra spel, men det har gått upp för mig att vi tog fel väg och att vi vände ryggen mot de människor som gjort det här möjligt, Kickstarter-backarna”, skriver Stephen Kick.

Han fortsätter med att försäkra om att teamet tar en paus och att projektet på intet sätt har lagts ner. Kick ger inga besked om när utvecklingen av spelet kommer att återupptas

Niklas tankar: Det smärtar mig djupt att läsa om att remaken av ett av de spel jag fascinerades mest av som ung nu ligger på is. Det oroar mig även att utvecklarna inte ger så mycket besked om anledningen annat än att projektet eventuellt blivit ”för stort”. Jag håller tummarna, för mig och alla backare på Kickstarters skull, för att det här bara är en tillfällig paus, och att spelet faktiskt kommer ut någon gång.

Videotips: Så funkar Nintendo Labo

Vi avslutar denna veckas nyhetssvep med lite videotips. Nintendo släpper som bekant sina kartongtillbehör Labo i april. Nu har man släppt tre videor som mer ingående förklarar Labo i stort, och sedan de två olika paketen, Variety Kit och Robot Kit. Särskilt fascinerande tycker jag det är att man visar upp så mycket av hur det funkar rent tekniskt och man undrar lite om Nintendo har en hel avdelning med galna ingenjörer.