Nomineringarna till The Game Awards är här och vi påminns återigen om vilket pr-jippo det hela är. Men det kan minsann vara kul ändå! Denna vecka firar vi även Half-Life som fyller 25 och därmed är gratis att ladda hem – dessutom kollar vi in det bästa från Nintendos Indie World-show.

Baldur’s Gate 3 och Alan Wake 2 mest nominerade

The Game Awards

Snart är det dags igen! Bild: The Game Awards

I veckan fick vi veta vilka spel som nomineras till priser på The Game Awards, som i år hålls torsdagen den 7 december. Det är Baldur’s Gate 3 och Alan Wake 2 som drar hem flest nomineringar med åtta vardera, bland annat för bästa spel. Övriga nominerade i kategorin är Marvel’s Spider-Man 2, Super Mario Bros. Wonder, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom och remaken av Resident Evil 4. I kategorin bästa indiespel hittar vi Cocoon, Dave the Diver, Dredge, Sea of Stars och Viewfinder.

Av de tre konsolmakarna leder Nintendo med 15 nomineringar, följt av Sony med 13 och Xbox, inklusive Bethesda och Activision Blizzard har 10.

Galan, som traditionsenligt också lär vara full av trailers för kommande spel, sänds klockan 01.30 svensk tid, natten till den 8 december.

Nomineringarna i samtliga kategorier hittar du här

Niklas tankar: Så var det dags igen. Ett så späckat spelår som detta är det såklart många spel som hamnar utanför nomineringslistorna. Noterbart är att superhajpade Starfield bara landat en enda nominering – för bästa rollspel – men helt ärligt var det ju inte så mycket mer än ett helt okej Bethesda-spel. I ett år med både Baldur’s Gate 3 och Tears of the Kingdom räcker det inte. Nomineringarna har även lett till en debatt om vad som egentligen är ett indiespel. Dave the Diver-utvecklarna är till exempel en del av jätten Nexon. Till och med Baldur’s Gate 3 är mer indie än det, om man inte med indie istället menar en viss vibb och känsla, snarare än att utvecklaren faktiskt är fristående.

Man kan också undra hur Destiny 2 kan nomineras till priset ”best community support” samma år som det fick sin svagaste expansion på länge – och Bungies ledning sparkade 100 personer, däribland community managers. Nåväl, The Game Awards är egentligen inte mycket mer än ett pr-jippo, men det är åtminstone ett tillfälle för oss alla att samlas kring ett ”mini-E3” mitt i mörka vintern. Alltid något.

Half-Life firar 25 år med jubileumsuppdatering – gratis på Steam

Half-Life

Grattis på 25-årsdagen, Gordon! Bild: Valve

Ett av spelhistoriens mest inflytelserika spel, Half-Life, fyller 25. Det firar utvecklarna Valve stort med en jubileumsuppdatering som får spelet att lira bättre med moderna datorer. Den nya versionen innehåller även Uplink, en minikampanj som släpptes på skiva exklusivt för tidningar och olika hårdvarupaket. Dessutom har Valves level designers tagit fram fyra nya multiplayerbanor, och spelet har fått stöd för handkontroll och Steam Networking för enklare multiplayer. På detta följer även en lång lista buggfixar och uppdateringar av det 25 år gamla spelet. Dessutom är Half-Life gratis att ladda ner på Steam, fram till den 21 november.

För att fira 25-årsjubiléet släpper Valve även en timmeslång dokumentär om spelet och dess uppkomst. Den ligger bland andra Danny O’Dwyer från speldokumentärkanalen Noclip bakom.

Niklas tankar: Ibland tänker jag att det inte var så längesedan jag var 25. Men då blir man påmind om att spel som kom när man var tonåring nu är 25 år gamla och känslan som sprids i kroppen då är inte direkt toppen. Men sen blir man också påmind om vilket otroligt spel Half-Life är, och då blir känslan genast lite mer angenäm. Det är med värme man minns första gången man drog igång spelet, som är ett av de mest inflytelserika någonsin i shootergenren. Sättet det berättade en ordentlig historia på hade vi aldrig skådat tidigare och det var ett solklart mästerverk redan från start. Grattis Half-Life!

Det bästa från Nintendo Indie World

Nintendo Indie World

Litet och mysigt. Bild: Nintendo

I veckan som gick hanns det förutom The Game Awards-nomineringar, 25-årsjubileum och de sedvanliga nedskärningarna hos utvecklare med en liten indieshow signerad Nintendo. Här är lite av det bästa som visades på Nintendo Indie World.

Outer Wilds

Ett av tidernas bästa spel, Outer Wilds, kommer till Switch den 7 december.

Shantae Advance: Risky Revolution

Ett nedlagt Shantae-spel till Game Boy Advance har gjorts färdigt och kommer till Switch. Oklart släppdatum.

Core Keeper

Gruv-äventyret Core Keeper kommer till sommaren.

On Your Tail

Bli en furry i pittoreska byn Borgo Marina när On Your Tail släpps nästa år.

Backpack Hero

Inventory-äventyret Backpack Hero är ute nu.

Blade Chimera

Metroid-doftande 2D-action i Blade Chimera som kommer till våren.

A Highland Song

Skotska folkmusikrytmspelet A Highland Song släpps den 5 december.

Howl

Turordningsbaserade strider på handritade kartor. Howl är ute nu.

Moonstone Island

Utforska slumpmässigt skapade öar i Stardew Valley-inspirerade Moonstone Island. Släpps i vår.

Death Trick: Double Blind

Detta icke linjära detektivt-mysterium kommer nästa år – men ett demo finns ute nu.

The Star Named EOS

Lös kluringar i detta handritade äventyrsspel när det släpps till våren.