Ännu en nyhetstung vecka! Även om spelåret inte riktigt kommit igång, och mycket skjuts på framtiden på grund av pandemin så händer det mycket i branschen. Denna vecka har det än en gång börjat ryktas om en ”Switch Pro”. Dessutom har Epic köpt upp ännu en studio – Fall Guys-utvecklarna Mediatonic. Vi avslutar med ett riktigt infekterat rättighetsbråk om The Sinking City.

”Switch Pro” kan släppas i år – med 4K-upplösning

Nintendo Switch

Är det dags för den här gamla skorven att få sig ett litet lyft?

En ny version av Nintendo Switch, i folkmun kallad ”Switch Pro”, kan släppas redan i år. Det enligt en rapport från Bloomberg som citerar källor med insyn i Nintendos planer. Enligt källorna ska Samsung börja tillverka 7 tums OLED-skärmar (de nuvarande skärmarna är 6,2 tums LCD) till den nya Switch-varianten så snart som i juni. Man hoppas sedan kunna släppa ”Switch Pro” lagom till julhandeln. Enligt källorna ska den nya varianten dessutom klara av att köra spel i 4K-upplösning på stora skärmar när den är dockad.

Rapporterna går stick i stäv med att Nintendo själva sagt att man inte har någon ny Switch-modell på gång. Nintendo har inte kommenterat de senaste uppgifterna alls.

Niklas tankar: Alla dessa rykten och anonyma källor som från olika håll gör gällande att en ”Pro”-modell är på väg borde ha någon sorts substans åtminstone. Samtidigt säljer vanliga Switch som smör, och det skulle kunna vara en anledning till att vänta med att lansera en uppdaterad version. För mig personligen skulle det absolut bli första gången jag uppgraderar mitt i en konsols livscykel, för visst börjar Switch kännas lite till åren kommen rent prestandamässigt – särskilt sedan Playstation 5 och Xbox Series X släpptes.

Epic köper Fall Guys-studion Mediatonic

Tonic Games Epic

Epic Games köper Tonic Games Group och får med sig Fallout.

Sommarens stora multiplayer-hit stavades Fall Guys, efter att ha varit gratis på Playstation Plus i augusti. I förra veckan stod det klart att utvecklaren, Mediatonic, framöver ägs av Epic Games, efter att speljätten köpt upp bolaget studion ingår i, Tonic Games Group.

”Att gå ihop med Epic kommer att snabba på våra planer på att förbättra spelet och ta Fall Guys till så många spelare som möjligt, samtidigt som vi fortsätter att stötta vårt community”, skriver Mediatonic i en fråga-svar-artikel på sin sajt.

Mediatonic lovar i inlägget att köpet inte kommer att påverka hur Fall Guys spelas, och man försäkrar fansen om att versionerna till Xbox och Nintendo Switch fortfarande är på gång och att spelet kommer att vara tillgängligt på Steam även framöver. Man menar att Epic-affären kommer att öppna upp nya möjligheter för teamet, som växt från 35 till över 150 personer, att bygga ut Fall Guys.

På frågan om Fall Guys kommer att bli free to play blir svaret: ”Vi har inget att meddela i nuläget”.

Niklas tankar: Oavsett vad man tycker om dem, så är det alltid fascinerande med spel som kommer från ingenstans och blir det hetaste sedan skivat bröd. Fall Guys är verkligen ett sånt spel, och jag förstår tjusningen, även om jag trillade av efter någon enstaka timme. Man undrar ju verkligen hur stort Fall Guys kan bli, och på vilka sätt det kan byggas ut. Det ska bli intressant att se, även om det alltid känns lite olustigt när ännu en halvstor studio sugs upp i ett megaföretag.

The Sinking City-utvecklare anmäler sitt eget spel – tas ner från Steam

The Sinking City

Det bråkas rejält om rättigheterna till The Sinking City.

Frogwares har gjort ett upphovsrättsanspråk på sitt eget spel, The Sinking City, och fått det nedtaget från Steam. Det efter att man hävdat att spelets tidigare utgivare, Nacon, hackat spelet och laddat upp det på Steam illegalt, skriver Vice. The Sinking City togs ner från Steam och andra butiker i fjol som ett led i en utdragen rättslig strid mellan de två företagen, men nyligen dök det alltså upp igen, då utan Frogwares tillåtelse. När spelet kom upp på Steam igen kunde man under nyhetsfliken se en tweet från Frogware där de uppmanade till att inte köpa den versionen av spelet.

Frogwares och Nacon ligger i en pågående juridisk strid i Frankrike, enkelt förklarat angående vem som äger rättigheterna att ge ut The Sinking City på olika plattformar. Rättsprocessen är pågående men Frogwares hävdar att Nacon laddat upp en version på Steam med material de inte har rätt till – DLC:t The Merciful Madness. Nacon, å sin sida, menar att de var tvungna att ladda upp den ”stulna” versionen eftersom man anser att Frogwares inte fullföljt sitt kontrakt att tillhandahålla en Steam-version av spelet.

The Sinking City finns att tillgå från andra butiker än Steam på PC under tiden rättsprocessen pågår.

Niklas tankar: Rättighetsbråk är alltid snåriga, och sällan särskilt roliga för de inblandade. Att i princip stjäla en version av ett spel och ladda upp den utan utvecklarens vetskap är häpnadsväckande, och det är lite svårt att tänka sig att det skulle vara rätt och riktigt. Man får lite känslan av att Frogwares vill förvalta sitt verk på bästa sätt, men att den tidigare utgivaren sätter stopp för detta. Det är dock oerhört svårt att veta helt säkert, och vi får helt enkelt hålla tummarna för att det slutar med en lösning där ingen blir blåst på intäkter eller rättigheter.